Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings, η οποία προσχώρησε στη Moody’s Investors Service για τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή.

Η S&P μείωσε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο Α+, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο και στο ίδιο επίπεδο με τις Βερμούδες και την Κίνα.

Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί στις 10 Μαΐου, ανέφερε η S&P σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες προτού το Ισραήλ εξαπολύσει πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αυξάνοντας τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Μια έκρηξη ακούστηκε νωρίς την Παρασκευή στην κεντρική πόλη Ισφαχάν του Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Fars.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους ήδη αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ», ανέφερε η S&P.

Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση πιθανότατα θα αποφευχθεί, αλλά ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι προηγούμενης παραδοχής ότι η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες, πρόσθεσε.

Και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, ο οποίος εξαντλεί τα ταμεία της χώρας. Η Moody’s υποβάθμισε για πρώτη φορά το κράτος τον Φεβρουάριο, αποδίδοντάς του την έκτη υψηλότερη βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης μπορεί να προσθέσει πίεση στα ομόλογα του Ισραήλ και στο σέκελ, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 5% φέτος έναντι του δολαρίου. Το κόστος της αντιστάθμισης έναντι των απωλειών στο σέκελ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να πτοούνται από την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί το νόμισμα.

«Τώρα που οι γεωπολιτικές σχέσεις έχουν διευρυνθεί και επιδεινωθεί και ο πολεμικός προϋπολογισμός πιθανότατα θα παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα και η διατήρηση της αρνητικής προοπτικής είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη», δήλωσε ο Μπρένταν Μακέναν, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Wells Fargo & Co. στη Νέα Υόρκη.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ισραήλ είναι πιθανό να αυξηθούν προς το 5% και το σέκελ θα αντιμετωπίσει πιέσεις λόγω της υποβάθμισης, είπε.

Η S&P προέβλεψε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024, κυρίως λόγω των υψηλότερων αμυντικών δαπανών. Μεγαλύτερα ελλείμματα είναι πιθανό να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα και το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα κορυφωθεί στο 66% του ΑΕΠ το 2026, δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Το ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ παραμένει ένα βασικό πλεονέκτημα, λόγω των πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών δεκαετιών, δήλωσε η S&P.

Δειτε Επισης

Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: «Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά – Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση»
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ