Powered by

Αγκάθια στον διάλογο τρόικας-Ελλάδας

 

Συνεχίζεται και τη Δευτέρα ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς παρέμειναν ανοικτά μεγάλα "αγκάθια" τόσο στα εργασιακά (όπου η τρόικα εμμένει, μεταξύ άλλων, σε δραστική περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης και σε κατάργηση των τριετιών), όσο και στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (όπου η τρόικα απαιτεί αυστηρά τη διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου).

Στο δημοσιονομικό σκέλος, πρέπει να κλείσουν ανά έτος τα μέτρα των 13,9 δις. ευρώ, καθώς και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το ύψος της ύφεσης το 2013 (η τρόικα προβλέπει ύφεση λίγο κάτω από το 5% και η κυβέρνηση 3,8%), από το οποίο συναρτάται τόσο το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, όσο και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε, λίγο μετά τη 1.30 σήμερα το πρωί, ότι "πρέπει έως την Τετάρτη να έχουμε κλείσει, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής", προσθέτοντας ότι "δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις".

Σήμερα, οι συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από το πρωί με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ενώ μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό αναπληρωτή, Χρήστο Σταϊκούρα.

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024