Επαναπατρισμός καταθέσεων στην Ελλάδα €1,5 δισ.

Αύξηση παρουσιάζουν οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρά τον φόβο που επικρατεί για εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης που ξέσπασε στην Κύπρο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters οι καταθέσεις στην Ελλάδα τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά περίπου €1,5 δις

Το πρακτορείο κάνει λόγο για επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους περίπου €19 δις στην Ελλάδα από τα μέσα του περασμένου Ιούνη, όταν πολλοί εξέφραζαν φόβους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιώργος Προβόπουλος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιστροφή των καταθέσεων θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.  

Ο επικεφαλής της ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι "όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται. Το ελληνικό Πρόγραμμα περιέλαβε €50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό το υπολογίσαμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που σε μια μη συστημική τράπεζα χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης, οι καταθέσεις στο σύνολό τους μεταβιβάζονται σε καλή τράπεζα, όπως άλλωστε έχει γίνει σε όλες τις έως τώρα εξυγιάνσεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά με όσα συνέβησαν στην Κύπρο".

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία για ότι Alpha – Πειραιώς θα συγκεντρώσουν το 10% των κεφαλαίων από ιδιώτες και θα παραμείνουν ιδιωτικές. Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περισσέψουν κάποια από τα €50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μαξιλάρι €5 δισ..
Αναφορικά με το ντιλ ΕΤΕ-Eurobank σημείωσε ότι δεν ενταφιάζεται τώρα το εγχείρημα της συγχώνευσης. Θα αποφασίσει μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου το ΤΧΣ, που θα είναι και ο βασικός μέτοχος των δυο τραπεζών.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην διαδικασία μεταφοράς του ενεργητικού και του παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών αλλά και τις κινήσεις της ΤτΕ για την προστασία των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για το οποίο εκτίμησε ότι «αφού επιβίωσε από αυτή τη φοβερή θύελλα, αναδύεται ισχυρότερο και, ως εκ τούτου, θα είναι ικανό να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας».
 

Δειτε Επισης

Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο