Αβέρωφ, Νεοκλή δεν έχετε υπόθεση

Σκοτώνονται για το καταστατικό μιάς εταιρείας η οποία θα είναι η σημαντικότερη αυτού του τόπου.

Ένα καταστατικό για μία ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) πήγαν να κάνουν και η συζήτηση έφτασε σε επίπεδο Συλίκου και Αργάκας. Νεοκλής Συλικιώτης και Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξαν, δυστυχώς, πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας -και σωστά- τα πιο σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν.

Δεν διαχειριστήκαμε σωστά τον τουρισμό, την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των τραπεζών, των ακινήτων και ακόμα δεν μάθαμε. Επόμενο φιάσκο, αν συνεχίσουν με αυτά τα μυαλά, θα είναι το φυσικό αέριο.

Ακόμα και σήμερα, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών βρισκόμαστε στα χέρια της τρόικας με κίνδυνο το οικονομικό μας μοντέλο να καταστραφεί.
Από τις χώρες που βρήκαν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων μόνο 2 στις 10 κατάφεραν να τα διαχειριστούν σωστά και να επωφεληθούν.
Κι αν μαλώνουν έτσι -και μην μου πείτε πως το κάνουν για το καλό του τόπου- για ένα καταστατικό φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι διορισμοί, οι αποφάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και ο καταμερισμός των κερδών.

Ναι, το νορβηγικό μοντέλο είναι το καλύτερο και κάτι παρόμοιο πρέπει να εφαρμόσουμε. Ωστόσο, επειδή ανησυχώ ότι θα καταφέρουμε να το «κυπριοποιήσουμε» κι αυτό, εισηγούμαι να αναθέσουμε σε άλλους να διαχειριστούν το μοναδικό asset που έχουμε αυτήν τη στιγμή.

Δεν ξέρω αν θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά γιατί όχι;  Ας ζητήσουμε από την Statoil, ανάμεσα στα τόσα δις, που διαχειρίζεται, να αναλάβει και τα δικά μας. Και δεν ντρέπομαι να το πω, τους έχω περισσότερη εμπιστοσύνη από ότι στους πολιτικούς μας.
Κι αν αυτό είναι παρατραβηγμένο και θα κατηγορηθώ για ξεπούλημα εθνικής περιουσίας, μπορώ να φανώ πιο διαλλακτικός.

Ας ζητήσουμε από ένα εξειδικευμένο συμβουλευτικό οίκο να μας ετοιμάσει ένα καθώς πρέπει καταστατικό και ιδρυτικό έγγραφο γι’ αυτήν την εταιρεία, το οποίο δεν θα βασίζεται στο τι θεωρούν οι δικοί μας πολιτικοί καλό, αλλά στο τι εφαρμόζεται στη Νορβηγία, στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες που διαχειρίζονται σωστά τον φυσικό τους πλούτο. Κι μην μου πείτε πως αυτό κάναμε ήδη, γιατί απλά θα επιβεβαιώσετε τις ανησυχίες μου περί κυπροποίησης. 

Επίσης, ας ζητήσουμε εισηγήσεις και πάλι από εξειδικευμένους οίκους για τα άτομα τα οποία θα στελεχώνουν αυτήν την εταιρεία. Κι ας βάλουν και δύο-τρεις Κύπριους για αρχή, για να ικανοποιηθεί η εθνική μας περηφάνια.

Μην παίζετε με το φυσικό αέριο, μπορεί να εκραγεί μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Υστερόγραφο: Και φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν αρχίσουν να συζητούν για Ταμείο διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.  Θα βγουν τσουγκράνες σε Συλίκου και Αργάκα.

 

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από τις επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία