Κοινόκτητες οικοδομές

Ποίες Οικοδομές εγγράφονται ως κοινόκτητες;

Κοινονόκτητες Οικοδομές θεωρούνται οι οικοδομές οι οποίες κτίστηκαν μετά τις 12.2.1993, αποτελούμενες από πέντε τουλάχιστον μονάδες νοουμένου ότι κτίστηκαν με άδεια οικοδομής μετά την απαιτούμενη ημερομηνία η οποία έχει προαναφερθεί. Οι οικοδομές αυτές εγγράφονται μαζί με την εγγραφή των μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση όπου οι οικοδομές κτίστηκαν πριν από την απαιτούμενη ημερομηνία (12.2.1993), επιβάλλεται αίτηση σε σχετικό έντυπό  έστω και από ένα ιδιοκτήτη των μονάδων ή της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Ποία είναι η σύσταση για κοινόκτητη οικοδομή;

Απαιτείται σύσταση κοινόκτητης οικοδομής για οικοδομές αποτελούμενες από 2 έως 4 μονάδες. Οι οικοδομές αυτές μπορούν να εγγραφούν ως κοινόκτητες εφόσον:
•    Οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν σχετική αίτηση κατέχουν τουλάχιστον το 50% της κοινόκτητης ιδιοκτησίας ή ακόμη
•    Γίνει επιβολή αίτηση από τους ιδιοκτήτες δύο μονάδων.
Μετά την επιβολή της σχετικής αίτησης θα πρέπει η αίτηση τους αυτή να εγκριθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
Σημείωση: Και στις δύο περιπτώσεις που έχουν ήδη προαναφερθεί – Εγγραφή Κοινόκτητης Οικοδομής και Σύσταση Κοινόκτητης Οικοδομής-  οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει στις αιτήσεις τους να αναφέρουν τα ονόματα καθώς επίσης και τις διευθύνσεις των υπολοίπων ιδιοκτήτων των υπόλοιπων μονάδων.

Η Διαίρεση-Εγγραφή Κοινόκτητης Οικοδομής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ή ακόμα από Ιδιώτη Τοπογράφο Μηχανικό.

Ποια η Διαδικασία, Ποια τα έντυπα;

Στην πρώτη περίπτωση όπου αφορά το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, γίνεται κατάθεση της αίτησης στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο που βρίσκεται η ακίνητη ιδιοκτησία σε σχετικό έντυπο όπου περιλαμβάνει:
•    Άδεια Οικοδομής/Άδεια Διαίρεσης από την Αρμόδια Αρχή,
•    Εγκεκριμένο τοπογραφικό σχέδιο,
•    Εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια της κάτοψης των μονάδων και  της διάταξης των οικοδομών όπου θα διευκρινίζεται η έκταση κάθε μονάδας οι κοινόκτητοι χώροι και ίσως περιορισμένη κοινόκτητη ιδιοκτησίας.
•    Πιστοποιητικό Εγγραφής του Ακινήτου και
•    Πιστοποιητικό Έγκρισης της Οικοδομής.
Μαζί με την υποβολή της αίτησης για εγγραφή της κοινόκτητης οικοδομής καταβάλλονται και τα Δικαιώματα.
Μετά την σχετική αίτηση απαιτείται χωρομέτρηση, χαρτογράφηση, υπολογισμός εμβαδών των μονάδων και ο αιτητής πρέπει να δείξει πιστοποιητικό έγκρισης του διαχωρισμού, καθώς επίσης και την αξία κάθε μονάδας. Πραγματοποιείται επιτόπια επιθεώρηση, περιγραφή, εκτίμηση και έλεγχος των αξιών. Κατόπιν πραγματοποίησης όλων των πιο πάνων ελέγχων, η εγγραφή της κοινόκτητης οικοδομής και των μονάδων.

Στην δεύτερη περίπτωση όπου οι χωρομετρικές εργασίες αφορούν το διαχωρισμό διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί ο ιδιοκτήτης της κοινόκτητης  ιδιοκτησίας να θέσει Ιδιώτη Τοπογράφο Μηχανικό ο οποίος θα αναλάβει την χωρομετρική εργασία, χωρομετρική σελίδα, ειδικό σχέδιο και κατάλογο εμβαδών. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να επισυναφτούν στην αίτηση για την εγγραφή της κοινόκτητης οικοδομής και των μονάδων σε αυτήν.
Στην αίτηση η οποία θα υποβληθεί σε ειδικό έντυπο και ακολούθως γίνεται κατάθεση         στο  Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο όπου βρίσκεται η ακίνητη ιδιοκτησία περιλαμβάνει:
•    Τίτλο ιδιοκτησίας του τεμαχίου της Ιδιόκτητης Οικοδομής,
•    Άδεια Οικοδομής  από την Αρμόδια Αρχή,
•    Πιστοποιητικό  έγκρισης της οικοδομής,
•    Άδεια Διαίρεσης της Οικοδομής,
•    Πλήρης Περιγραφή  για το τι θα περιλαμβάνει ο τίτλος ιδιοκτησίας κάθε διαμερίσματος κλπ. και
•    Τις χωρομετρικές σελίδες, τα ειδικά σχέδια και των κατάλογο εμβαδών.
Μαζί με την υποβολή της αίτησης για εγγραφή της κοινόκτητης οικοδομής καταβάλλονται και τα Δικαιώματα.
Έπειτα, απαιτείται τυχόν αφαίρεση  μέρος τεμαχίου το οποίο επηρεάζεται από ρυμοτομία, χωρομέτρηση της βάσης της οικοδομής και άλλων κατασκευών που βρίσκονται στην βάση της, έλεγχος της εργασίας του Τοπογράφου Μηχανικού και ενημέρωση του κτηματικού σχεδίου.
Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο ο αιτητής πρέπει να δείξει πιστοποιητικό της έγκρισης της διαίρεσης από την Αρμόδια Αρχή, κατάλογο των αξιών των μονάδων και μεριδίων στην κοινόκτητη ιδιοκτησία που αναλογεί σε κάθε μονάδα εφόσον η οικοδομή κτίστηκε μετά την 12.2.1993. και οποιοδήποτε απαραίτητο έγγραφο για την έγγραφή.
Επίσης πραγματοποιείται επιτόπια επιθεώρηση, περιγραφή, εκτίμηση, έλεγχος των μεριδίων, εγγραφή και έκδοση των τίτλων.
Για την όλη διαδικασία απαιτείται χρόνος μεταξύ 12-18 μήνες.

www.gp-lazarou.com

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ