To Arbitration στην Κύπρο

Ποια είναι τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου διαιτησίας; Μια ερώτηση κλειδί στην οποία προσφέρθηκε να δώσει απάντηση ο William McLaughlin, Consulting Civil and Geotechnical Engineer, International Arbitrator & Mediator, UK κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Alternative Dispute Resolution που πραγματοποιήθηκε από την IMH.

Όπως είπε, ένα βασικό στοιχείο είναι η χώρα να διαθέτει σταθερό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο νομικό σύστημα. «Η Κύπρος σίγουρα πληροί αυτό τον όρο», τόνισε.

Μια σύγχρονη νομοθεσία είναι επίσης σημαντική, ένα κομμάτι στο οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να βελτιωθεί ενισχύοντας τη νομοθεσία που αφορά την εγχώρια διαιτησία.

Επιπλέον, για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο διαιτησίας χρειάζεται ένα πλαίσιο για τους Διαιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια και να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, αναγνωρισμένα πτυχία (FCIArb), διεθνή και τοπική εμπειρία σε υποθέσεις από διάφορους τομείς, εξήγησε ο κ. McLaughlin.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Δράκος,  Barrister, One Essex Court, UK και γραμματέας του CEDRAC (Cyprus Eurasia Dispute Resolution and Arbitration Center), ξεκίνησε την παρουσίασή του με τρία ερωτήματα:
Η τοπική και διεθνής επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρος χρειάζεται εμπορική διαιτησία; Εάν ναι, μπορεί η κυπριακή κοινότητα διαιτησίας να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη; Και αν ναι, σε ποιο βαθμό την ικανοποιεί;
Ο κ. Δράκος παραδέχθηκε ότι η εμπορική διαιτησία προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις δικαστικές διαδικασίες, γεγονός το οποίο είναι αποδεκτό από όλους. Παρόλα αυτά, η εμπορική διαιτησία αγωνίζεται για να εδραιωθεί στην Κύπρο και οι επιχειρηματίες δεν τη χρησιμοποιούν συχνά ως μέθοδο για να επιλύσουν τις διαφορές τους, παρά τα προφανή οφέλη. «Είναι μια διαδικασία με ευελιξία, εμπιστευτικότητα, φιλική προς τους επιχειρηματίες και διεθνώς αναγνωρισμένη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα της εμπορικής διαιτησίας», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα