Ο Γιάννος, η Θάλεια, ο Αντρέας κι όλα τα άλλα παιδιά...

Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι. Ναι, οι πολιτικοί μας φάνηκαν μη ικανοί να χειριστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Ναι, οι τράπεζες και η κυβερνητική μηχανή θέλει εκσυγχρονισμό. Ναι, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Όμως, δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και τους πάντες. Αν και η υπερβολή και το "μουρμουρκό" είναι στο αίμα μας (σας θυμίζω το πρόγραμμα του ΡΙΚ "ίντα τζαιρούς εφτάσαμε"), η Κύπρος δεν έχει το είδος και εύρος των κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων τα οποία έχουν άλλες χώρες. Ο λόγος είναι ότι οι Κύπριοι είναι μαθημένοι να ακολουθούν οδηγίες και έχουν - σχεδόν όλοι - επιχειρηματικό ταμπεραμέντο, το οποίο τους επιτρέπει να σκέφτονται σύνθετα και να επιλύουν προβλήματα.

Αν και η ανεργία είναι στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων (15,6% και αυξάνεται), ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι ότι αν και υπάρχουν θέσεις εργασίας αυτές είτε δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητες των ανέργων ή ο προσφερόμενος μισθός δεν ικανοποιεί το τι θεωρούν οι ίδιοι δίκαιο. Επίσης, αν και τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτό οφείλεται και στο ότι δεν είναι διατεθειμένα να αλλάξουν το τρόπο ζωής τους αν και οι οικονομικές τους συνθήκες έχουν αλλάξει ή γιατί προτιμούν να μην πληρώνουν τις δόσεις τους και να πηγαίνουν στα δικαστήρια παρά να χάσουν το εξοχικό τους.

Πίστευα και πιστεύω τα προβλήματα τα οποία έχουμε σαν κοινωνία και σαν οικονομία είναι πολύ μικρότερα από ότι νομίζουμε, αλλά παράλληλα - όπως και διαφάνηκε - η μη επίλυση τους προκαλεί μεγάλες "εκρήξεις" (είναι σαν ένας μικρός πονόδοντος ο οποίος εξελίσσεται σε μόλυνση γιατί δεν πήγαμε στον γιατρό νωρίς).

Ποιοί είναι ο Γιάννος, η Θάλεια, και ο Αντρέας; Είναι όλοι νεαρά άτομα τα οποία γνώρισα τον τελευταίο μήνα όταν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Είναι τα συνειδητοποιημένα άτομα  τα οποία αγαπούν της δουλειά τους και τα οποία κάνουν περισσότερα από ότι χρειάζεται απλά και μόνο για να εκτελέσουν το καθήκον τους στο έπακρο. Είναι τα άτομα τα οποία γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του συστήματος, αλλά και εκείνα τα οποία δεν αφήνουν "το σύστημα" να κερδίσει. Είναι τα άτομα στα οποία το μέλλον αυτού το τόπου εξαρτάται και πρέπει να εξαρτηθεί.

Είμαι θετικός για το τι μέλη γενέσθαι. Όπως το έθεσε εύστοχα ο Rahm Emanuel, σύμβουλός του προέδρου Ομπάμα, " Δεν θέλεις ποτέ μια σοβαρή κρίση να πάει χαμένη. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα τα οποία νομίζαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν. " Το εύρος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι οι περισσότεροι μας αντιλαμβανόμαστε ή που μπορούμε να κατανοήσουμε. Όμως, είναι και προβλήματα τα οποία είναι βατά με καλό και σωστό προγραμματισμό, σκληρή δουλειά και όρεξη για το μέλλον.

Leaf Research

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια