Χαλαρότερος προϋπολογισμός από την Ιρλανδία

Για πρώτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης και των μέτρων λιτότητας που αυτό επέφερε, οι Ιρλανδοί Υπουργοί έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφύγει τις δημόσιες αντιδράσεις σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας "Irish Times" αναγνωρίζεται ότι «Ο σκληρός προϋπολογισμός μετριάζεται από το πακέτο στήριξης των θέσεων εργασίας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ», αναφερόμενη στα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2014, τα οποία περιλαμβάνουν τη διατήρηση μειωμένου φορολογικού συντελεστή επί των πωλήσεων για τον τομέα της φιλοξενίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, ο οποίος κατηγορήθηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του μετά τον προϋπολογισμό του 2013, αντιμετώπισε περιορισμένη κριτική σε παρόμοια συνέντευξη του την Τετάρτη.

Επιπλέον δέχθηκε μικρότερες διαμαρτυρίες, όταν τα μέτρα του προϋπολογισμού ανακοινώθηκαν την Τρίτη, με την αστυνομία αντιμετωπίζει περίπου 100 διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο.

Ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2014 είναι λιγότερο σκληρός από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει έσοδα από επιπλέον αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους €2,5 δισεκατομμυρίων, μετά την πάροδο αρκετών επίπονων ετών λιτότητας, από την χρονιά που η Ιρλανδία διέσωσε τις τράπεζες της το 2008, προσφεύγοντας σε πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και ΔΝΤ, ύψους €85 δισεκατομμυρίων το 2010.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που είναι προγραμματισμένο να λήξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά και για την Ευρωζώνη, ύστερα από χρόνια δυσαρέσκειας τόσο από τις χώρες που έλαβαν πακέτα διάσωσης όσο και από τις χώρες που παραχώρησαν τα χρήματα.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν και πάλι στην Ιρλανδία. Μετά τις τεράστιες θυσίες του ιρλανδικού λαού βλέπουμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ», τόνισε ενώπιον του Κοινοβουλίου της Ιρλανδίας ο Πρωθυπουργός της χώρας Enda Kenny.

Ο κ. Noonan χρησιμοποιεί τις εξοικονομήσεις που επέφερε μια συμφωνία σχετικά με το χρέος των ιρλανδικών τραπεζών για να προβεί σε μικρότερες περικοπές, πηγαίνοντας ενάντια στις συμβουλές της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας και στις αρχικές επιφυλάξεις από τους δανειστές της χώρας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να αυξάνει τους φόρους στα καπνικά προϊόντα και το αλκοόλ, με περιορισμένη ανακούφιση στα ιατρικά ασφάλιστρα, επιβάλλοντας παράλληλα μια μικρή εισφορά στις τράπεζες.

Δειτε Επισης

Συμφωνία των 27 της Ε.Ε. για χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος Ουκρανίας
Σουηδία: Μείωσε το επιτόκιό της έπειτα από οκτώ χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Ευρώπη: Γιατί οι πολιτικές εξελίξεις εμποδίζουν τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών
Πτώση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο
Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών