Powered by

Πόλεμος εντός Γερμανίας για τραπεζική ένωση

Επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο σοσιαλδημοκράτης αντιπαλός της για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ σχετικά με την τακτική της στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι έβαλε εμπόδια στην τραπεζική ένωση, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, είπε ότι η Μέρκελ έχει προσωπικό συμφέρον να αναβάλει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013.

«Η γερμανική κυβέρνηση με αυτήν επικεφαλής θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η τραπεζική ένωση θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μην βρεθεί σε μια αντιδημοφιλή κατάσταση στη Γερμανία, η οποία θα έβλεπε την απευθείας αναδιάρθρωση των τραπεζών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας να συστήσουν εντός του 2013 ένα μηχανισμό επίβλεψης των τραπεζών της ευρωζώνης, ο οποίος θεωρείται αναγκαίο εργαλείο στη στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Ο μηχανισμός αυτός, το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση, θεωρείται κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι αποτελεί τον όρο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με βάση ένα γαλλογερμανικό συμβιβασμό: ο μηχανισμός θα συγκροτηθεί το 2013, όπως επιθυμούσε η Γαλλία, αλλά σταδιακά, κατά την επιθυμία της Γερμανίας.

Ο Στάινμπρουκ προτείνει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα άλλο σύστημα με βάση το οποίο οι ίδιες οι τράπεζες θα συγκροτούσαν, με δικά τους μέσα, ένα ταμείο που θα τις στήριζε εφόσον το χρειάζονταν.

«Αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο στο ξέσπασμα της κρίσης πρέπει να συμβάλουν κυρίως στη επίλυση των προβλημάτων και στη χρηματοδότηση της λύσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή οι φορολογούμενοι» υποστήριξε.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού
Νέες απώλειες για τον χρυσό μετά το δικαστικό μπλόκο στους δασμούς Τραμπ-Στα $3.264,15 η ουγγιά
Ηνωμένο Βασίλειο: Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2023 κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών