Εγγραφή Ακινήτου βάση Κληρονομιάς, Διαθήκης και Παράμετροι

Είναι πολλοί οι παράμετροι οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια διανομής της κληρονομιάς μεταξύ των νομίμων κληρωνόμων του αποθανώντα προσώπου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ως γνωστό, αφότου πεθάνει κάποιο πρόσωπο, αυτόματα η κληρονομιά του μεταβιβάζεται στους νόμιμους κληρονόμους. Αυτοί είναι βάση του Νόμου ή βάση της διαθήκης του προσώπου.

Σημείωση: ‘οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να  μεταβιβάσει τη κληρονομιά του βάση της διαθήκης οποιοδήποτε μεριδίο σε οποιοδήποτε πρόσωπο της αρεσκείας του’.

Περιορισμοί:
•    Κατά το άνοιγμα μιας διαθήκης υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το μερίδιο που αναλογεί σε κάθε πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει λόγω της διανόμης μεταξύ των κληρονόμων. Για παράδειγμα αν ο διαθέτεις έχει συγγενείς πρώτου βαθμού που αυτοί είναι ο πατέρας, η μητέρα, τα αδέρφια, τα παιδιά και η σύζυγος.  
•    Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν μακρινείς συγγενείς, τόσο μεγαλύτερο είναι  το μερίδιο της κληρονομιάς που μπορεί να μεταβιβαστεί.
Ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αν υπάρχουν ακίνητα στην κληρονομιά. Αν όντως υπάρχουν θα πρέπει να εγγραφούν στα ονόματα των κληρονόμων ή κληροδόχων βάση α) του μεριδίου της κληρονομιάς, β) βάση της διαθήκης και γ) βάση του βαθμού συγγένειας μεταξύ των κληρονόμων. Για να εγγραφουν λοιπόν τα ακίνητα, θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση με όλα τα επισυναπτόμενα έγγραφα από τους κληρονόμους ή αντιπροσώπους τους ή τον δικηγόρο τους.
Δικαιώματα κληρονόμων:
•    Τα Δικαιώματα καταβάλλονται σε περίπτωση που η αίτηση έχει γίνει αποδεχτεί και για τα πιστοποιητικά Εγγραφής που θα εκδοθούν.
Δικαιώματα Κληροδόχων:
•    Επιπρόσθετα, οι κληροδόχοι και ταυτόχρονα μη νόμιμοι κληρονόμοι δικαιούνται να καταβάλουν και δικαιώματα εγγραφής επί της αγοραίας αξίας των ακινήτων κατά την ημέρα του θανάτου του κληρονομούμενου.

Αιτήσεις:

Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να καταβάλλονται με όλα τα σχετικά έγγραφα βάση του λόγου που υποβάλλεται η κάθε αίτηση. Τα έγγραφα αυτά είναι:
•    Καταρχήν, θα πρέπει να παρουσιαστεί πιστοποιητικό θανάτου του αποθανώντα καθώς επίσης και όλα τα σχετικά στοιχεία των κληρονόμων ( ημερομηνία θανάτου, τα ακριβής στοιχεία των κληρονόμων και της διανομής μεταξύ αυτών, πολιτική ταυτότητα και διεύθυνση μόνιμης κατοικίας),
•    Δήλωση διανομής υπογεγραμμένη και πιστοποιημένη  από τους ίδιους τους κληρονόμους.
•    Πιστοποιητικό της φυσικής κατάστασης του ακίνητου και της κατοχής τους συνήθως από τον Κοινοτάρχη της Ενορίας του Δήμου,
•    Άδεια από τον Έφορο Φόρου Κληρονομιών,
•    Πιστοποιητικό Διευθέτησης του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας.
•    Επίσης, θα πρέπει να υποβληθούν αποδείξεις ότι οι φόροι που έχουν υποβληθεί τα ακίνητα όπως (Δημοτικό τέλος από τον Δήμο, κοινοτικό τέλος από την Κοινότητα και αποχετευτικά τέλη από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων) έχουν εξοφληθεί.
•    Οι κληρονόμοι θα πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό  Εγγραφής των ακινήτων ή Πιστοποιητικό Έρευνας από το τμήμα Κτηματολογίου ακι Χωρομετρίας,
•    Αν υπάρχει διαχειρηστής θα πρέπει να υποβληθεί πιστοποιητικό αντίγραφο του Διατάγματος διορισμού Διαχειριστή,
•    Πιστοποιητικό αντίγραφο Διαθήκης και
•    τέλος, πιστοποιητικό υιοθεσίας αν οποιοδήποτε από τα πρόσωπα είναι κληρονόμος μέσω υιοθεσίας.
Χρόνος:
•    Ο χόνος της διαδικασία μιας εγγραφής συνήθως διαρκεί κάποιους μήνες με τη προυπόθεση ότι η αίτηση εγγραφής δεν πρόκειται να εξετασθεί. Εαν όμως, η εγγραφή θα γίνει εφόσον έχει εξεταστεί η αίτηση θα πάρει γύρω στον ένα χρόνο. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος κάθε υπόθεσης, βάση του όγκου εργασίας και φυσικά από το διαθέσιμο προσωπικό.

Σημείωση: Για να υπάρξει διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, οι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν χωριστές αιτήσεις για κάθε Κοινότητα ή Ενορία αν υπάρχουν ακίνητα στην κληρονομιά όπου βρίσκονται σε ξεχωριστές Κοινότητες ή Ενορίες. Τέλος, οι κληρονόμοι να καταθέτουν ξεχωριστή  αίτηση για τα εγγεγραμμένα  ακίνητα και ξεχωριστή αίτηση για τα ακίνητα που δεν είναι εγγεγραμμένα.

http://www.gp-lazarou.com/
 

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ