Powered by

Μαχαίρι στις δαπάνες 1 δισ. βάζει η Φινλανδία

Η Φινλανδία μπορεί να χρειαστεί να περικόψει επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες του επόμενου έτους για να χαλιναγωγήσει το χρέος της και να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας, παρά τις διαφορετικές απόψεις ως προς το κατά πόσον η χώρα θέλει να διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας ΑΑΑ, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας και ηγέτης του μικρού Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος Carl Haglund δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα "Helsingin Sanomat", ότι η περαιτέρω λιτότητα είναι απαραίτητη για να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά της χώρας.

Αξιωματούχοι της σκανδιναβικής χώρας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να υπερβεί το 2014 το όριο του 60% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας έτσι τις αμφιβολίες κατά πόσον η Φινλανδία θα μπορέσει να διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.

Οι εξαμερής κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συγκράτηση του χρέους, μιας χώρας που θαυμάζεται για τα σταθερά δημόσια οικονομικά της.

Η Φινλανδία εισήλθε σε ύφεση στις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η ύφεση στην Ευρώπη επηρέασε τις φινλανδικές εξαγωγές χαρτιού, μηχανών και πλοίων.

"Τίποτα δεν δείχνει ότι η ανάπτυξη θα καλύψει το κενό που υπάρχει μεταξύ του κόστους και των εσόδων", είπε ο κ. Haglund.

Ανέφερε ότι τα σχέδια της Κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού Πρωθυπουργού Jyrki Katainen, για να περιορίσει το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

"Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο να χάσουν το θάρρος τους και αυτό θα είναι μια καταστροφή", είπε ο Υπουργός Άμυνας.

"Αν δεν μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος, η αξιολόγηση ΑΑΑ θα βρεθεί σε κίνδυνο", σημείωσε.

Δειτε Επισης

Στον προϋπολογισμό 2025 τα πρώτα 25 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση, ανοικτή πληγή το τερματικό
Μ. Κεραυνός: Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού 2025 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2025-2027
Προϋπολογισμός 2025: Αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 2,1%, μείωση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ