Προς συμφωνία για μόνιμες συνέργεις Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχιση και αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, Nabil Fahmy, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής, 22 Σστη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στον ΟΗΕ. Όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την υπουργική συνάντηση θα συνεχίσουν οι πολιτικοί διευθυντές των Υπουργείων στη βάση των κατευθύνσεων που συμφωνήθηκαν, τόσο για πολιτικά όσο και για οικονομικά θέματα. Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ των χωρών.

«Το επόμενο βήμα θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, οι οποίοι θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες», είπε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος θα έχει κατ’ αρχή συμβολικό χαρακτήρα.

«Μας χαροποιεί ως Κύπρος ιδιαίτερα ότι τρεις χώρες με παραδοσιακή φιλία, που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φίλες χώρες, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο», είπε.

Για τη θεματολογία των συναντήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πέραν των πολιτικών θεμάτων που θα συζητούνται, καθώς ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητούνται και θέματα οικονομίας, επενδύσεων, τουρισμού καθώς και η από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί δράσεις  τις οποίες αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη κι ένα τρίτο μεσογειακό κράτος, εταίρο στην Ένωση για τη Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση ότι «η Αίγυπτος με τη Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία  ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση».

Ξεκαθάρισε, συνεχίζοντας, πως η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου ισχύει.

«Κάποιοι υποκινούμενοι από την Τουρκία ήθελαν να αμφισβητήσουν - όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως, για να το λέμε - αλλά τώρα πλέον αυτές του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει», δήλωσε.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, ήταν η συνέχεια των επισκέψεων που είχαν πραγματοποιήσει στο Κάιρο πριν λίγες μέρες ο ίδιος, όπως κι ο Κύπριος ομόλογός του.

«Η σημερινή συνάντηση στέλνει το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτή την τριμερή πολιτική συνεργασία, την οποία θα οργανώσουμε και σε επίπεδο υπουργικό, αλλά και σε επίπεδο υπηρεσιακό, με τους πολιτικούς διευθυντές των τριών Υπουργείων. Σημασία έχει να λειτουργήσουμε μέσα στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ως τρεις χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και για την ανάπτυξη. Άρα η πρωτοβουλία μας δεν γίνεται σε αντίθεση με άλλες χώρες ή με άλλες πρωτοβουλίες, αλλά γίνεται συμπληρωματικά».

Πρόσθεσε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία δεν επηρεάζει τη διμερή συνεργασία που έχουμε μεταξύ τους οι χώρες και η οποία πρέπει να προχωρήσει όσο γίνεται ταχύτερα στα αντικείμενα που έχουν προσδιοριστεί.

«Ένα βασικό αντικείμενο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άρα η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη Μεσόγειο. Αυτό μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με την ενέργεια, να αντλήσουμε πόρους, να δώσουμε προοπτικές ανάπτυξης στους λαούς μας».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο Αιγύπτιος Υπουργός τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

«Εμείς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ η Αίγυπτος να ακολουθήσει ένα δημοκρατικό δρόμο που ενώνει όλη την αιγυπτιακή κοινωνία και δίνει σε όλους τους Αιγύπτιους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, αλλά και την προοπτική μιας ευημερίας, η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις κοινωνίες μας», είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το επόμενο εξάμηνο ως προεδρεία της ΕΕ η Ελλάδα είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς και σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναληφθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

Επισήμανε ακόμη την μεγάλη σημασία που έχει η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο