Μ. Σιακόλας: Ήρθε, αναδιάρθρωσε και αποχωρεί

Με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στο ΧΑΚ της Παρασκευή, ο Όμιλος CTC γνωστοποίησε την αποχώρηση του Μάριου Σιακόλα από τις θέσεις του Εκτελεστικού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου των Δημόσιων Εταιρειών Cyprus Trading Corporation Plc και Ermes Department Stores Plc, καθώς και από τη θέση Μέλους στα Διοικητικά Συμβούλια των προαναφερόμενων εταιρειών. Παραμένει βέβαια στην μητρική του Ομίλου N.K. Shiacolas (Holdings) Ltd.

Διαβάστε ακόμα:
Οι επιχειρήσεις που κάνουν restart
Συνεχίζεται η δικαστική μάχη για την Cobalt

Αποχωρεί μετά από έξι περίπου χρόνια στο πηδάλιο της CTC, θέση από την οποία έλαβε σημαντικές αποφάσεις, οι πλείστες εκ των οποίων είχαν στόχο τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του Ομίλου και την ενίσχυση της ρευστότητας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό την προεδρία του έγιναν αρκετές αποξενώσεις σημαντικών ώριμων επενδύσεων της CTC, όπως και διαθέσεις αρκετών ακινήτων της. Κινήσεις, οι οποίες φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 2020 ο Όμιλος κάνει λόγο για καθαρά κέρδη €39 εκατ. Βέβαια, η CTC δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει επίσημα αποτελέσματα για τις τρεις προηγούμενες χρονιές, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Στο πηδάλιο από το 2015

Ο Μάριος Σιακόλας  ανέλαβε τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου στις 28 Απριλίου 2015,  διαδεχόμενος τον πατέρα του, Νίκο Σιακόλα,  και από την αρχή είχε θέσει ως προτεραιότητα τη συνέχιση της στρατηγικής αποεπενδύσεων. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν δεκτικός σε ελκυστικές προτάσεις εξαγοράς ώριμων επενδύσεων, ειδικά, όπως είχε σημειώσει, στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της Woolworth, κάτι το οποίο θα του επέτρεπε να αυξήσει τη ρευστότητα. Με αυτή τη δήλωσε, είχε δώσει από την αρχή το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τότε, ο Όμιλος είχε ρευστοποιήσει κάποιες σημαντικές κερδοφόρες επενδύσεις του, όπως την ΜΤΝ το 2013 και ένα ένα χρόνο αργότερα την CTC ARI, η οποία λειτουργεί τα εμπορικά καταστήματα στα δύο αεροδρόμια.

 

Αποεπενδύσεων συνέχεια…

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μάριου Σιακόλα, συνεχίστηκε δυναμικά η στρατηγική της ρευστοποίησης ώριμων επενδύσεων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας του Ομίλου.  Ειδικότερα, επί της θητείας του, από τον Όμιλο αποξενώθηκαν οι ακόλουθες επενδύσεις:

  • Πώληση του Mall of Cyprus και του Mall of Engomi έναντι €194 εκατ. στη νοτιοαφρικανικών συμφερόντων Atterbury Cyprus Limited (2015)
  • Τον Μάρτιο του 2019 ο Όμιλος CTC προχώρησε στην πώληση του μεριδίου 50% + μία μετοχή που κατείχε στη Novario Holdings Ltd, στην E&G Electricplus Ltd, αποξενώνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή του στη Scandia. 
  • Τον Νοέμβριο του 2019, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση της συμμετοχής της στην House of Beauty (ΗΟΒ), που ανερχόταν στο 50%. Αγοραστής, η NMM Investments Ltd στην οποίαν ανήκει το υπόλοιπο 50% του ΗΟΒ. 
  • Πώληση τετραώροφου νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία έναντι €2 εκατ (2016)

 

Αναδιάρθρωση δανεισμού

Παράλληλα, ο Μάριος Σιακόλας προχώρησε στη διάθεση σημαντικών και γνωστών κτηματικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου σε τραπεζικά ιδρύματα, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ύψους 228 εκατ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Βάσει του πλάνου, οι κινήσεις αυτές θα βελτίωναν σημαντικά τη ρευστότητα των εταιρειών του Ομίλου, παρέχοντας ευχέρεια μείωσης των υποχρεώσεων τους και συνεπώς αύξησης του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους.

Ειδικότερα, αποξενώθηκαν τα ακόλουθα assets:

  • Πώληση, το Φεβρουάριο του 2018, τριών ακινήτων στην Τράπεζα Κύπρου, έναντι €44 εκατ. Επρόκειτο για τον γνωστό πύργο Σιακόλα στην Οδό Λήδρας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ενοικιάζεται στη γνωστή αλυσίδα H&M, το πολυκατάστημα Superhome Centre (DIY), στον Στρόβολο και το πολυκατάστημα Debenhams Απόλλων, στη Λεμεσό.
  • Limni Bay: Διάθεση, σε διαφορετικό χρόνο, στην Τράπεζα Κύπρου κτηματικής περιουσίας στην περιοχή της Λίμνης, Πόλης Χρυσοχούς. Επρόκειτο για ακίνητα, στα οποία προγραμματιζόταν η ανάπτυξη δύο γηπέδων γκολφ, στο πλαίσιο του project «Limni Bay». Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το έργο «Limni Bay», δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
  • Τον Μάρτιο του  2019 ο Όμιλος ανακοίνωσε την πώληση κτήματος στον Δήμο Στροβόλου, στην περιοχή του Mall of Cyprus, προς θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου έναντι €6,3 εκατ. Δύο μήνες νωρίτερα,  η εταιρεία είχε προχωρήσει στην πώληση σε θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου διώροφου καταστήματος επί της Λεωφόρου Κέννεντυ στη Λευκωσία, καθώς και τριών αποθηκών στην ενορία Ομόνοιας, στη Λεμεσό.
  • Πώληση κτιρίων που στέγαζαν τα ERA Central, Olympia (πρώην Debenhams) και ΖΑΚΟ στη Λεμεσό: Εξάλλου, στις 15 Ιουλίου 2020 μεταβιβάστηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, το ακίνητο της Woolworth (Cyprus) Properties που χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως πολυκατάστημα ERA Central, στη λεωφόρο Μακαρίου, στη Λευκωσία για το ποσό των €16,3 εκατ. Η δραστηριότητα του πολυκαταστήματος τερματίζεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση στην Ελληνική Τράπεζα του 54,43% της παλαιάς πολυκατοικίας ΖΑΚΟ επί της οδού Κουμανταρίας, στη Λεμεσό, έναντι €2,3 εκατ. Στο ίδιο πλαίσιο, μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου το ακίνητο της επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου στη Λεμεσό που λειτουργεί ως πολυκατάστημα ERA Olympia έναντι €30,3 εκατ.
  • Την ίδια ώρα, στα ακίνητα προς πώληση στης Τράπεζας Κύπρου φιγουράρει ο γνωστός χώρος στάθμευσης και η στοά «Ledra Arcade» στην οδό Λήδρας, asset το οποίο ανήκε μέχρι πρότινος στον Όμιλο Εταιρειών Σιακόλα. Και το εν λόγω ακίνητο, το οποίο διατίθεται έναντι €10,5 εκατ, δόθηκε στην Τράπεζα Κύπρου στα πλαίσια της πολιτικής απομόχλευσης του Ομίλου.

Οι πιο πάνω συμφωνίες φαίνεται πως οδήγησαν στη σημαντική μείωση του δανεισμού του Ομίλου, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα, ανερχόταν σε 295.1 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Πέραν των αποεπενδύσεων, επί θητείας του Μάριου Σιακόλα, ο Όμιλος είχε προχωρήσει σε αρκετές νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Μεταξύ αυτών η άφιξη το 2018, της διεθνούς αλυσίδας υπεραγορών Spar, μέσω ενός καταστήματος στη Λάρνακα κι άλλων εντός καταστημάτων Era στη συνέχεια. Παρά τα πλάνα για άνοιγμα και άλλων ανεξάρτητων καταστημάτων της αλυσίδας, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια σχετική κίνηση.

Εξάλλου, τον Ιούνιο του 2018 ο Όμιλος προχώρησε στην υλοποίηση ενός ακόμη επιχειρηματικού βήματος. Πρόκειται για το Online Mall Milliouni, εγχείρημα το οποίο δεν καρποφόρησε.

Επί θητείας του, εξάλλου, η Argosy, θυγατρική της CTC είχε προχωρήσει σε τρεις επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες εκτιμάτο ότι θα αύξαναν τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου €40 εκατ. Επρόκειτο για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της CHRIKAR που ολοκληρώθηκε στην αρχή του 2018, στην εξαγορά των δραστηριοτήτων και του σήματος της Foodpax, καθώς επίσης και στην απόκτηση της γκάμας Upfield (ελαιόλαδο Άλτις και μαργαρίνες Flora, Vitam και Spry).

Την ίδια ώρα, στον απόηχο του κλεισίματος αρκετών καταστημάτων της αλυσίδας ERA, ο Όμιλος προχώρησε σε συμφωνία με το υπό κατασκευή εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο Neo Plaza στην Κοκκινοτριμιθιά για το άνοιγμα ενός μεγάλου εμπορικού καταστήματος, με  τη μορφή Factory Outlet. Σ’ αυτό θα φιλοξενούνται τα γνωστά brands του Ομίλου.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η συμφωνία του Ομίλου για άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος SuperHome Center, στον χώρο του πρώην Homemate στην Ανθούπολη.

 

Από τις ζημιές, σε κερδοφορία το 2020

Σε ανακοίνωση την προηγούμενη Παρασκευή, η CTC γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα για τα έτη 2018 και 2019 (τα οποία δεν είχαν γνωστοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια της προσπάθειας αναδιάρθρωσης του Ομίλου), καθώς επίσης και ένδειξη αποτελεσμάτων για το 2020, θα ανακοινωθούν εντός Φεβρουαρίου 2021. 

Ο Όμιλος τονίζει ότι τα έτη 2018 και 2019  είχαν κλείσει με ζημιά. Ειδικότερα, βάσει των ενοποιημένων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, το 2018 είχε κύκλο εργασιών €336 εκ. και ζημιά μετά τη φορολογία €109 εκ. Η ζημιά που σημειώθηκε για το έτος 2018 προήλθε κυρίως από απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου CTC, που δεν επηρεάζουν τη ρευστότητα, και ειδικότερα της διάθεσης και απομείωσης περιουσιακών στοιχείων της Cyprus Limni Resorts and GolfCourses Plc.

Τα ενοποιημένα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το έτος 2019 κατέγραψαν  κύκλο εργασιών €327 εκ. και ζημιά μετά τη φορολογία €17.5 εκ. Tα αποτελέσματα του 2019 επίσης επηρεάστηκαν αρνητικά από απομειώσεις της αξίας περιουσιακών στοιχείων.

Τα ενδεικτικά ενοποιημένα αποτελέσματα για το έτος που έληξε στις 31.12.2020, παρουσιάζουν κύκλο εργασιών περίπου €303 εκ. και κέρδος μετά τη φορολογία περίπου €39 εκ. Τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν δεν επηρεάζονταν από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του Covid19, όμως, η ολοκλήρωση των πράξεων διάθεσης περιουσιακών στοιχείων, συνέβαλε ουσιωδώς στη μείωση των υποχρεώσεων και στην αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου, σχολίασε ο Όμιλος.

Πάντως, τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να διαφανεί που βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης αλλά και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί του Ομίλου.

 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα