Έτσι έβλεπε το δικηγορικό επάγγελμα ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Τεχνολογία, περιβαλλοντική κρίση και πανδημία, είναι μόνο τρεις από τους παράγοντες επηρεάζουν και έχουν αλλάξει το επάγγελμα του δικηγόρου σήμερα.

Τους αναδυόμενους τομείς δικαίου και τις νέες δεξιότητες που πρέπει να χαρακτηρίζουν πλέον τους δικηγόρους, σκιαγραφούσε σε συνέντευξή του στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικό GOLD, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, τέως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Χρυσοστομίδης Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι.

Διαβάστε εδώ: Θλίψη…Έφυγε από τη ζωή ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι η γνώση του νόμου, όσο βαθιά και αν είναι, δεν αρκεί για κάποιον που θέλει να ευδοκιμήσει στο επάγγελμα. Ωστόσο, εξέφραζε την πεποίθηση ότι τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς, η οποία είναι πολύ άνετη με την τεχνολογία και την διασταύρωση πολλαπλών πηγών πληροφοριών, ταιριάζουν στην επιδίωξη μιας επιτυχημένης δικηγορικής καριέρας.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, νικημένος από τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε, βυθίζοντας σε βαθύ πένθος τους οικείους του, αλλά και το σύνολο του νομικού και πολιτικού κόσμου της χώρας. 

Διαβάστε εδώ: Κύπρος Χρυσοστομίδης: Ηγέτης που ενέπνεε τους συνεργάτες του (videos)

Ακολουθεί πιο κάτω μέρος της συνέντευξης του Κύπρου Χρυσοστομίδη, όπως δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού GOLD: 

Ποιος είναι ο ρόλος του σύγχρονου δικηγορικού γραφείου στο πολύπλοκο και συνάμα παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Η σημερινή παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα είναι πιο διασυνδεδεμένη από ποτέ. Οι προοπτικές, καθώς και οι κίνδυνοι, καλύπτουν διαφορετικές αγορές και τομείς δικαίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικηγορικά γραφεία πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο συλλογική προσέγγιση ώστε να πετύχουν την παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων με παράλληλη άμβλυνση του κινδύνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πελάτες, τώρα περισσότερο από ποτέ, απαιτούν μια πιο ολιστική υπηρεσία που να στηρίζεται τόσο σε νομική τεχνογνωσία όσο και άριστη γνώση της τοπικής αγοράς.

Με άλλους παράγοντες να αναλαμβάνουν σημαντικότερο πλέον ρόλο στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, παράγοντες που συνδέονται εγγενώς με τις παραδοσιακές βασικές αξίες, τα δικηγορικά γραφεία πρέπει τώρα να στραφούν στην προώθηση της ανάπτυξης για την επιχείρηση των πελατών τους, η οποία είναι βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και να ενσωματώσουν αυτές τις αξίες στις δικές τους επιχειρηματικές στρατηγικές.

Διαβάστε εδώ: Κύπρος Χρυσοστομίδης: Οι σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα μου

Είναι επίσης αλήθεια ότι, στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, τα όρια γίνονται όλο και λιγότερο σαφή. Τώρα βλέπουμε περισσότερα δικηγορικά γραφεία να προσφέρουν υπηρεσίες πελατών σε συμπληρωματικούς μη νομικούς τομείς, όπως η κυβερνοασφάλεια, η εταιρική ταυτότητα, το brand management και η τεχνολογία.

Ποιοι είναι οι νέοι τομείς νομικής που προβλέπετε να έχουν περισσότερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια;

Η κυμαινόμενη ζήτηση για νομικές υπηρεσίες καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και η επακόλουθη γενική αβεβαιότητα είδε πολλούς τομείς του δικαίου να παρουσιάζουν αλλαγές στην αναπτυξιακή τους τροχιά.

Ενώ η πανδημία συνέβαλε αναμφίβολα σε αναδυόμενους τομείς δικαίου, πολλοί άλλοι κοινωνικοί, πολιτικοί, τεχνολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επίσης επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών τομέων νομικής πρακτικής.

Σε τελική ανάλυση, είναι ο ρόλος κάθε δικηγορικού γραφείου να βοηθά τους πελάτες του να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, καθώς και να επωφεληθούν μέσα από αυτές.

Οι αναδυόμενοι τομείς δικαίου που καθοδηγούνται από την τεχνολογία και αφορούν το απόρρητο (privacy) και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cybersecurity), ζητήματα ευθύνης (liability) από την έξυπνη τεχνολογία (smart technology) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς και τη ρύθμιση του εικονικού κόσμου (regulation of the virtual world).

Η κλιματική κρίση και τα παγκόσμια κοινωνικά ζητήματα έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG) γίνονται πλέον όλο και πιο σημαντικές για τα δικηγορικά γραφεία.

Αυτές οι υπηρεσίες μεταφράζονται στην παροχή υποστήριξης σε επιχειρήσεις σχετικά με βιώσιμες χρηματοοικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες, την κλιματική τεχνολογία (climate tech), τη δράση για τις εκπομπές (action on emissions), την καινοτομία και τις υποδομές για τη διευκόλυνση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την υιοθέτηση και προώθηση της διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό.

Ποιες νέες δεξιότητες θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τους δικηγόρους των επόμενων γενεών για να ευδοκιμήσουν στο επάγγελμα; Πιστεύετε ότι το επάγγελμα του δικηγόρου θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό στο μέλλον;

Στον συνεχώς εξελισσόμενο και πλέον γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, η γνώση του νόμου, όσο βαθιά και αν είναι, δεν αρκεί για κάποιον που θέλει να ευδοκιμήσει στο επάγγελμα. Οι δικηγόροι της μελλοντικής γενιάς θα πρέπει να ενταχθούν στο επάγγελμα οπλισμένοι με πλήρη κατανόηση της τεχνολογίας, της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από δεξιότητες στις πωλήσεις και στο marketing αλλά και στη διαχείριση των πελατών, αφού ο νομικός κλάδος, απαιτεί πλέον ένα σύνολο δεξιοτήτων. Οι μελλοντικοί δικηγόροι πρέπει επίσης να σκεφτούν την καινοτομία, με έναν ευρύτερο τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τα θέλω των πελατών τους.

Πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς, μιας γενιάς που είναι πολύ άνετη με την συλλογή και τη διασταύρωση πολλαπλών πηγών πληροφοριών, ταιριάζουν στην επιδίωξη μιας επιτυχημένης δικηγορικής καριέρας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού GOLD σε digital έκδοση εδώ.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο