Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου: Το success story ενός επενδυτή

Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής της Invel Real Estate, κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του με την έντονη επενδυτική του δραστηριότητα σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και με τη βράβευσή του στα πρόσφατα IN Busines Awards με το BMW Excellence Award: Κύπριος επαγγελματίας/Επιχειρηματίας που Διαπρέπει στο Εξωτερικό. Πώς ξεκίνησε η επιχειρηματική του πορεία και ποιο δρόμο θα ακολουθήσει στο μέλλον; Ο ίδιος μιλά γι’ αυτά και για άλλα πολλά.
 
Επιτυχία για τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου είναι η σταθερή αλλά και διαχρονική βελτίωση, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιο που ανελίσσεται, να συνεισφέρει πέρα από το επαγγελματικό του πεδίο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ο ίδιος, αξιοποιώντας την εμπειρία της εργασίας του στην Deutsche Bank, πήρε πριν από χρόνια την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Invel, η οποία σήμερα εξειδικεύεται σε επενδύσεις και διαχείριση ακίνητης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Πέραν των €2 εκατ. θα αφήσει στη Λεμεσό ο Μαραθώνιος

Διαβάστε ακόμα: Το market share σε σταθερή τηλεφωνία και διαδίκτυο

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της Invel Real Estate και πώς πήρε σάρκα και οστά;
Η πραγματικότητα είναι πως η Invel δεν ήταν ιδέα, αλλά η φυσική εξέλιξη μιας πολύχρονης διαδρομής στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Δεν ήταν εύκολο να αφήσω μια επιτυχημένη καριέρα σε έναν τόσο αναγνωρισμένο οργανισμό, όπως είναι η Deutsche Bank, αλλά κάποια στιγμή το 2012 άρχισε να με διακατέχει μία επιθυμία να δοκιμάσω μια νέα, πιο επιχειρηματική και ανεξάρτητη πρωτοβουλία.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις με έμπιστους φίλους και συνεργάτες, αλλά και με τη σύζυγο μου, αφού μια τέτοια απόφαση συνεπαγόταν πρόσθετες προσωπικές θυσίες, αποφάσισα να μην αποδεχτώ θέσεις - κλειδιά άλλων μεγάλων οργανισμών που προσφέρθηκαν, αλλά να πάρω το ρίσκο και να προχωρήσω στην ίδρυση της Invel.

Ποιους είχατε μαζί σας στην αρχή της προσπάθειας;
Είχα την τύχη να συνεργάζομαι με μια πολύ αξιόλογη ομάδα επαγγελματιών στην Deutsche Bank, κάποιοι από τους οποίους με ακολούθησαν σ’ αυτό το καινούργιο ταξίδι. Το έχω πει και παλαιότερα ότι στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων η τεχνογνωσία και η εμπειρία προσμετρώνται με το βιογραφικό και το προσωπικό αποτύπωμα των ανθρώπων στην αγορά. Γι’ αυτό και τα πλείστα private equity ή hedge funds, που ξεκίνησαν κάποια στιγμή όπως εμείς, δηλαδή, με ένα επιτελείο ανθρώπων υψηλής εξειδίκευσης που δούλευαν για χρόνια μαζί, διέγραψαν επιτυχημένη πορεία κι έχουν διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων.
 
Το στοίχημα που κερδήθηκε
Ποιο το προφίλ της Invel και πώς εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων;

Η Invel συστάθηκε το 2013 κι εξειδικεύεται σε επενδύσεις και διαχείριση ακίνητης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς ήταν η χρονολογία σύστασής της. Ένα έτος - ορόσημο στην παγκόσμια οικονομία και δη της Κύπρου και της Ελλάδας, το οποίο η ομάδας μας επέλεξε για να δημιουργήσει επενδύσεις παρά την κρίση.

Ξέρετε, όλες αυτές οι επενδύσεις που έγιναν, έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα, εν αντιθέσει με πολλά funds που απλώς επενδύουν ευκαιριακά. Κάτω από πραγματικά δύσκολες περιστάσεις δώσαμε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική και την κυπριακή οικονομία, αλλά στο τέλος κερδίσαμε το στοίχημα.

Πώς αποδίδεται σε νούμερα το στοίχημα που έχει κερδηθεί;
Έχοντας αποκτήσει, τον Ιανουάριο του 2014, το 66% της Εθνικής Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα έναντι 653 εκατ. ευρώ, η Invel αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές σε real estate και hospitality στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Από την ημέρα που μπήκαμε στο μετοχικό σχήμα της Πανγαία έχουμε κάνει πρόσθετες επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ, με περισσότερα από 600 εκατ. από αυτά να έχουν επενδυθεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ακινήτων ανέρχεται σήμερα σε 1.7 δισ. ευρώ.

Πού βρίσκεται η εταιρεία σήμερα;
Η εταιρία διαχειρίζεται σήμερα επενδύσεις αξίας 2.3 δισ. ευρώ, κυρίως σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Έχουμε ολοκληρώσει συνολικά οκτώ διαφορετικές τοποθετήσεις, μαζί με θεσμικούς επενδυτές, επενδύοντας από κοινού πέραν του 1 δισ. σε ίδια κεφάλαια. Η Πανγαία αποτελεί μία από αυτές τις τοποθετήσεις και χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα ότι ως επενδυτικός βραχίονας συνεχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα με τις υπόλοιπες επενδύσεις της Invel ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ακίνητων περιουσιών.
 
Το χαρτοφυλάκιο μεγαλώνει
Ποια είναι η μελλοντική σας στρατηγική; Βρίσκονται στα πλάνα σας επενδύσεις και σε άλλους τομείς;

Η μελλοντική στρατηγική και τα πλάνα μας καθορίζονται τόσο από βραχυπρόθεσμους όσο και από μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Στο άμεσο μέλλον θα θέλαμε να μεγαλώσουμε το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία με στοχευμένες, αξιόλογες και σχετικά διασφαλισμένες επενδύσεις. Παράλληλα, θα θέλαμε να χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από τη διαχείριση τουριστικών μονάδων. Ένα καλό παράδειγμα είναι το Aphrodite Hills Resort στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για περισσότερες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους κύριους επενδυτικούς πυλώνες μας.

Ένας άλλος κλάδος που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι δημιουργία κοινοτήτων τρίτης ηλικίας, δεδομένου του γηραιού ευρωπαϊκού πληθυσμού και των ιδανικών συνθηκών που προσφέρουν οι χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτό τον σκοπό συνεργαζόμαστε με έναν από τους καλύτερους οργανισμούς και δουλεύουμε στο πρώτο σχετικό project στην ευρύτερη περιφέρεια της Λάτσιο.

Τέλος, βλέπουμε αρκετές προοπτικές στον κλάδο των φοιτητικών κατοικιών και των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, δύο τομείς στους οποίους έχουμε ήδη επενδύσει στην Αγγλία και την Ελλάδα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε πιο εντατικά.

Επενδύσεις σε Κύπρο και Ελλάδα
Πώς αξιολογείτε το επιχειρηματικό σκηνικό της Κύπρου, ποιες ευκαιρίες υπάρχουν και ποιες υποδομές χρειάζονται;

Αν κάποιος ανατρέξει στο πού βρισκόταν η Κύπρος το 2014 και στο πού είναι τώρα, χωρίς αμφιβολία μιλάμε για μία τεράστια επιτυχία, αν όχι για ένα μικρό θαύμα. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας διακατέχει υπέρμετρη αισιοδοξία και ούτε είναι ορθό να επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει η οικονομία να διευρυνθεί σε τομείς ανάπτυξης πέραν του τουρισμού και των υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. Επιπλέον είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα για νέες μακροχρόνιες επενδύσεις.

Η επενδυτική σας στρατηγική φανερώνει ότι πιστεύετε στο μέλλον των ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα, καθώς είστε στην κορυφή των επενδύσεων του τομέα και στις δυο χώρες.

Αναμφίβολα και επενδύουμε στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα, που μετά από μακροχρόνια κρίση έχει πληγεί τόσο σε επίπεδο ενοικίων όσο και αξιών, οι αποδόσεις ανεβαίνουν κατακόρυφα. Στην Κύπρο οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές, αλλά λόγω του υπερβολικού δανεισμού και της οικονομικής ύφεσης, υπάρχουν οι προδιαγραφές για αγορά σε αξίες όπου με τη σωστή διαχείριση, ο επενδυτής μπορεί να προσβλέπει σε ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.
 
Η ευκαιρία που έγινε επιτυχία
Ποια ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχατε στην καριέρα σας;

Σε προσωπικό επίπεδο είχα την τύχη να είμαι ο μοναδικός άριστος γνώστης της ιταλικής γλώσσας στην ομάδα της Deutsche Bank, που επένδυε σε ακίνητα υψηλής απόδοσης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με αρχές του 2000, όταν η Ιταλία ήταν μια σημαντική αγορά, το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την ψήφο εμπιστοσύνης που μου έδωσε ο τότε προϊστάμενος μου, είχε ως αποτέλεσμα ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε επενδύσεις αξίας 7δισ. και να κτίσουμε μια ικανοτάτη εγχώρια ομάδα για τη διαχείριση αυτών των επενδύσεων, συνεισφέροντας τα μέγιστα, ώστε να αποφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά αποτελέσματα.

Η επιτυχία αυτή είχε και συνέχεια;
Με αφετηρία την Ιταλία και την εξειδίκευση σε εξαγορές μεγάλων χαρτοφυλακίων κι εταιρικών αναδιαρθρώσεων ανέλαβα αντίστοιχες αρμοδιότητες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία και κατόπιν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2008 μου προτάθηκε να αναλάβω τον συγκεκριμένο επενδυτικό βραχίονα ως επικεφαλής σε παγκόσμια κλίμακα για επενδύσεις σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη. Η ομάδα εκείνη ήταν από τις πλέον αξιόλογες επιτελικές μονάδες στον τομέα της παγκοσμίως, έχοντας ολοκληρώσει πέραν των 240 τοποθετήσεων σε 32 διαφορετικές χώρες με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα