Fitch: Σε αρνητική παρακολούθηση οι ΗΠΑ

Χτύπημα του οίκου Fitch στη σκιά του πολιτικού προβλήματος για το χρέος. Όπως αναφέρει ο οίκος τοποθετεί τις ΗΠΑ σε «Rating Watch Negative» για όλες τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις τίτλων, θέτοντας παράλληλα το βραχυπρόθεσμο χρέος στην κατηγορία «F1+». Οπως σημειώνεται ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονταν με αρνητικό outlook λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την Fitchμ οι ΗΠΑ δεν αύξησαν ακόμα το όριο χρέους το οποίο εξαντλείται στις 17 Οκτωβρίου αφήνοντας τα διαθέσιμα μετρητά μόλις στα 30 δισ. δολάρια. Αν και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το όριο χρέους, οι πολιτικές δυσχέρειες αυξάνουν τα ρίσκα πτώχευσης.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να έχει περιορισμένη δυνατότητα να κάνει πληρωμές μετά από αυτή την ημερομηνία, θα εκτεθεί στον κίνδυνο της διαχείρισης ροών εσόδων και δαπανών. Είναι αδύναμο στο να βάλει προτεραιότητες στην εξυπηρέτηση χρέους και μη ξεκάθαρο το εάν έχει την νομική εξουσιοδότηση να το πράξει. Το γεγονός αυξάνει το ρίσκο να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών και εργαζόμενων, όπως επίσης και εξοφλήσεις δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά πληγώνουν την εικόνα μιας αξιόχρεης οικονομίας, σημειώνει η Fitch.

Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, η επαναλαμβανόμενη «μικροπολιτική» γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους αποτελεί χτύπημα στην εμπιστοσύνη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των πολιτικών θεσμών, καθώς και στη συνοχή και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Θα έχει επίσης κάποιες αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η βαθμολόγηση «ΑΑΑ» αντανακλά μια ισχυρή οικονομία με αξιόπιστες βάσεις, όπως ισχυρή παραγωγικότητα και ευελιξία σε νομισματικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο.

Η Fitch προβλέπει ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ φέτος και 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

από Euro2day
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών