Κύπρος Χρυσοστομίδης: Οι σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα μου

Τις σημαντικότερες στιγμές στην επαγγελματική του πορεία οριοθετούσε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο InBusinessNews το 2020 o Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενόψει της επικείμενης τότε βράβευσής του στα 7α ΚΕΒΕ Business Leader Awards.   

Ταυτοχρόνως, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφερόταν στα προσόντα που κατά τον ίδιο πρέπει να έχει ένας ηγέτης στον τομέα των επιχειρήσεων, δίνοντας παράλληλα το στίγμα με το οποίο προσέγγιζε την επερχόμενη βράβευση του.

Διαβάστε εδώ: Θλίψη…Έφυγε από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

«Αν αυτή η αναγνώριση από σημαντικούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες σημαίνει ότι ενήργησα μέχρι σήμερα με συναίσθηση επαγγελματικής και επιχειρηματικής ευθύνης έναντι της κοινωνίας γενικά, ιδιαίτερα ως λειτουργός της δικαιοσύνης, τότε είμαι ευγνώμων για την τιμή αυτή», έλεγε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε, βυθίζοντας σε βαθύ πένθος τους οικείους του, αλλά και το σύνολο του νομικού και πολιτικού κόσμου της χώρας. 

Ποια είναι για σας η σημαντικότερη στιγμή στην επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα;

Κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής πορείας πέραν των πέντε σχεδόν δεκαετιών, πολλές είναι οι στιγμές που μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές ή σημαντικότερες.

Ξεκινώ από τη στιγμή που μετά από 14 χρόνια απουσίας στο εξωτερικό για σπουδές και εργασία, στο τέλος ενώ είχα μια εξαιρετικά καλή θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παραιτήθηκα για να επιστρέψω στην Κύπρο με στόχο να συμπληρώσω την δικηγορική άσκηση και τις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου, και να ασκήσω δικηγορία.

Εργάστηκα μετά για επτά χρόνια σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο και σημαντικότατη ήταν η στιγμή που αποφάσισα, μαζί με τη σύζυγό μου επίσης δικηγόρο, να ξεκινήσουμε το δικό μας γραφείο παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονταν και με δύο παιδιά σε νηπιακή ηλικία.

Θυμούμαι ότι το πρώτο μας γραφείο ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο με κουζίνα όπου και κάθισε η πρώτη μας γραμματέας. Αντιλαμβάνεστε την αγωνία που μας διακατείχε. Μιλούμε για το 1981. Από τότε με σκληρή δουλειά, αλλά και με την τύχη στο πλευρό μας, άρχισε η ανοδική πορεία του γραφείου μας. Πολλοί συνάδελφοι που εργάστηκαν μαζί μας είναι σήμερα πετυχημένοι δικηγόροι ή δικαστές ενώ μερικοί παραμένουν μαζί μας από τότε.

Στην αρχή ήμασταν ένας ή δύο δικηγόροι και σήμερα πέραν των 40, με ισάριθμο προσωπικό, με συλλογική και μελετημένη δουλειά. Ταυτόχρονα είχα και διεθνή επαγγελματική δραστηριότητα. Θυμάμαι τις διεθνείς εκστρατείες με το ΚΕΒΕ σε πολλές χώρες, ευρωπαϊκές αλλά και στις ΗΠΑ, Καναδά και Χόγκ Κόγκ για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου.

Τότε, εκ μέρους του ΚΕΒΕ, συμμετείχε συνήθως ο αείμνηστος Ανδρέας Αβρααμίδης. Να αναφέρω επίσης ως σημαντικές στιγμές στην καριέρα μου μια σειρά δικαστικών υποθέσεων, από το Ανώτατο (Συνταγματικό) Δικαστήριο ως το Ναυτοδικείο και φυσικά τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Για παράδειγμα, θυμούμαι την πρώτη μου υπόθεση για προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας με αντίδικο τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που κράτησε δέκα τουλάχιστον χρόνια και έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας ηγέτης στον τομέα των επιχειρήσεων;

Είναι πολύ δύσκολο να κωδικοποιήσω τα προσόντα και τις ικανότητες ηγετών στον τομέα των επιχειρήσεων γενικά. Πολλά εξαρτώνται από τη φύση και τους τομείς δραστηριότητας κάθε επιχειρηματικού τομέα. Όσον αφορά δικηγορικά γραφεία, εκεί χρειάζονται διάφορες χαρακτηριστικές ιδιότητες και ικανότητες.

Πρώτα από όλα πίστη και αφοσίωση στο λειτούργημα του δικηγόρου με καλή εκπαίδευση, σκληρή εργασία, στοχευμένη επιλογή συνεργατών και καλή συμπεριφορά των επικεφαλής που να εμπνέει τους συνεργάτες, δικηγόρους και άλλους. Ικανότητα στην οργάνωση του γραφείου, κατάλληλη κατανομή δουλειάς και δίκαιη συμπεριφορά στους συνεργάτες και συνεταίρους.

Ο επικεφαλής του γραφείου δεν πρέπει να παραγνωρίζει την υπεύθυνη και επαγγελματική αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση των πελατών, γρήγορη και έγκαιρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις τους και συνεχή προσωπική επαφή μαζί τους. Θα πρόσθετα επίσης και την καλή τύχη όσον αφορά συνεργάτες και πελάτες. Ακόμη, τον δίκαιο καθορισμό αμοιβών και διατήρηση καλού, φιλικού,  οικογενειακού, κλίματος στο γραφείο. Και τέλος σε σχέση με τους πελάτες, λογική  τιμολόγηση αμοιβών για νομική και δικηγορική εργασία.

Πόσο σημαντική είναι η επιβράβευση και αναγνώριση επιχειρηματιών σε θεσμούς, όπως τα ΚΕΒΕ Business Leader Awards;

Το να πω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική είναι το ελάχιστο, είναι «understatement». Είμαι πανευτυχής για αυτή την αναγνώριση που είναι κάτι που δεν περιμένεις και έρχεται σε μια χρονική στιγμή πολύ σημαντική μετά από πολλά χρόνια επαγγελματικής δράσης και παράδοσης της σκυτάλης σε νεότερες γενιές.

Αν αυτή η αναγνώριση από σημαντικούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες σημαίνει ότι ενήργησα μέχρι σήμερα με συναίσθηση επαγγελματικής και επιχειρηματικής ευθύνης έναντι της κοινωνίας γενικά, ιδιαίτερα ως λειτουργός της δικαιοσύνης, τότε είμαι ευγνώμων για την τιμή αυτή.  Με ταπεινότητα την αποδέχομαι και ευχαριστώ από βάθους καρδίας.

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame