O Ντάισελμπλουμ ακυρώνει ταξίδι στις ΗΠΑ λόγω προϋπολογισμού

Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρία του ΔΝΤ έτσι ώστε να παρακολουθήσει την κρίσιμη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

«Δεν θα μεταβώ στην Ουάσιγκτον... αυτή (η συζήτηση του προϋπολογισμού ) έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα", δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο κρατικό ραδιόφωνο της Ολλανδίας NOS. 

Η Κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Ολλανδού Πρωθυπουργού Mark Rutte χρειάζεται την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εγκριθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2014, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χωρίς επιπλέον πολιτική στήριξη, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα έχει την αναγκαία υποστήριξη για έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot είπε αυτή την εβδομάδα ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από μια ύφεση από την οποία ταλαιπωρείται στα οκτώ από τα τελευταία 10 τρίμηνα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να αντιπροσωπεύσει τις χώρες της Ευρωζώνης στην ετήσια συνεδρία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που ξεκινά την Πέμπτη, αλλά άλλαξε τα σχέδια του την τελευταία στιγμή, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Λυπάται για την απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες υποθέσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Michel Reijns.

Η ολλανδική Κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει το στόχο της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2014, αλλά δεν έχει την αναγκαία υποστήριξη στην Γερουσία.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών