Εφαρμογή τουριστικού ωραρίου στη Λεμεσό: Ανάσα ζωής

 

Στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι επιχειρηματίες. Η  εν νυκτί κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας έχει καταστρέψει τον τραπεζικό τομέα και έχει στραγγαλίσει επιχειρηματίες και υπαλλήλους, καθώς οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές.

Αχνάδα φωτός αποτελεί η αύξηση του τουρισμού και βεβαίως η σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση του.   Η εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για επέκταση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες , δείχνει και τη σημασία που δίνεται στο όλο θέμα.  Επέκταση, που σύμφωνα με μελέτες ειδικών, αν συνδυαστεί με εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου σε όλη τη Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εισοδημάτων του Κράτους και των εμπορευόμενων και κατά συνέπεια τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Αίτημα που τουλάχιστον στην περίπτωση των καταστηματαρχών του My Mall στο Ζακάκι χρονολογείται. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο εν λόγω πολυκατάστημα, κάνουν λόγο για άδικη  μεταχείριση εις βάρος τους που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους, την παρεμπόδιση του ευγενούς ανταγωνισμού σε σύγκριση με καταστηματάρχες άλλων περιοχών και  την παρεμπόδιση στην εξυπηρέτηση χιλιάδων τουριστών που προσεγγίζουν τα Σαββατοκύριακα το λιμάνι της Λεμεσού.  Και όλα αυτά, όπως οι ίδιοι αναφέρουν «τη στιγμή που με νύχια και με δόντια» κρατούν τις επιχειρήσεις τους εν ζωή και αγωνίζονται να μη προβούν σε απολύσεις προσωπικού.

Χίλιοι και πλέον υπάλληλοι εργοδοτούνται το My Mall.  Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού η  συνεχής άρνηση των αρμοδίων να συγκατατεθούν στην ένταξη της περιοχής στο τουριστικό ωράριο, μειώνει τα εισοδήματα των 130 καταστημάτων που υπάρχουν εντός του Mall κατά 20%.  «Σε μια επένδυση της τάξης των 85 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της δυτικής Λεμεσού και την εργοδότηση εκατοντάδων πολιτών, αντιλαμβάνεστε την αδικία που νιώθουμε να γίνεται εις βάρος μας τα τελευταία χρόνια» δηλώνει εκ των διευθυντών του πολυκαταστήματος.

«Τα Σαββατοκύριακα στη διάρκεια του 2013 θα  προσεγγίσουν το λιμάνι Λεμεσού, μια ανάσα μακριά από το πολυκατάστημα στο Ζακάκι, πέραν των τριάντα κρουαζιερόπλοιων που θα μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.  Αυτοί οι τουρίστες, και όλοι ξέρουμε πως διακοπές σημαίνει αγορές και ψώνια, δεν θα σπαταλήσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν εφαρμοστεί το τουριστικό ωράριο στη δυτική Λεμεσό.  Και αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις αντιδράσεις και προσπάθειες μας.  Τώρα όμως, δεν μας παίρνει να παραμείνουμε ήπιοι στις αντιδράσεις μας, όπως στο παρελθόν! Ή επιβιώνουμε, αξιοποιώντας τον τουρισμό που προκύπτει  από τις κρουαζιέρες αλλά και ευρύτερα αυτούς που επιλέγουν τη χώρα μας για διακοπές, είτε βάζουμε λουκέτο.  Τόσο ο Κύπριος όσο και ο ξένος προτιμά να κάνει τα ψώνια του χαλαρά και οικογενειακά. Γιατί αυτό το προνόμιο να το έχουν μόνο κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες στην «τουριστική Λεμεσό» και όχι εμείς;» τονίζει με έμφαση ιδιοκτήτης καταστήματος.

Η εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου, σύμφωνα με μελέτες των καταστηματαρχών του My Mall, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πέραν των τρακοσίων νέων θέσεων εργασίας και βεβαίως τη διατήρηση των υφιστάμενων.

Και αυτό διότι η εφαρμογή του θα έδινε ιδιαίτερη ώθηση και δυναμική στην ευρύτερη  αγορά  της Λεμεσού καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Λεμεσό τα Σαββατοκύριακα μέσω του λιμανιού της πόλης, είναι χιλιάδες και η μόνη ευκαιρία τους για ψώνια είναι τα κοντινά σε απόσταση μαγαζιά των λιμανιών, που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια που τους μεταφέρουν.

Πέραν όμως της «εκμετάλλευσης» των τουριστών, η επέκταση του τουριστικού ωραρίου σε όλη τη Κύπρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς ξένους επενδυτές και αλυσίδες καταστημάτων που θέλουν να επενδύσουν στο νησί αλλά θεωρούν το ωράριο λειτουργίας αποτρεπτικό σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

«Εδώ και χρόνια παίρνουμε υποσχέσεις από τους αρμοδίους.  Είναι καιρός αυτές οι υποσχέσεις να υλοποιηθούν.  Όλοι κάνουν λόγο για μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.  Τονίζουν με έμφαση την ανάγκη για αξιοποίηση του τουρισμού μας και απευθύνουν εκκλήσεις προς τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες να μην προβαίνουν σε απολύσεις και  μειώσεις μισθών.  Απευθύνουν εκκλήσεις για πρόσληψη Κύπριων ή ελληνόφωνων υπαλλήλων.  Εμείς έχουμε τη διάθεση να το πράξουμε, φτάνει να έχουμε τη στήριξη της Πολιτείας.  Και η εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου στη δυτική Λεμεσό, θα αποτελέσει το σημαντικότερο στήριγμα όλων εμάς και ευρύτερα της αγοράς»  αναφέρει  ενδεικτικά ένας ακόμη καταστηματάρχης του My Mall, « η πρόταση είναι εδώ και είναι ιδιαίτερα ελκυστική και κερδοφόρα για το Κράτος. Ας την αξιοποιήσουν επιτέλους!»

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ