Παγκόσμια Τράπεζα: Aρνητικές οι προβλέψεις για τη Ρωσία

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε και πάλι τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, ακολουθώντας παρόμοια αναθεώρηση που έγινε από την ρωσική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ρωσίας το 2013 στο 1,3% από το 1,8% και το 2,3% προηγουμένως, αναφέροντας ως αιτίες την ασθενέστερη της αναμενόμενης εγχώρια ζήτηση, την καθυστέρηση της ανάκαμψης των επενδύσεων και το φθίνοντα ρυθμό ανάπτυξης της κατανάλωσης. 

Η Ρωσία έχει απολαύσει μια 10ετία όπου το πετρέλαιο ήταν το «καύσιμο» ανάπτυξης, αλλά πλέον αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων, της ασθενέστερης ζήτησης για τις εξαγωγές της και την έλλειψη αναμόρφωσης των υποδομών.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2013, είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 1,4% φέτος, έπειτα από ανάπτυξη 3,4% το 2012. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της και για την πορεία του ρωσικού ΑΕΠ το 2014, στο 2,2% από το 3,1% προηγουμένως, βασιζόμενη στην «υπόθεση ενός βραδύτερου ρυθμού ανάκαμψης των επενδύσεων» και ελαφρώς χαμηλότερης ανάπτυξης της κατανάλωσης. 

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, «έκοψε» τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2014 στο 2,5% από το 3%.

Το υπουργείο Οικονομίας, αναμένει οι επενδύσεις κεφαλαίου να αυξηθούν κατά 0,2% φέτος –σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του 2,5%- συμπαρασύροντας τη βιομηχανική παραγωγή και τις εισαγωγές. Η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί μόλις κατά 0,1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,7%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών