Powered by

Ενισχύονται οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, κάτι που έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να ενισχύεται, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για έναν κλάδο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.

Η μηνιαία έρευνα της Ένωσης Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) έδειξε ότι ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 34 το Σεπτέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 όταν ήταν στο 42 – σημειώνοντας άνοδο από τη μέτρηση του 27 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης υπολογίζεται αφαιρώντας τον αριθμό των λιανοπωλητών που αναφέρουν πιο αδύναμες πωλήσεις σε ετήσια βάση από αυτούς που γνώρισαν αύξηση των πωλήσεων.

Η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων ακολουθεί σειρά θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων το τελευταίο διάστημα, κάτι που δείχνει ότι η εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κερδίζει ορμή το τρίτο τρίμηνο, μετά την επιτάχυνση νωρίτερα το 2013.

Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου των πωλήσεων, η CBI παραμένει επιφυλακτική.

 "Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την πραγματική οικονομία στον δρόμο για την ανάκαμψη", δήλωσε ο Barry Williams, πρόεδρος του ερευνητικού πάνελ της CBI και επικεφαλής του κλάδου τροφίμων στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Asda. "Αλλά ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ακόμη καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη παρά την ενίσχυση των δαπανών".

Αν και η CBI εμφανίστηκε επιφυλακτική, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για τις μελλοντικές τους πωλήσεις βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 12 μηνών, με τον σχετικό δείκτη για τις αναμενόμενες πωλήσεις τον Οκτώβριο να σκαρφαλώνει στο 31, την ισχυρότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, από 26 στην προηγούμενη έρευνα της CBI.

Στα τέλη του περασμένου μήνα δύο διαφορετικές έρευνες έδειξαν βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ο μηνιαίος δείκτης της GfK για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων ετών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των οικονομικών του προβλέψεων για δεύτερη διαδοχική φορά.

Άλλη ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών προήλθε από τον δείκτη της CBI για τις πωλήσεις ο οποίος σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010 (για το διάστημα 10 Αυγούστου με 12 Σεπτεμβρίου), με οδηγό τις ισχυρές πωλήσεις των επίπλων, χαλιών και προϊόντων πολυκαταστημάτων.

Αυτό ακολουθεί την ενίσχυση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας καθώς οι αγοραστές εξοπλίζουν και διακοσμούν τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ