Χαμηλός πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι χαμηλότερες τιμές για πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφεραν τις τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να σημειώσει πτώση 0,2% σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,2% τον Οκτώβριο από το 1,4% το Σεπτέμβριο. Ένα χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό είχε καταγραφεί τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2010, όταν ο πληθωρισμός διαμορφωνόταν στο 1%.

Αφαιρουμένων των ευμετάβλητων ενεργειακών τιμών, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή ήταν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση και ήταν υψηλότερα 1,5% από τον Οκτώβριο του 2012. Αλλά η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές μεθόδους, που λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την ΕΚΤ.

Σε εναρμονισμένους όρους, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο εναρμονισμένο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 1,2% τον Οκτώβριο από το 1,6% το Σεπτέμβριο, εμφάνισαν οι νέες εκτιμήσεις.

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε όλη την ευρωζώνη οριακά κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα. Μια πρόσφατη πτώση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχε ωθήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το 0,5% στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed