Μοναδική επιλογή η ψυχραιμία

Η απόφαση πάρθηκε. Το Eurogroup σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά πήρε τις τελεσίδικες αποφάσεις του σχετικά με το κυπριακό Μνημόνιο.

Το σημαντικότερο για την οικονομία -της αγοράς υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου- είναι πλέον η επικράτηση της ψυχραιμίας και η ανασύνταξη προκειμένου να καταφέρει ο τόπος να πάει εμπρός βλέποντας την επόμενη ημέρα.

Η συνεισφορά των καταθέσεων πρέπει να θεωρείται δεδομένη εκτός εάν το κοινοβούλιο της Κύπρου αποφασίσει τελικώς να καταψηφίσει τα νομοσχέδια που θα καταθέσει την Κυριακή η κυβέρνηση στη Βουλή. Σε τέτοια περίπτωση θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και ακόμη και αυτοί που τάσσονται υπέρ αυτού του σεναρίου δεν φαντάζονται καν τι θα ακολυθήσει.

Εάν το όλο ζήτημα προσεγγιστεί με ψυχραιμία τότε κάποιος μπορεί να πει πως ο κόσμος που σήμερα θυσιάζει ένα μικρό μέρος από τις οικονομίες του, ουσιαστικά σώζει τον τόπο και παράλληλα έχει μια πολύ καλή προοπτική επένδυσης με μεγάλη απόδοση των όσων θα συνεισφέρει. Άλλωστε, τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στους καταθέτες για τη σημερινή τους θυσία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εκροή ξένων καταθέσεων από την Κύπρο στο εξωτερικό.

Το παιχνίδι πλέον δεν είναι μόνο τεχνοκατικό και οικονομικό αλλά σε μεγάλο βαθμό πολιτικό και επικοινωνιακό. Ο σωστός χειρισμός των σημερινών δεδομένων είναι που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και όχι ο λαϊκισμός, ο πανικός και η επίρριψη ευθυνών. Για να εξετάσουμε πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ χρειάζεται χρόνος, έρευνες και δικαστικές διαμάχες. Για να σωθεί -όμως- η Κύπρος δεν υπάρχει χρόνος.

Οπότε, ψυχραιμία σήμερα για να χειριστούμε την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Νηφαλιότητα στο κοινοβούλιο να περάσουν οι νόμοι που χρειάζονται άμεσα και στη συνέχεια σκληρή κριτική, να αποδοθούν ευθύνες και να καθαρίσει ο τόπος από όλη την βρωμιά που έφερε στο χείλος της καταστροφής την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ