Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus

Την προκήρυξη από τον Invest Cyprus, εντός των επόμενων εβδομάδων και μετά από απόφαση της Κυβέρνησης, μεγάλης εκστρατείας για το rebranding της Κύπρου, ανακοίνωσε κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των 16ων InBusiness Awards, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τονίζοντας πως οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κυβέρνησης, ανακοίνωσε επίσης πως σε συνέχεια των πολύ πετυχημένων, στοχευμένων συναντήσεων με τους ξένους επιχειρηματίες, η Κυβέρνηση ξεκινά τον θεσμοθετημένο διάλογο με τους Κύπριους επιχειρηματίες.

Με στόχο, όπως είπε, να αξιοποιήσει την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία τους και να τους παρουσιάσει τους πυλώνες, στους οποίους πρόκειται να επενδύσει το κράτος, ώστε να εργαστούν από κοινού στη βάση συγκεκριμένων στόχων και επιδιώξεων.

«Για αυτό τον λόγο», σημείωσε, «προγραμματίζουμε την πρώτη συνάντηση στα τέλη Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τα 16α «IN BUSINESS AWARDS για το 2023» τα οποία έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, ως σημείο αναφοράς για τα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, πριν όποιας άλλης αναφοράς να συγχαρώ την IMH και το περιοδικό IN BUSINESS, που με την αποψινή εκδήλωση αναδεικνύουν και βραβεύουν την αριστείαν στο επιχειρείν.

Εμείς, ως Κυβέρνηση, προσεγγίζουμε την επιχειρηματική κοινότητα ως τους πιο στενούς μας συνεργάτες και συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου, η επιχειρηματική κουλτούρα στη χώρα μας είναι κάτι για το οποίο είμαστε και δικαιούμαστε να νιώθουμε πολύ περήφανοι.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, από την αρχαιότητα, η Κύπρος αποτελούσε κέντρο εμπορικής δραστηριότητας. Σήμερα, οι κυπριακές επιχειρήσεις-ανεξαρτήτως μεγέθους- αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας.

Η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και τη θωρακίζει σε δύσκολους γεωπολιτικά καιρούς όπως αυτούς που βιώνουμε σήμερα.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις, η επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα μας διαδραμάτισε-και θέλω να το αναγνωρίσω απόψε-έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ποικίλων προκλήσεων που είχαμε τα τελευταία χρόνια και θα ήθελα εκ μέρους της Κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων να σας ευχαριστήσω θερμά.

Ο δυναμισμός, η δημιουργικότητα, η αφοσίωση στην εργασία, η ευελιξία και το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες μας έχουν συντελέσει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας.

Άλλωστε, εσείς το ξέρετε πολύ καλύτερα, επιχειρώ σημαίνει «τολμώ», «οργανώνω», «αποφασίζω», «πασχίζω». Λέξεις και έννοιες που ως λαός έχουμε κάνει πράξη, έχοντας στηρίξει πολλές φορές τις ελπίδες μας στην επιχειρηματική κοινότητα.

Ταυτόχρονα, σε μια ευημερούσα δημοκρατική κοινωνία, ο ρόλος των επιχειρήσεων υπερβαίνει τα στενά οικονομικά όρια και τις μετεξελίσσει σε ισχυρούς πυλώνες κοινωνικής προόδου και αλληλεγγύης.

Και αυτό ισχύει και για το ίδιο το κράτος, χωρίς μια ισχυρή οικονομία δεν μπορείς να έχεις μια ισχυρή κοινωνική πολιτική.

Είμαστε περήφανοι για την πληθώρα των επιχειρήσεων μας που επιδεικνύουν κοινωνική ευθύνη, επενδύουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού τους, στηρίζουν φιλανθρωπικά έργα, προωθούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του πολιτισμού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να επιβραβεύουμε την πετυχημένη επιχειρηματική δραστηριοποίηση, την εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης προς τους επιχειρηματίες μας.

Για αυτό, εξάλλου, είμαστε απόψε εδώ, και δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους για βράβευση απόψε και όλους εσάς που στην ουσία τολμάτε να μετουσιώνετε τις ιδέες σας σε πράξεις, να διαφοροποιήστε, και να διακρίνεστε στον τομέα δραστηριοποίησής σας.

Παρά τις πολλαπλές περιφερειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις, η Κύπρος μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο διεθνές ανταγωνιστικό, ασταθές και απρόβλεπτο, περιβάλλον και να καταστεί, όπως πολύ εύστοχα καταγράφεται στο «Όραμα 2035», ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται.

Την ίδια στιγμή, η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας, με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα διασφαλίζει μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αξιοποιώντας την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία, βρίσκονται πολύ υψηλά στις δικές μας προτεραιότητες.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας είναι από πλευράς Πολιτείας η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα σταθερό και ισχυρό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και φυσικά οι συνεχείς τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό το πλαίσιο καθόρισε τις αποφάσεις μας από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας και αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να καθορίζει τις αποφάσεις μας κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Εξάλλου, οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης, εκτός από απόδειξη της θετικής προοπτικής της χώρας μας είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης για τις πολιτικές της Κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και για να πετύχουμε τους στόχους μας, οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που σε συνέχεια των πολύ πετυχημένων, στοχευμένων συναντήσεών μας με τους ξένους επιχειρηματίες στον τόπο μας που είχε ως αποτέλεσμα και την υιοθέτηση βελτιωτικών κινήτρων για προσέλκυση περαιτέρω ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ανακοινώνω απόψε ότι ξεκινούμε τον θεσμοθετημένο διάλογο με τους Κύπριους επιχειρηματίες, με στόχο να αξιοποιήσουμε την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία σας, να σας παρουσιάσουμε τους πυλώνες, στους οποίους πρόκειται να επενδύσουμε ως κράτος, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού στη βάση συγκεκριμένων στόχων και επιδιώξεων.

Για αυτό τον λόγο προγραμματίζουμε την πρώτη συνάντηση στα τέλη Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι στο ίδιο πλαίσιο που ξεκινήσαμε και την προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας-ο τελευταίος έγινε το 2002-που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική ουδετερότητα και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Μέσα από την ίδια συλλογιστική, σημαντική είναι και η στήριξη την οποία παρέχουμε στις επιχειρήσεις μας, μέσα από σειρά σχεδίων, κινήτρων και χορηγιών, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ειδικότερα στον τομέα της Ενέργειας, που είναι σήμερα ίσως η σημαντικότερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ως οικονομία.

Ταυτόχρονα, και στη βάση της στρατηγικής μας προβαίνουμε σε δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της φήμης και της αξιοπιστίας της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι υπάρχει πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκα στο Λονδίνο σε μια συνάντηση με πιθανούς επενδυτές.

Το πρώτο θέμα που αναδείχθηκε μέσα από τις συζητήσεις ήταν το όνομα, η φήμη, η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και μέσω και της ενίσχυσης των διπλωματικών δεσμών της χώρας μας και της προώθησης της εικόνας της Κύπρου – για να προωθήσουμε εικόνα χρειαζόμαστε ουσία, άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ουσία - να προωθήσουμε την εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμβάλλουμε στη διεθνή αναγνώριση των κυπριακών επιχειρήσεων.

Να σας ανακοινώσω απόψε ότι εντός των επόμενων βδομάδων μετά από απόφαση της Κυβέρνησης, ο Invest Cyprus θα προκηρύξει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της χώρας μας. Μια δράση στην οποία σας θέλουμε συνεργάτες, σας θέλουμε συνοδοιπόρους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες τις επιχειρήσεις που βραβεύονται απόψε αλλά και σε κάθε έναν και κάθε μια από εσάς για την προσήλωσή σας στην αριστεία. Όλοι εσείς, χωρίς καμία δόση υπερβολής, είστε οι καταλύτες της καινοτομίας, του δυναμισμού και της ανάπτυξης της χώρας μας και η συνεισφορά σας στην οικονομία και την κοινωνία μας είναι ανεκτίμητη.

Από δικής μας πλευράς, από πλευράς της Πολιτείας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τις κυπριακές επιχειρήσεις, για να διασφαλίσουμε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η επιχειρηματικότητα θα έχει όλα τα εφόδια για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας