Η αντίδραση των τιμών των ακινήτων μετά το Eurogroup

Ένεκα των γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί από το Eurogroup και μετά, η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, παραμένει αβέβαιη. Αρχικά, η συρροή αρνητικών παραγόντων όπως ήταν το κλείσιμο των διαφόρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η αναδιάρθρωση των δύο τραπεζών και το καταθετικό ‘κούρεμα’ των πολιτών, επηρέασε αρνητικά τις αξίες των διαφόρων ακινήτων.  Η κατάσταση αυτή επέφερε ανησυχία και τρομερό άγχος  στον τομέα της κτηματαγοράς.

Ως εγγεγραμμένοι εκτιμητές και έμπειροι κτηματομεσίτες ανησυχούσαμε για τον υπολογισμό των αξιών των διαφόρων ακινήτων. Ο υπολογισμός των αξιών πλέων,  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση και την εμπειρία μας ως εκτιμητές λόγω τις έλλειψης στοιχείων και δεδομένων.

Έπειτα από δύο μήνες, η κτηματαγορά φαίνεται να αντέχει  και η πιθανή κατάρρευση των ακινήτων δεν υπήρξε.  Με την πάροδο του χρόνου, τα ακίνητα φαίνονται να αντέχουν  και ο λόγος είναι ότι  ‘η γη δεν εισάγεται δεν παράγεται και δεν μετακινείται’.  Η πώληση σε χαμηλότερη τιμή ενός ακινήτου υφίσταται είτε  λόγω ιδιαίτερης ανάγκης, είτε με όσους εμπορεύονται τα ακίνητα και πιέζονται από τις τράπεζες. Ανέκαθεν, οι Κύπριοι ήταν συναισθηματικά συνδεμένοι με την γη τους και δεν την αποχωρούσαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Πλέον, με τη μείωση που παρουσιάζεται στα καταθετικά επιτόκια, ο κόσμος ολοένα και περισσότερο επιθυμεί να αποσύρει τα χρήματα του από την τράπεζα επενδύοντας τα σε ακίνητα. Στην αντίθετη περίπτωση, το γεγονός αυτό, αποθαρρύνει εκείνους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που προτίθενται να τα πουλήσουν και να καταθέσουν τα χρήματα τους στην τράπεζα. Τώρα, κάνουν δεύτερες σκέψεις αφού το καταθετικό επιτόκιο πλέον είναι ασύμφορο σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Τουλάχιστον στην Λευκωσία, όπου η εταιρία μας διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων της, υπάρχει μικρή μείωση των τιμών στο κέντρο της Λευκωσίας, γύρω στης τάξης του 10% ενώ περιφερειακά, παρουσιάζεται μεγαλύτερη μείωση στα ακίνητα λόγω και χαμηλότερης ζήτησης.

http://gplazarou.com/

Έχει παρατηρηθεί μείωση και στις πωλήσεις και στις ενοικιάσεις. Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, έχουν υποστεί περισσότερη μείωση, γιατί στη περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών  είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν το ποσό τις ενοικίασης, έτσι, θα διατηρήσουν  την κυριότητα των ακινήτων τους, έστω και αν λαμβάνουν χαμηλότερο εισόδημα, ενώ μεταγενέστερα θα λάβουν την υπεραξία του ακινήτου τους.

Αν και οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά, η κτηματαγορά δεν έχει καταρρεύσει  και η επένδυση στα ακίνητα  διαχρονικά ήταν είναι και θα είναι η πιο ασφαλή επιλογή. Ιδιαίτερα  τώρα που έχουν μειωθεί τα καταθετικά  επιτόκια,  είναι η κατάλληλη περίοδος  για επένδυση στα ακίνητα.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ