Microsoft: Καταστροφική η χρήση παράνομων λογισμικών

Το Play It Safe campaign είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Microsoft, η οποία στοχεύει στο να ενημερώσει καταναλωτές και επιχειρήσεις για τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την πειρατεία λογισμικού. Φέτος, στις 6 Μαρτίου, ενόψει του Play It Safe campaign, η Microsoft κυκλοφόρησε μελέτη της International Data Corporation (IDC) «Ο Επικίνδυνος Κόσμος του Πλαστού και Πειρατικού Λογισμικού». Παρόλο που κάποιοι χρήστες Η/Υ ενδέχεται να επιλέγουν πειρατικά λογισμικά για εξοικονόμηση χρημάτων, εντούτοις με βάση την μελέτη, οι πιθανότητες προσβολής του Η/Υ τους με κακόβουλο λογισμικό (malware, spyware, Trojan horses κτλ.) είναι μία στις τρεις για τους καταναλωτές και τρεις στις δέκα για τις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, η ανίχνευση, επιδιόρθωση και αποκατάσταση από τις επιπλοκές του κακόβουλου λογισμικού θα κοστίσει δισεκατομμύρια ώρες και $22 δισεκατομμύρια στους καταναλωτές και $114 δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο. Η Διευθύντρια Αντι-Πειρατείας της Microsoft Κύπρου Ήβη Δημητρίου εξηγεί τους κινδύνους από την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού καθώς και για το τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες αλλά και οι επιχειρήσεις.

Τι είναι τα βασικά ευρήματα της μελέτης της IDC;
Κάποια βασικά ευρήματα της μελέτης όσο αφορά στους καταναλωτές: 45% των περιπτώσεων οδήγησε στην πιο αργή λειτουργία του Η/Υ, 48% των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι η κύρια τους ανησυχία είναι η απώλεια των δεδομένων τους, ενώ 29% ανησυχούν κυρίως για την υποκλοπή των προσωπικών τους δεδομένων. Όσο αφορά στις επιχειρήσεις:65% των Διευθυντών ΙΤ συμφωνούν ότι η εγκατάσταση λογισμικού από τους υπαλλήλους αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες ισχυρίστηκαν ότι μόνο 30% του λογισμικού το οποίο είχαν εγκαταστήσει υπάλληλοι σε εταιρικούς Η/Υ δεν προκάλεσε κάποια προβλήματα.

Πόσο εκτιμάται το επίπεδο πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας, τι είναι οι επιπτώσεις και τι γίνεται στην Κύπρο για να μειωθεί το ποσοστό πειρατείας;
Με βάση σχετική μελέτη της Business Software Alliance (BSA), το ποσοστό πειρατείας στην Κύπρο είναι 48%, με την οικονομική ζημιά να ανέρχεται στα €14 εκατομμύρια. Η πειρατεία περιορίζει την καινοτομία στον τομέα της πληροφορικής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την τοπική οικονομική ανάπτυξη στερώντας παράλληλα σημαντικά φορολογικά έσοδα από τις κυβερνήσεις. 

Στην Κύπρο, πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκστρατείες από την Microsoft Κύπρου για την ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού, όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων, με σκοπό την ενημέρωση ως προς τα οφέλη της χρήσης νόμιμου λογισμικού και τους κινδύνους που συνδέονται με την χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού. Στα πλαίσια των ενεργειών αυτών, η Microsoft Κύπρου ενθαρρύνει τις εταιρείες να εφαρμόσουν σωστές διαδικασίες Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management - SAM). Επίσης, μέσω ερευνών ‘Μυστικού Πελάτη’ (Mystery Shopper) που διεξάγονται σε μεταπωλητές Η/Υ και λογισμικού παγκυπρίως, εντοπίζονται οι εταιρείες που προωθούν πειρατικά λογισμικά και προστατεύονται αυτές που ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν θα εξαπατηθούν.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το Software Asset Management;
H κατοχή και/ή χρήση στον χώρο εργασίας μη εξουσιοδοτημένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών εκθέτει τα εμπλεκόμενα μέρη σε αστική και ενδεχόμενα σε ποινική ευθύνη (πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα €80,000 και/ή 3 χρόνια φυλάκιση για πρώτο αδίκημα).Πέραν βεβαίως από τις νομικές συνέπειες, οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρούς τεχνικούς κινδύνους, όπως προσβολή από υιούς, και κακόβουλο λογισμικό, και υποκλοπή δεδομένων. Τέτοιοι κίνδυνοι ενδέχεται να σταματήσουν την κανονική λειτουργία της εταιρείας για κάποιο χρόνο, αλλά και μεταφράζεται σε κάποια κόστα για επιδιόρθωση των ζημιών.

Εφόσον η ποιότητα του λογισμικού είναι τόσο σημαντική, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δίνεται ελάχιστη προσοχή σε αυτή. Το Software Asset Management (SAM) προστατεύει το λογισμικό μιας εταιρείας και διευκολύνει την αναγνώριση του λογισμικού που διατίθεται και τις βέλτιστες χρήσεις του, τους υπολογιστές στους οποίους έχει εγκατασταθεί και τις πιθανές διαφωνίες αντιστοίχησης των αδειών χρήσης. Το SAM αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου αφού βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία μιας επιχείρησης εξαλείφοντας κάθε κίνδυνο ιών, ασφαλείας και υπάρχει τεχνική υποστήριξη λογισμικού. Επίσης, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν καλύτερες τιμές και μαζικές εκπτώσεις σε αγορά αδειών χρήσης λογισμικού, οικονομική ασφάλεια, αναβαθμίσεις λογισμικού, αποφυγή προσβολής της φήμης τους και περιορισμό των νομικών ευθυνών καθώς και πληθώρα μελλοντικών οφελών. Στην Κύπρο έχει ήδη αρχίσει να διενεργείται με επιτυχία το πρόγραμμα SAM σε διάφορους μεγάλους οργανισμούς αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια, τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να εφησυχαστεί ότι το λογισμικό που τρέχει στους Η/Υ της είναι νόμιμο και κατάλληλο;
Είναι γεγονός ότι η επιλογή του σχεδίου αδειοδότησης λογισμικού καθώς και η διαχείριση  του είναι πολύπλοκη υπόθεση. Συνεπώς, είναι υψίστης σημασίας να επιλέγεται προσεκτικά ο συνεργάτης αφού είναι δική του ευθύνη να ενημερώνει σωστά το στέλεχος ως προς τα διάφορα σχέδια αδειοδότησης που διατίθενται, και πιο ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του εν λόγω οργανισμού. Επίσης, οι οργανισμοί πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν αγοράζουν λογισμικό από το διαδίκτυο, και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ιστοσελίδες που θα επιλέξουν είναι πιστοποιημένες από την Microsoft.

Υπάρχουν επίσης και διάφορες μορφές πειρατείας που εμφανίζονται μέσω των Volume License συμβολαίων της Microsoft. Παραδείγματα αυτών είναι η μη εξουσιοδοτημένη αναβάθμιση από κάποια έκδοση λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows σε κάποια άλλη, καθώς επίσης και η χρήση Volume License συμβολαίου σε Η/Υ χωρίς εγκατεστημένο αυθεντικό λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows το οποίο δημιουργεί Mis-licensing. Η Microsoft προσφέρει μέσω των μεταπωλητών προσιτές λύσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις πειρατείας λογισμικού όπως το GGWA (Get Genuine Windows Agreement). Νομιμοποίηση και αναβάθμιση σε μια μόνο κίνηση!


Οι εργοδότες πρέπει επίσης να καθιερώσουν κάποιο σύστημα ελέγχου όσο αφορά την πιθανή χρήση παράνομου λογισμικού από τους υπαλλήλους του οργανισμού. Τέλος, τουλάχιστο σε ετήσια βάση, είναι καλά να διενεργείται εσωτερικός έλεγχος του αποθέματος λογισμικού χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το MAP (Microsoft Assessment and Planning Tool kit) (www.microsoft.com/map)

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για να το παίξουν “safe”;
H Microsoft ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις όταν αγοράζουν λογισμικό: Αγοράζετε από αξιόπιστο μεταπωλητή και αξιόπιστες ιστοσελίδες; Η τιμή του προϊόντος είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Περιλαμβάνεται Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας (COA); Περιλαμβάνεται δίσκος με ολόγραμμα ή μέσα αποκατάστασης δεδομένων; Υπάρχει ηλεκτρονική άδεια χρήσης τελικού χρήστη (EULA); Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.microsoft.com/security για να μάθουν περισσότερα για το κακόβουλο λογισμικό και να εξασφαλίσουν ότι ο Η/Υ τους δεν έχει προσβληθεί. Για περισσότερες πληροφορίες, ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες www.howtotell.com και www.microsoft.com/genuine. Η Microsoft Κύπρου ενθαρρύνει οποιονδήποτε λαμβάνει ύποπτο λογισμικό, να επικοινωνεί μαζί μας στέλνοντας email στη διεύθυνση cypiracy@microsoft.com.

 

Δειτε Επισης

Discovery: Η σειρά ντοκιμαντέρ Being Digi-Sapiens που εξερευνά τη μεταβαλλόμενη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας
Αξιοσημείωτη πρόοδος Κύπρου στην υποδομή συνδεσιμότητας gigabit το 2023
TechIsland: Συνάντηση με Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας-Οι ευκαιρίες που διερευνήθηκαν
Ο κομβικός ρόλος της Κύπρου στις τεχνολογίες και την καινοτομία στην περιοχή-Ο στόχος της Κυβέρνησης
Δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού στη διάθεση του πολίτη
Έρευνα PwC: Οι εργαζόμενοι αποδέχονται την Τεχνητή Νοημοσύνη-Προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων
EUHeyday και Europe Direct Λευκωσίας διοργανώνουν ανοιχτό διάλογο για το Technical Support Instrument
Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν στο στόχαστρο το Teams της Microsoft
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Apple συζητά με τη Meta για συνεργασία
Κυκλοφορία βιβλίου CyberSecurity 101: Ποιους επαγγελματίες ενδιαφέρει