Μια καλή κορούδα...

Είμαι σίγουρος ότι αυτή την φράση την έχετε ακούσει ουκ ολίγες φορές. Ας είμαστε όμως "ρομαντικοί" - το έχουν και οι μέρες - και ας εξετάσουμε τι σημαίνει ακριβώς και ποιές οι πιθανότητες να βρείτε την ακριβοθώρητη αυτή κοπέλα.

Η λέξη "καλή" από μόνη της δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως στο πλαίσιο αυτής της φράσης εκείνος που σας το λέει (συνήθως η μητέρα, η γιαγιά, ή καμιά θεία) εννοεί όλα τα ακόλουθα: (1) να είναι Κύπρια, (2) να είναι όμοιας εισοδηματικής ομάδας ή καλύτερης, (3) να είναι τουλάχιστο όσο μορφωμένη όσο εσείς, και (4) να είστε της ίδιας περίπου ηλικίας. Το αν την αγαπάς ή όχι δεν αποτελεί κομμάτι της φράσης, αλλά θα το συμπεριλάβουμε μετά.

Ας πάρουμε το θέμα καθαρά μαθηματικά, ώστε να δείξουμε την "ρομαντική" μας πλευρά.

Στην Κύπρο έχουμε 840,407 κατοίκους (απογραφή πληθυσμού 2011), εκ των οποίων οι 431,627 είναι γυναίκες. Από αυτές τις γυναίκες, οι 36,685 είναι ηλικίας 30-34 χρόνων (περίπου η ηλικία μου) εκ των οποίων οι 10,777 (το 29,38%) είναι άγαμες, διαζευγμένες, ή χήρες. Έχουμε καλύψει το σημείο 4.
Από το σύνολο των 365,840 γυναικών άνω των 15 ετών που καταγράφηκαν, οι 12,925 (το 3,54%) είναι ηλικίας 30-34 χρόνων και έχουν τουλάχιστο πρώτο πτυχίο από πανεπιστήμιο. Αν υποθέσουμε ότι το 29,38% είναι ελεύθερες (βλέπε παραπάνω), τότε απομένουν 3,797 κοπέλες. Έχουμε καλύψει το σημείο 3.

Από το σύνολό του πληθυσμού, οι 638,128 είναι Κύπριοι και οι 202,283 είναι ξένοι. Αν υποθέσουμε ότι αυτό το ποσοστό (75,93%) είναι σταθερό για όλες τις ηλικίες, τότε οι ελεύθερες Κύπριες κοπέλες ηλικίας 30-34 χρόνων που έχουν τουλάχιστο πρώτο πτυχίο από πανεπιστήμιο είναι 2,883. Έχουμε καλύψει το σημείο 1.
Το αν το συγκεκριμένο άτομο είναι όμοιας εισοδηματικής ομάδας ή καλύτερης, αποτελεί θέμα απλής λογικής - είτε είναι, είτε δεν είναι. Άρα, αν υποθέσουμε ότι οι πιθανότητες είναι 50/50 τότε 1,441 κοπέλες πληρούν τις παραμέτρους. Έχουμε καλύψει το σημείο 2.

Έχω καλύψει όλα τα κύρια σημεία, άρα από εδώ και πέρα πρέπει να κάνουμε μια σειρά από υποθέσεις: (1) θέλεις να είσαι μαζί της (50/50 πιθανότητα), (2) θέλει να είναι μαζί σου (50/50 πιθανότητα), (3) είστε από την ίδια πόλη (βαρύτητα επαρχίας Λευκωσίας - 38,91% του ολικού πληθυσμού). Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω πιθανοτήτων, από τις 1,441 κοπέλες απομένουν 140 μόνο.

Αυτές οι 140 κοπέλες πληρούν όλα τα κριτήρια και επιθυμούν όπως και εσείς να είστε μαζί. Όμως, τώρα πρέπει να "βρεθείτε" για να γνωριστείτε. Αν υποθέσουμε ότι εσείς και εκείνη έχετε έξοδο μία φορά κάθε τέσσερεις μέρες, σημαίνει ότι η πιθανότητα να είστε για έξοδο το ίδιο βράδυ/ χρόνο είναι   1/16. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 20 "χώροι εξόδου", τότε η πιθανότητα να είστε μαζί στον ίδιο χώρο το ίδιο βράδυ είναι 1/6,400. Από εκεί και πέρα, πρέπει να την δείτε/ να σας δει, να μιλήσει και ο ένας του άλλου, να έχετε τα κότσια να ξαναβρεθείτε, κτλ..

Αντιλαμβάνεστε ότι οι πιθανότητες είναι λίγες... Φαίνεται και από τους αριθμούς ότι "το πράμα δεν ποσόνεται" και ότι το μόνο που επιτυγχάνει αυτή η φράση είναι να σας προκαλέσει άγχος για κάτι το οποίο είναι απίθανό να συμβεί. Άρα, την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος "Πότε θα βρεις μια καλή κορούδα;", απλά δώστε του αντίγραφο αυτού του άρθρου και πείτε του "Εγώ προσπαθώ, αλλά οι πιθανότητες να πληρεί τα κριτήρια που έχεις θέσει είναι χαμηλές".
Για όσους είναι με κάποιον που αγαπούν - Ηappy Valentine's και όλα τα σχετικά. Για τους υπόλοιπους, αγοράστε λαχείο καλύτερα.

ΥΓ Εγώ αγόρασα δύο λαχεία, για να αυξήσω τις πιθανότητες μου.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ