Ζητούμενο η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου Λάρνακας

Κάθε οικονομία, μεγάλη ή μικρή, αναζητεί τους τρόπους που θα τη βοηθήσουν να εξέλθει από την παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κρίση έχει αναδείξει με τον πιο έντονο τρόπο τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες της κυπριακής οικονομίας και φυσικά την αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης μετις ίδιες παλιές συνταγές και νοοτροπίες.

Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε που τρέφει ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές ή εύκολες λύσεις. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την κατάσταση. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Για τον Δήμο της Λάρνακας βασικό ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου  θέτοντας ταυτόχρονα την όλη λειτουργία της πόλης σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο. Η στρατηγική του Δήμου μας βασίζεται στο τετράπτυχο «ανάπτυξη –αποτελεσματικότητα – απασχόληση – αλληλεγγύη».

Βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Λάρνακας αποτελεί η υλοποίησητων αναπτυξιακών έργων που για χρόνια βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και επανασχεδιασμού. Έργα όπως το λιμάνι και η μαρίνα, η ανάπλαση της λεωφόρου Πιαλέ Πασά και η ενοποίηση της ακτής Μακένζι με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, η αναβάθμιση της λεωφόρου Γεώργιου Χριστοδουλίδη, η ανάπλαση της αγοράς, καθώς και το περιβαλλοντικό κέντρο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην περιοχή της αλυκής αναμένεται να θέσουν τις βάσεις για οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Δημοτικό Συμβούλιο επεξεργάζεται την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με τρόπο που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, να συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη του Δήμου και να ωφελεί τους δημότες της Λάρνακας.Είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η προσπάθεια για μείωση των εξόδων του Δήμου. Ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού αφορά το ΧΥΤΥ Κόσιης, ένα τεράστιο κονδύλι που κυριολεκτικάεγκλωβίζει τον Δήμο σε ένα σύστημα μόνιμης οικονομικής αφαίμαξης. Πρόσφατα καταλήξαμε σε συμπληρωματική συμφωνία με το ΧΥΤΥ, η οποία,αν υλοποιηθεί επιτυχώς, θα μειώσει δραστικά το κονδύλι €2,2 εκατομμυρίων που δαπανούμε ετησίως για τη συγκομιδή σκυβάλων. Όσον αφορά τα «πράσινα» σκύβαλα, ο Δήμος πέτυχε τη μείωση του κόστους τους από €65 στα €10, ενώ ταυτόχρονα το κόστος ανά τόνο των ανακυκλώσιμων σκυβάλων που πάνε στο ΧΥΤΗ έχει μηδενιστεί από 80 ευρώ/τόνο σε 0 ευρώ/τόνο. Επιπλέον διαπραγματευόμαστε τη μείωση του τέλους και για τασύμμεικτα σκύβαλα, τα οποία σήμερα κοστίζουν €85. Επίσης, σε πρόσφατη συνεδρία του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως εξετάσει την αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων οδικού φωτισμούμε αντίστοιχους οικολογικούς χαμηλής κατανάλωσης. Επιπλέον, αποφασίστηκε πάγωμα των προσλήψεων, ενώ οι υπάλληλοι που θα αφυπηρετήσουν τα επόμενα χρόνια δεν θα αντικατασταθούν.

Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο Δήμο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα και θα προσβλέπει με ελπίδα και αισιοδοξία το αύριο. Ένα νοικοκυρεμένο δήμο που θα αξιοποιεί κάθε ευρώ που θα εισπράττει για το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.

Μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, που λειτουργεί οργανωμένα, αποδοτικά και κυρίως συμμετοχικά είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών προς όφελος των δημοτών. Βασική προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό, είναι να εργαστούμε από κοινού όλοι οι Λαρνακείς, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης και της συναίνεσης, για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούται η πόλη μας.
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ