Μιτσίδης: «Κυριαρχούμε στα ζυμαρικά και άλευρα»

Η εταιρεία γιορτάζει τα 80χρονά της

Μερίδιο περίπου 46% στην αγορά ζυμαρικών και περίπου 49% στην αγορά συσκευασμένων αλεύρων, κατέχει η Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Ντίνος Μιτσίδης, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, στην παρουσίαση που έγινε με την ευκαιρία των 80 χρόνων της εταιρείας.

Όπως είπε, σεβαστό ποσοστό των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές, που καλύπτουν πέραν των 30 χωρών ανά το παγκόσμιο. Εξαγωγές ζυμαρικών γίνεται σε χώρες όπως, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο, Ιαπωνία, Αυστραλία, Αμερική, Ταϊβάν και αλλού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνουν οι εξαγωγές των αλεύρων, που είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης συνεργασίας της με την Pizza Hut International. «Από το 1998, η εταιρεία Μιτσίδη, και μετά από διετή έλεγχο σε θέμα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, κατάφερε να καταστεί ένας από τους εγκεκριμένους διεθνείς προμηθευτές αλεύρων της Pizza Hut προμηθεύοντας τα εστιατόριά της με αλεύρι σε Αραβικές Χώρες και Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, οι οποίοι ήταν ξυλέμποροι. Διέθεταν τότε ένα καράβι στην Κερύνεια κι έκαναν εξαγωγές ξυλείας. Στην πορεία μπήκαν εγγυητές σ’ ένα παραδοσιακό αλευρόμυλο, το σημερινό αλευρόμυλο απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου, το οποίο όταν πτώχευσε αναγκάστηκαν να πληρώσουν το χρέος. Μετά από συμβουλή των τραπεζιτών τους, αγόρασαν τον αλευρόμυλο, βάζοντας  υποθήκη τα σπίτια τους, ενώ πούλησαν και το καράβι τους. Έτσι από εφοπλιστές, έγιναν μυλωνάδες, όπως έλεγαν οι ίδιοι αστειευόμενοι.

Τα είδη που παρήγαγε αρχικά η εταιρεία ήταν μακριά τρυπητά μακαρόνια, τα γνωστά Α, Β και Γ και ο φιδές, ενώ αργότερα επεκτάθηκε στα σπαγέττο, σπαγεττίνι, τρι, κάττες, σελενάκι, αστεράκι, κριθαράκι και τα χωριάτικα μακαρόνια. 

 Ο κ. Μιτσίδης επισήμανε ότι το νέο Μακαρονοποιείο Μιτσίδη στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου, που ιδρύθηκε το 1988, έχει δυναμικότητα 1.500 κιλών ανά ώρα. Το 1999 στον ίδιο χώρο, προστέθηκαν τα κεντρικά γραφεία, οι αποθήκες, μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, ανάμειξης και συσκευασίας εξειδικευμένων αλεύρων και πιο πρόσφατα, τα ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 20.000 τόνων σιτηρών. Ο αρχικός αλευρόμυλος απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου λειτουργεί με δυνατότητα 130 τόνων την ημέρα. Η εταιρεία διαθέτει και δεύτερο αλευρόμυλο στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, με δυνατότητα παραγωγής 100 τόνων ημερησίως, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική δυναμικότητα άλεσης του ομίλου στους 230 τόνους ημερησίως.

Σημαντική ήταν το 2004, η εξαγορά μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της σερβικής εταιρείας Zitopromet Bratsvo και το 2010 ολοκληρώθηκε η πλήρης εξαγορά του 100% του κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία μετονομάστηκε σε Mitsides Point. «Η επωνυμία Mitsides είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σ’ ότι αφορά τα μακαρόνια στη Σερβία, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο μακαρονοποιείο στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο κ. Μιτσίδης.

Προλογίζοντας την εκδήλωση των 80χρονων, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι ο τομέας της βιομηχανίας είναι πολύ δύσκολος στην Κύπρο όμως, ένδειξη της μεγάλης επιτυχίας της εταιρείας Μιτσίδης είναι οι εξαγωγές της.

Το κοινωνικό έργο της εταιρείας είναι πολύ μεγάλο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα διαθέσει δωρεάν προϊόντα της στο Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λευκωσίας και στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο.

Στην Πύλη Αμμοχώστου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με την ιστορική αναδρομή της Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ.
 

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων