Στο τρίγωνο Λευκωσία-Μόσχα-Βρυξέλλες

Το παιχνίδι πλέον έχει ξεφύγει από τα οικονομικά πλαίσια που αρχικώς τέθηκε και μάλιστα με την εικόνα του τετελεσμένου γεγονότος και εισήλθε σε ένα άκρως πολιτικό πεδίο δράσης.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη θεση σε σύγκριση με το Σάββατο, 16 Μαρτίου, αφού αποδείχτηκε πανηγυρικά πως η όποια εξέλιξη ακόμη και στην πιο μακρινή και από τις μικρές χώρες της Ευρωζώνης δύναται να ταρακουνήσει και μάλιστα γερά τα θεμέλια του ευρώ.

Θα πρέπει να πω ότι βλέπω πολιτική σύμπνοια παρόλες τις τηλεοπτικές κόντρες βουλευτών και άλλων πολιτικών παραγόντων, αφού στη Βουλή και στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων συστρατεύτηκαν. Σκοπός πλέον είναι η πολιτική διαχείρις του ζητήματος που δεν αφορά απλώς την εισφορά των καταθετών αλλά το ευρύτερο σύνολο της δανειακής σύμβασης και βεβαίως της επόμενης ημέρας.

Άλλωστε η όποια λύση δίχως πλάνο για το εγγύς μέλλον θα είναι επίσης καταστροφική για την Κύπρο. Από τη Λευκωσία είναι καλά τα μηνύματα, αφού η πολιτική του τόπου κατανοεί τις απαιτήσεις των καιρών και συμμαχεί για σωτηρία της Κύπρου.

Στη Μόσχα, εκεί όπου θα έχει επαφές ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής παίζεται ένα ακόμη επεισόδιο ως μέρος του ευρύτερου πολιτικού παιχνιδιού στήριξης της Κύπρου. Η Ρωσία δεν αποτελεί ελπίδα για να λειτουργήσει ως το βασικό στοιχείο αυτού που κάποιοι ονομάζουν «Σχέδιο Β’», αλλά συμπληρωματικά του ευρύτερου πλάνου στήριξης της Κύπρου.

Οι επαφές στη Ρωσία αφορούν αφενός την επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. και αφετέρου συμμετοχής της χώρας στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Οι πληροφορίες για συμμετοχή της ρωσικής τράπεζας ΒΤΒ στο μετοχικό σχήμα της Λαϊκής Τράπεζας δεν έπαψαν ποτέ να κυκλοφορούν και πλέον η πρόταση τίθεται στο τραπέζι συζήτησης Κύπρου-Ρωσίας.

Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να κλείσει την πόρτα στην Ευρωζώνη και αποταθεί για πακέτο διάσωσης αποκλειστικά από τη Ρωσία, με όσα αυτό συνεπάγεται. Μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο στη Βουλή τη Δευτέρα ξεκαθάρισα πως δεν αποτελεί «Σχέδιο Β’» η Ρωσία αλλά μέρος του ενός και μοναδικού σχεδίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Κύπρο.

Η στάση των Βρυξελλών ίσως να έχει πικράνει ορισμένους, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν πόλεμο στην Κύπρο και θέλουν την καταστροφή της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πως η Ευρωζώνη θέλει να δώσει λύσεις μια κι έξω στα προβλήματα και στις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και οι οποίες βγήκαν στην επιφάνεια με την οικονομική κρίση.

Είναι πλέον καθαρό πως το Eurogroup έχει αφενός περιθώρια ελιγμών αλλά και κόκκινες γραμμές, με βασικότερη αυτών τη θέση που λέει: «Να συμμετάσχουν και οι καταθέτες για τη διάσωση της Κύπρου». Τα δεδομένα επιβάλλουν δυναμική στάση από τη Λευκωσία με σκοπό την ολοκλήρωση ενός σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Πλάνα για κλείσιμο τραπεζών, επιστροφή στη λίρα και άλλες ριζοσπαστικές θέσεις εάν μπορούν να εφαρμοστούν σίγουρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Και οι ανάγκες της Κύπρου είναι και άμεσες και κρίσιμες.

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ