Ν. Λευκαρίτης: Σωστές αποφάσεις, σκληρή δουλειά και επίδειξη εμπιστοσύνης

Η λήψη άμεσων αποφάσεων και οι πολλές ευθύνες συνιστούν μέρος των καθηκόντων του CEO, επισημαίνει ο Ντίνος Λευκαρίτης, διευθύνων σύμβουλος της Petrolina Holdings, επισημαίνοντας πως ο επικεφαλής θα πρέπει να πλαισιώνεται από τους σωστούς ανθρώπους οι οποίοι θα του παρέχουν τη σωστή πληροφόρηση για την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της επιχείρησης.  

Ο κ. Λευκαρίτης τονίζει πως ο CEO θα πρέπει να επιδεικνύει εμπιστοσύνη και να αφήνει χώρο στους υφιστάμενους διευθυντές ώστε να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναπτυχθούν. Μάλιστα, ο κ. Λευκαρίτης υπογραμμίζει πως σύντομα αναμένεται να δούμε καινοτομίες που ο ίδιος θα εισαγάγει στον Όμιλο Πετρολίνα.

Διαβάστε ακόμα:
Μάριος Μιχαήλ: To project της φάρμας
Coffee with HR: Ανδρέας Χατζημιχαήλ


Προκλήσεις και ανησυχίες
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κ. Λευκαρίτη συνιστά η σωστή πρόβλεψη των εξελίξεων ανά το παγκόσμιο οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου, ώστε να είναι σε θέση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα και την κερδοφορία της εταιρείας. Για την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη, σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να πλαισιώνεται από μια αποτελεσματική ομάδα που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λευκαρίτης σημειώνει πως στα χέρια του CEO εναποτίθενται πολλές ευθύνες οι οποίες προκαλούν άγχος. Ωστόσο, «δεν είναι παραγωγικό να επιτρέψουμε στο άγχος να εμποδίσει την σωστή διεκπεραίωση της δουλειάς. Ένας διευθύνων σύμβουλος πρέπει να εργαστεί σκληρά για να εφαρμόσει όλες τις στρατηγικές αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν το εταιρικό μέλλον».

Επιτυχίες και δύσκολες αποφάσεις
Οι δυσκολότερες αποφάσεις για τον κ. Λευκαρίτη σχετίζονται με αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για αποχωρήσεις προσωπικού. Ευτυχώς, για τον ίδιο, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Μεγαλύτερη του επιτυχία θεωρεί την απόφαση για απόκτηση των μετοχών κάποιων εκ των ανταγωνιστών του Ομίλου, ενώ μεγαλύτερη του αποτυχία θεωρεί το γεγονός ότι σε μια περίπτωση δεν κατάφερε να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε συγκεκριμένη αγορά μετοχών.

Ψηφιακή Μεταμόρφωση
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά ευκαιρία την οποίαν άδραξε και αγκάλιασε ο Όμιλος, σημειώνει ο κ. Λευκαρίτης φέρνοντας ως παράδειγμα την ευκολία διοργάνωσης διαδικτυακών συναντήσεων με στελέχη ξένων εταιρειών χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση στο εξωτερικό. «Αυτό προσωπικά μου εξοικονόμησε αρκετό χρόνο. Η εταιρεία μας υιοθετεί και δημιουργεί υπηρεσίες που αγκαλιάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις τεχνολογικές απαιτήσεις των πελατών μας».

Κληθείς να αναφερθεί σε παράδειγμα καινοτομίας που έχει εισαγάγει στον Όμιλο ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Λευκαρίτης τόνισε πως «Αυτό είναι κάτι που θα δείτε πολύ σύντομα!»

Προσωπικοί στόχοι
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και στόχος του αποτελεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας τόσο της εταιρείας όσο και του Ομίλου, επιτρέποντας την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην τρίτη γενιά.

Η πλήρης συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GOLD.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία