Bαθιές ανάσες στον τουρισμό από τους Ρώσους

Ανοδο της τάξης του 3% σημείωσαν τον περασμένο χρόνο οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο σημείωσαν, φθάνοντας τα 2.465.000, σε σύγκριση με 2.392.000 το 2011.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες ξεπέρασαν τις 474.000, σε σύγκριση με 334.000 το 2011, που αντιστοιχεί με μία αύξηση της τάξης του 42%. Οι Ρώσοι επισκέπτες κάλυψαν τις απώλειες άλλων παραδοσιακών αγορών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που παραμένει η κυριότερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, παρουσιάζοντας μείωση 6% (959.500) και τη Γερμανία που σημείωσε μείωση 8,5% (144.000).

Τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο δεκάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 11%, φθάνοντας το 1.823.000 ευρώ, από το 1.642.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τα ΜΜΕ που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου. Στο γεύμα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βίκτωρας Μαντοβάνης, Μέλη του Συμβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Γιάννης Μιχαηλίδης.

Και ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε αύξηση, ο εξερχόμενος τουρισμός σημείωσε μείωση κατά 1,2%. Συνολικά υπήρξαν 1.194.000 ταξίδια Κυπρίων πολιτών στο εξωτερικό, σε σύγκριση με 1.208.000 το 2011.

Παρόλα τα θετικά στοιχεία για τον κυπριακό τουρισμό, ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου εκφράζει ανησυχία αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πορεία του τουρισμού, «καθώς θα πρέπει να επιλύσουμε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας, όπως η διαβρωμένη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, η σχέση τιμής/ποιότητας, η αισχροκέρδεια, ο κραχτισμός, η οχληρία, τα θέματα ακαταστασίας και καθαριότητας, όπως και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος», αναφέρει δελτίο Τύπου του Συνδέσμου.

Θα πρέπει, προσθέτει, να αντιμετωπιστεί το θέμα της εποχικότητας και να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η ρωσική αγορά, κατά το Σύνδεσμο, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε αυτά καθώς ο χειμώνας της Κύπρου είναι πολύ πιο ήπιος για τους Ρώσους, «φτάνει να αρθούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη που ισχύουν εκτός της περιόδου 1ης Ιουνίου και 20ης Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω των διακρατικών συμφωνιών Κύπρου – Ρωσίας».

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ζητούν όπως παραχωρηθούν κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγηση πτήσεων από νέες αγορές και να επεκταθεί και σε άλλες αγορές η πολιτική ταχείας έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου.

Ο Σύνδεσμος επικρίνει τη μείωση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ και ταυτόχρονα εισηγείται όπως ο ΚΟΤ αναλάβει συντονιστικό ρόλο για τη λήψη μιας σειράς μέτρων στήριξης του χειμερινού τουρισμού προς τους ξένους διοργανωτές ταξιδιών.

Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, η κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων μέσω του διαδικτύου, η δράση μη αδειούχων τουριστικών πρακτόρων, οι υψηλές εγγυήσεις που καταβάλλουν για εξασφάλιση άδειας εργασίας και ο «αθέμιτος ανταγωνισμός που παρατηρείται από την κυβερνητική στήριξη» αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας