Ποιά τα Δικαιώματα-Ποιές είναι οι δουλειές...

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρο είναι η έγκυρη ενημέρωση και η ακριβής επεξήγηση όσον αφορά τις Δουλειές/Δικαιώματα που αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας ενός ακινήτου.  Οι δουλείες λοιπόν, είναι δικαιώματα τα οποία ανηκούν σε ξένο ακίνητο.

Οι δουλειές μπορούν να διαχωριστούν σε πραγματικές δουλείες και σε προσωπικές δουλειές.

Η πρώτη κατηγορία αφόρα διακαιώματα τα οποία απευθύνονται σε ξένο ακίνητο του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη του εν λόγω ακίνητου.
Η δεύτερη δε κατηγορία αφορά δικαιώματα τα οποία απευθύνονται σε ξένο ακίνητο συγκεκριμένου προσώπου.

Ποιοί είναι όμως οι τρόποι για την απόκτηση δουλειών
Οι τρόποι για την απόκτηση δουλείων καθορίζονται από τον Νόμο και είναι οι εξής:
•    Α) με παραχώρηση από τον κύριου του εν λόγω ακινήτου
•    Β) με κατακράτηση όσον αφορά τη μεταβίβαση του ακινήτου και
•    Δ) με αναγκαστική απόκτηση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά την κάθε κατηγορία.
Α) Με παραχώρηση από τον κύριο του εν λόγω ακινήτου.

Στην κατηγορία αυτή πρέπει να υπάρξει  γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών όπου στο συγκεκριμένο  έγγραφο  πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία:
•    Τα στοιχεία των ακινήτων όπως: αρ. Τεμαχίου, φύλλο/σχέδιο, τμήμα (προεραιτικά), αρ. Εγγραφής κλπ,
•    Πλήρες όνομα, διεύθυνση, .αρ.ταυτότητας  των εμπλεκομένων και
•    Περιγραφή του διακιαώματος.

Θα πρέπει επίσης η υπογραφή του ατομού που πρόκειται αν παραχωρήσει δικαίωμα να έιναι υπογεγραμμένη.
Σημείωση:  Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει εκδώσει έντυπο Ν. 251 Α για τη διευκόλυνση του κοινού στο οποίο επισυνάπτονται το τοπογραφικό σχέδιο το οποίο πρέπει να είναι υπογεγραμμένο και πιστοποιημένο από αυτόν που παραχωρεί το δικαίωμα, στο οποίο σχέδιο διακρίνεται η θέση και η έκταση του δικαιώματος του ενδιαφερόμενου ακινήτου.

Εγγραφή δουλείας

Για την εγγραφή δουλείας υποβάλλεται αίτηση  στην οποία επισυνάπτονται :
•    Α) το έγγραφο ή έντυπο Ν. 251 Α,
•    Β) Πιστοποιητικά εγγραφής ακινήτων  και
•    Γ) τοπογραφικό (αν υπάρχει).

Η αίτηση παραχωρείται στο Κτηματολογικό Γραφείο της επαρχίας των ακινήτων και ταυτόχρονα παραχωρούνται και τα δικαιώματα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Στην αίτηση  πρέπει να εξηγείται η συγγένεια μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Χρόνος συμπλήρωσης εγγραφής:
Η διάρκεια συμπλήρωσης της εγγραφής  εξαρτάται από την  ύπαρξη τίτλου των εν λόγω ακινήτων. Εαν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία μπορει να διαρκέσει λίγες μέρες. Εάν υπάρχει έλλειψη στοιχείων μπορεί να διαρκέσει έως και χρόνια.
Β) Με κατακράτηση
Η κατηγορία αυτή αναφέρεται στην υπο μορφή δικαιώματος επικαρπίας ή οίκησης ενός ακινήτου κατά τη μεταβίβαση του.  Δηλαδή, το άτομο που μεταβιβάζει το ακίνητο του σε άλλο πρόσωπο παραχωρεί στον εαυτό του το δικαίωμα  να καρπούται το ακίνητο, το δικαίωμα να κατοικεί στο ακίνητο ή όποιοδήποτε άλλο δικαίωμα.
Ο τρόπος αυτός παραχώρησης δουλειάς γίνεται με γραπτή δήλωση και από τα δύο μέρη. Η εγγραφή δουλείας γίνεται μαζί με την εγγραφή του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.
Γ) Με αναγκαστική απόκτηση

Η αναγκαστική απόκτηση διόδου αφορά ΜΟΝΟ τα ακίνητα τα οποία είναι περίκλειστα. Σε αυτή τη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου δικαιούται να απαιτήσει δίοδο από τον ιδιοκτήτη παρακείμενων ακινήτων με την σχετική αποζημίωση.

Αίτηση –Διαδικασία

Ο Ιδιοκτήτης του ακινήτου που απαιτεί δίοδο στέλει ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη παρακείμενου ακινήτου με το  υπογραμμένο έντυπο Ν 283, μαζί με τοπογραφικό σχέδιο. Στο συγκεκριμένο έντυπο επισυνάπτονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία των εμπλεκωμομένων ακινήτων. Η ειδοποίηση δίνεται για να ενημερώθει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου ακινήτου το λόγο που ζητά απόκτηση διόδου.

Σημείωση:  Η επίδοση των ειδοποιήσεων και των τοπογραφικών σχεδίων εξακριβώνεται με ένορκη δήλωση όπου αναφέρονται τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο χρόνος και ο τρόπος της επίδοσης  καθώς επίσης επιβάλονται τα ταχυδρομικά δελτία των διπλοσυστημένων αντικειμένων και τα αντίγραφα των εντύπων Ν 283 και των τοπογραγικών σχεδίων.
Κατά τη διάρκεια 6ο ημερών από την επίδοση καταβάλλεται σχετική αίτηση από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που απαιτεί απόκτηση διόδου στην οποία απαιτουνται:
•    Ένορκη δήλωση του ιδιοκτήτη του ενδιαφερόμενου ακινήτου,
•    Τίτλος του ακινήτου εαν υπάρχει και
•    Πιστοποιητικό έρευνας.

Επιτόπια Επίσκεψη

Γίνεται επιτόπια επίσκεψη σε διάρκεια ειδοποίησης επτά ημερών και των δύο μερών όπου δεν αφορά τους ιδιοκτήτες τους αλλά τα άτομα που έχουν επιβάρυνση στα εν λόγω ακίνητα. Για την επιτόπια επίσκεψη, εγγεγραμμένος κτηματολόγος  εξετάζει την αίτηση προσεκτικά και επιδιώκει την φιλική διευθέτηση μεταξύ των μερών για παραχώρηση δικαιώματος διόδου του ενδιαφερόμενου ακινήτου. Εάν ο συγκεκριμένος κτηματολόγος που έχει διοριστεί για την συγκεκριμένη υπόθεση αποτύχει  για τη φιλική διευθέτηση για παραχώρηση δικαιώματος διόδου , τότε η υπόθεση  διευθετείται από τον Διευθυντή Κτηματολογίου.  Εφόσον ο Διευθυντής αποφασίσει, η απόφαση αναγράφεται στο έντυπο Ν 286 και όλα τα σχετικά και έπειτα  καλείται το αποκτών μέρος να καταβάλει τη σχετική αποζημίωση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας μετά τη πάροδο 30 ημερών και πρίν την λήξη 60 ημερών.

Δικαιώματα

Γίνεται η καταβολή δικαιωμάτων για αποδοχή της αίτησης για την καταχώρηση του δικαιώματος και δικαιώματα εγγραφής.

Χρόνος

Τέλος, η διάρκεια συμπλήρωσης της  αίτησης διαρκεί έξι μήνες  βάση των προθεσμιών  που καθορίζονται από τους Κανονισμούς. Η διάρκεια συμπλήρωσης της αίτησης εξαρτάται από την ιδιεταιρότητα της κάθε υπόθεσης , από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων ακινήτων, τη μορφολογία του εδάφους, την ύπαρξη άλλων ακινήτων όπου δεν έγινε διαδικασία, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων ιδιοκτήτων και πολλοί άλλοι παράγοντες.

http://www.gp-lazarou.com/
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ