Μπράνσον: Εγκαταλείπει τη Βρετανία για έναν άλλο "παράδεισο"

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ένας από τους πιο επιτυχημένους βρετανούς επιχειρηματίες, με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», σε 3,4 δισ. ευρώ, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να ζήσει στο ιδιωτικό του νησί που βρίσκεται στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. 
 
Με την κίνηση αυτή ο μεγιστάνας, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η αεροπορική εταιρεία Virgin, μπορεί να γλιτώνει την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο σε φόρους, όπως εκτιμούν οι Sunday Times του Λονδίνου. 
 
Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Μπράνσον όμως, μετά το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αντέδρασε αμέσως και υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας ότι η «μετακόμιση» αυτή δεν γίνεται για φορολογικούς λόγους αλλά επειδή του αρέσει πολύ το νησί του στην Καραϊβική. Για αυτή την αλλαγή κατοικίας επικαλέστηκε επίσης, λόγους υγείας. Όπως είπε ο ίδιος για το θέμα, «ήμουν πολύ τυχερός να συγκεντρώσω τόσο πολύ πλούτο κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, περισσότερο από όσο χρειάζομαι για όλη μου τη ζωή, και δεν θα ζούσα κάπου που δεν θέλω για φορολογικούς λόγους». 
 
Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», με την κίνηση αυτή ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει φόρο για προσωπικά εισοδήματα που προέρχονται από δραστηριότητες εκτός Βρετανίας. Θα εξακολουθήσει όμως να φορολογείται για εισοδήματα που προέρχονται από δραστηριότητές του στη χώρα καταγωγής του. 
 
Ο 63χρονος Μπράνσον, που διατηρεί μεταξύ άλλων έντονη φιλανθρωπική δράση, έχει παραχωρήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του σε μάνατζερ και παραμένει πρόεδρος του ομίλου που φέρει το όνομά του. 
 
Όπως είπε, «δεν έφυγα από τη Βρετανία για φορολογικούς λόγους, αλλά λόγω της αγάπης μου για τις όμορφες Βρετανικές Παρθένους Νήσους και ιδιαίτερα για το νησί Νέκερ, το οποίο αγόρασα όταν ήμουν 29 ετών, πριν από 34 χρόνια, ένα ακατοίκητο τότε νησί στην άκρη των Παρθένων Νήσων. Με τον καιρό χτίσαμε εκεί το σπίτι μας, ένα μέρος όπου εγώ και η οικογένειά μου μπορούμε πραγματικά να ηρεμήσουμε. 
 
Αποφασίσαμε να μετακομίσουμε μόνιμα στο Νέκερ επειδή πιστεύουμε ότι προσφέρει σ' εμένα και στη σύζυγό μου Τζόαν την καλύτερη πιθανότητα να ζήσουμε μερικές ακόμη δημιουργικές δεκαετίες. Προσέχουμε επίσης, την υγεία μας - η Τζόαν πλησιάζει τα 70 κι εγώ δεν είμαι και πολύ πίσω». 
 
Οι εικασίες για το σκεπτικό πίσω από την κίνηση του Μπράνσον εντάθηκαν όταν ο ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας Virgin πούλησε την περιουσία του στο Όξφορντσιρ, όπου έζησε για περισσότερα από είκοσι χρόνια, στα δύο ενήλικα παιδιά του. Η μετακόμισή του πάντως στις Παρθένους Νήσους σημαίνει ότι ο ίδιος θα μπορεί να επισκέπτεται τη Βρετανία για συγκεκριμένο αριθμό ημερών κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, ο Μπράνσον θα μπορεί να βρίσκεται στη Βρετανία από 46 έως 183 ημέρες τον χρόνο.
 
Ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους είναι μηδενικός. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για έναν εργαζόμενο εκεί είναι 8%. Εάν έμενε στη Βρετανία, ο ανώτατος συντελεστής με τον οποίο θα μπορούσε να φορολογηθεί ο Μπράνσον θα ανερχόταν σε 50%. 
Πηγή: www.tanea.gr
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών