Κίκης Λευκαρίτης: Ταυτισμένος με την Κύπρο

Απεβίωσε την Παρασκευή (27 Νοεμβρίου) σε ηλικία 94 ετών ο γνωστός επιχειρηματίας και επίτιμος Πρόεδρος της Petrolina.  Το InBusinessNews και η οικογένεια της IMH εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια Λευκαρίτη.

Ο αείμνηστος Κίκης Λευκαρίτης αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας το 1944 και στη συνέχεια, αν και του δόθηκε υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, παρέμεινε στην Κύπρο, βοηθώντας στην οικογενειακή επιχείρηση χερσαίων μεταφορών Αδελφοί Λευκαρίτη. Δήλωνε περήφανα ότι έχει αποφοιτήσει από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, που δεν είναι άλλο από αυτό της ζωής. Ως ένας από τους ιδρυτές της Πετρολίνα, κουβαλούσε εμπειρία 70, περίπου, χρόνων στην αγορά.

Σε συνέντευξη στην ειδική έκδοση του IN Business με τίτλο «Κορυφαίοι Επιχειρηματίες – Πρότυπα Εταιρικής Ηγεσίας» το 2019, ο αείμνηστος Κίκης Λευκαρίτης αναπολώντας, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε, καθώς και τα μεγαλύτερα επαγγελματικά του ρίσκα.

Πιο κάτω αυτούσια η συνέντευξη του αείμνηστου Κίκη Λευκαρίτη.

Διαβάστε ακόμα: 

Κίκης Λευκαρίτης: Μάθημα σωστού ηγέτη

Κίκης Λευκαρίτης: Τιμήθηκε με το IN Business Lifetime Achievement Award 2012

 

Οι νέοι
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι νέοι επιχειρηματίες να στηρίζουν τη δράση τους σε αρχές και αξίες, να έχουν όραμα και στόχους, να εργάζονται σκληρά και ακούραστα, να σέβονται τον άνθρωπο, συνεργάτες, εργαζομένους και ανταγωνιστές. Πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους, να βελτιώνονται συνεχώς σε όλους τους τομείς τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά και να μην εφησυχάζουν. Καλό είναι να έχουν πάντα κατά νουν ότι η επιτυχία δεν αφορά μόνο τον εαυτό τους αλλά και την οικογένεια και τους συνεργάτες τους και πάνω απ’ όλα να αγαπούν αυτό που κάνουν, επειδή μόνο έτσι θα είναι ολοκληρωμένοι ως επιχειρηματίες και ως άνθρωποι.

Ο ηγέτης
Ένας επιχειρηματικός ηγέτης πρέπει να είναι ο ίδιος το πρότυπο προς μίμηση για όλα τα στελέχη και εργαζομένους σε μια επιχείρηση. Πρέπει να εμπνέει σεβασμό και εκτίμηση. Να αποτελεί το παράδειγμα μέσα από τη σκληρή δουλειά, να θέτει στόχους και να επιβραβεύει την προσπάθεια του προσωπικού. Να είναι ειλικρινής και να σέβεται είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι στην εταιρεία, συνεργάτες, πελάτες ή και ανταγωνιστές, ώστε κι αυτοί να σέβονται με τη σειρά τους το άτομο, τα προϊόντα και την εταιρεία.

Η απόφαση
Η πιο σημαντική απόφαση, που αποδείχθηκε σωστή, ήταν όταν σε μια δύσκολη εποχή αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Πετρολίνα, την πρώτη κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών μαζί με τα αδέρφια μου, Νίκο, Τάκη, Καλλή και Νάκη. Μαζί πορευτήκαμε, μαζί μοιραστήκαμε τις προκλήσεις, τα όνειρα, τη διαδρομή. Τότε έλεγαν όλοι ότι με τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέταμε δεν θα καταφέρναμε να αντιμετωπίσουμε τους ξένους κολοσσούς. Το 1959, είχαμε ήδη τη μεγαλύτερη επιχείρηση χερσαίων μεταφορών στην Κύπρο, την εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη, με 300 φορτηγά και λεωφορεία, που εξυπηρετούσαν απ’ άκρη σε άκρη την Κύπρο. Ήταν τότε που ο αδελφός μας, ο Τάκης, σε μια από τις οικογενειακές μας συνεδριάσεις, έδωσε την ιδέα να εισάγουμε οι ίδιοι τα καύσιμά μας, για να εξυπηρετούμε τις δικές μας ανάγκες και όχι μόνο.

Η ιδέα
Οι πέντε μας συζητήσαμε την ιδέα και με συγκρατημένο ενθουσιασμό αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Ένα τόλμημα μεγάλο και ριψοκίνδυνο για την εποχή και σίγουρα ενάντια στη γενική εκτίμηση ότι θα σπάζαμε τα μούτρα μας. Μπορεί να ρισκάραμε τότε στα πρώτα μας βήματα, όμως είχαμε στρατηγική και όραμα. Η τύχη είναι με τους δυνατούς, λένε. Δεν εννοώ, όμως, τους οικονομικά δυνατούς. Εννοώ αυτούς που έχουν αυτοπεποίθηση, που είναι εργατικοί και ειλικρινείς.

Το ρίσκο
Για να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα της πιο πάνω απόφασης, πρώτα από όλα πρέπει να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της εποχής, μέσα στα οποία λήφθηκε. Μόλις είχε τελειώσει ο απελευθερωτικός αγώνας και γινόταν η σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς, λοιπόν, τότε τολμήσαμε και δημιουργήσαμε έναν γνήσιο κυπριακό οργανισμό, όπως χαρακτηριστικά σημειώναμε στις σχετικές ανακοινώσεις μας στον Τύπο της εποχής. Δουλεύαμε, διευθυντές και εργάτες, ακούραστα, με πάθος και ενθουσιασμό και μέσα σε έξι μόνο μήνες, χρόνος - ρεκόρ για την τότε εποχή, κατασκευάσαμε πέντε δεξαμενές, χωρητικότητας 2.000 -2.500 τόνων η κάθε μια, αγκυροβόλιο για την εκφόρτωση των πετρελαιοειδών, καθώς και επτά πρατήρια. Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω και μια συμβολική αναφορά, η οποία έχει τη σημασία της. Το πρώτο φορτίο στις δεξαμενές μας μετέφερε το ελληνικό πετρελαιοφόρο Πρόδρομος, που μπορεί να ερμηνευθεί και ως ο πρόδρομος της επιτυχημένης πορείας που θα ακολουθούσαμε.


Η ευθύνη
Δεν μπορώ, βέβαια, να μη σταθώ και στο 1974, όταν μέσα στην τραγικότητα των στιγμών που βίωνε ο τόπος, η Πετρολίνα πήρε αποφάσεις έξω από επιχειρηματικούς υπολογισμούς και οι οποίες μετρούσαν πρώτιστα την εξυπηρέτηση του τόπου. Είμαστε η μόνη εταιρεία, η οποία 24 ώρες το 24ωρο παρέμενε σε λειτουργία για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του στρατού και της Κυβέρνησης. Οφείλω να αναφέρω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Εισβολής κανένας από το προσωπικό και τη διεύθυνση δεν εγκατέλειψε τη θέση του στις κεντρικές εγκαταστάσεις, παρόλες τις προειδοποιήσεις για βομβαρδισμό από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Η οικογένεια
Η Πετρολίνα μπορεί να ηγείται από την οικογένεια Λευκαρίτη, όμως αποτελείται από μια πολύ μεγαλύτερη οικογένεια ανθρώπων, το προσωπικό, τους πρατηριούχους, τους αντιπροσώπους υγραερίου και τους διανομείς, που καθημερινά συμβάλλουν στη λειτουργία και την επέκταση των δραστηριοτήτων μας. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιτυχίας μας και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται.

Το προσωπικό
Παρέχοντας ασφαλείς συνθήκες εργασίας στο προσωπικό, καθώς και ευκαιρίες ανέλιξης, κατάρτισης, αλλά και σύσφιξης σχέσεων και δεσμών, η Πετρολίνα δίκαια θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, κάτι για το οποίο έχει βραβευθεί από το IΝ Business, ως Εργοδότης Προτίμησης. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες και να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους διευθυντές και το προσωπικό μας, τους πρατηριούχους μας, τους συμβούλους, καθώς και όλους τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας.

Η αναγνώριση
Η ηθική ικανοποίηση έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από κάθε υλική. Η μεγαλύτερη χαρά είναι να αναγνωρίζει ο κόσμος τι έχεις προσφέρει μετά από τόσο σκληρή δουλειά και θυσίες, να χαίρεις εκτίμησης και να μοιράζεσαι αυτές τις στιγμές με την οικογένειά σου και τους ανθρώπους που αγαπάς. Έτυχα στη ζωή μου πολλών διακρίσεων και επαίνων τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο. Σίγουρα με έκαναν να νιώθω όμορφα, αλλά η μεγαλύτερη ικανοποίηση αφορούσε πάντα στο ότι η όποια δική μου επιτυχία αντανακλούσε σε όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους της εταιρείας μα πρώτιστα στον ίδιο τον τόπο μας. Γιατί η Πετρολίνα πάντα και παντού ταυτιζόταν με την Κύπρο.

Η διαδοχή
Η Πετρολίνα έχει διασφαλίσει τη διαδοχή της σε στέρεες βάσεις και προπάντων σε ανθρώπους που αγαπούν την εταιρεία, καθώς προέρχονται κυριολεκτικά από τα σπλάχνα της και την οικογένεια που τη δημιούργησε. Επομένως, νιώθω ασφαλής και ήσυχος ότι είναι σε καλά χέρια. Δεν θα έλεγα ότι έχω συναισθηματικά διλήμματα. Αντίθετα, νιώθω περήφανος όταν βλέπω ότι η εταιρεία μας, μισό και πλέον αιώνα μετά την ίδρυσή της, εξακολουθεί να λειτουργεί βασισμένη στις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της. Αξίες τις οποίες κληροδοτήσαμε στις επόμενες γενιές. Νιώθω ευλογημένος που βλέπω την εταιρεία να ανθίζει και να επεκτείνεται και σε άλλους, συναφείς παραγωγικούς τομείς, με τη συνδρομή, πλέον, και της δεύτερης γενιάς, που ηγείται επάξια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά και της τρίτης, που με τον ενθουσιασμό και τα οράματά της με γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.

Η ισορροπία
Η ισορροπία προσωπικής ζωής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε επιχειρηματία. Απαιτείται καθαρό μυαλό και κυρίως καλή διαχείριση του χρόνου, για να πετύχει ένας φιλόδοξος ηγέτης και τα δύο, προπάντων στην εποχή μας που ο χρόνος φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι παλιά. Προσωπικά, πιστεύω πως τα κατάφερα να τα συνδυάσω επιτυχώς, στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό.

Οι ενασχολήσεις
Πέρα από την ενασχόλησή μου με την Πετρολίνα και την αφοσίωσή μου στην οικογένεια, έχω παράλληλα διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας και του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας, ενασχολήσεις που με αποφόρτιζαν από το άγχος της δουλειάς και ταυτόχρονα με γέμιζαν ενέργεια και ικανοποίηση. Ακόμη και σήμερα, στον ελεύθερο μου χρόνο πηγαίνω στη θάλασσα, ενώ ασχολούμαι και με την κηπουρική που με χαλαρώνει και με κάνει να νιώθω δημιουργικός.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής
Φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ κατέκτησε τη 2η θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό