Τα επιχειρηματικά μυαλά από τον Αγρό

Αν ψάξουμε στο χάρτη της Κύπρου για μια κοινότητα που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, η απάντηση βρίσκεται σε μια κουκίδα στην Πιτσιλιά, πάνω στα βουνά της Κύπρου. Ο Αγρός μπορεί άνετα να φημίζεται για το γεγονός ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο ίσως αριθμό επιχειρηματιών. Διά του λόγου τ’ αληθές, παρουσιάζουμε συνοπτικά μερικούς από αυτούς.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά τα αυτοκίνητα οδηγούν οι Κύπριοι
 
Νίκη Αγαθοκλέους Λτδ
«Τα γλυκά της Νίκης»
Δραστηριοποιείται στο Αγρό από το 1986, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει γλυκά και μαρμέλαδες για φίλους. Το 1989 ίδρυσε την εταιρεία Niki Agathocleous Ltd. Το 1996 επεκτάθηκε στη δημιουργία νέων προϊόντων όπως, κομπόστα, τοματοπολτό και συσκευασμένα αμπελόφυλλα. Σήμερα, τα προϊόντα της εξάγονται σε έξι χώρες.
 
Χαράλαμπος Αγρότης
Amalthia Trading
Κατέχει την θέση του managing director από το 1975. Η τριών γενεών εταιρεία ασχολείται με την εμπορία φρούτων και λαχανικών από το 1940. Ξεκίνησε από την Αγία Σοφία Παλαιάς Λευκωσίας και σήμερα διαθέτει δύο υπερσύγχρονα συσκευαστήρια σε Λευκωσία και Λεμεσό με παγκύπριο δίκτυο διανομής.
 
Βαρνάβα Ειρήναρχος
Διευθύνων σύμβουλος Όμιλος Logicom Public
Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία Logicom Limited μαζί με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη της εταιρείας Word Processing Centre (WPC), όπου υπήρξε συνέταιρος μέχρι το 1992. Πρόκειται για έναν όμιλο που ασχολείται μεταξύ άλλων με τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας και λύσεις πληροφορικής και σήμερα δραστηριοποιείται σε 22 χώρες.
 
Διαβάστε ακόμα: Πουλλικκάς: Τρεις οι αδειοδοτημένοι ανεξάρτητοι συμβατικοί παραγωγοί ενέργειας

Βιολάρης Χάρης
Λογικό & ελεγκτικό γραφείο Χάρης Α. Βιολάρης
Από το 1977 εργάστηκε σε διάφορα ελεγκτικά γραφεία, μέχρι το 1992 που ξεκίνησε το δικό του γραφείο. Είναι εγκεκριμένος λογιστής – ελεγκτής, το γραφείο του οποίου ασχολείται με λογιστικές, ελεγκτικές, φορολογικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες.
 
Ιωαννίδης Στέλιος, Δημήτρης, Τάσος
Υπεραγορές Α/φοί Ιωαννίδης
Πετράλωνα Οίνος Λτδ
Οι υπεραγορές Α/φοί Ιωαννίδη έχουν ως γνώμονα την παράδοση, γι’ αυτό προωθούν ιδιαίτερα τα κυπριακά προϊόντα. Η εταιρεία διαθέτει μία υπεραγορά στους Αγίου Ομολογητές, από το 1988 και μία υπεσύγχρονη στην Ανθούπολη, από το 2012. Τα τρία αδέλφια, μαζί με τον τέταρτο αδελφό Νίκο, ασχολούνται επίσης, με την παραγωγή κρασιού και ζιβανίας στον Αγρό με την ετικέτα «Πετράλωνα».
 
Χρυσόστομος και Καυκαλιά Ελπίδα
Εταιρεία Αλλαντικών Προϊόντων Καυκαλιά Λτδ
Το ζεύγος Καυκαλία ξεκίνησε το 1978 να ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών αλλαντικών. Από τότε μέχρι σήμερα αναβαθμίζουν συνεχώς την εταιρεία μαζί με τις δύο θυγατέρες τους, με σεβασμό στην παράδοση και με το μεράκι που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά.
 
Σάββας Νικολάου
Πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Display Art Plc
Ίδρυσε την Display Art το 1981. Ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, κατασκευές εκθεσιακών περιπτέρων στην Κύπρο και το εξωτερικό, σχεδιασμό - διαμόρφωση και εξοπλισμό καταστημάτων, ταπελλογραφία και ψηφιακή εκτύπωση, πολυμέσα (παραγωγή και εγκατάσταση), ήχο και φωτισμό και marquee tents.
 
Παπανικολάου Χριστόδουλος
Amalthia Trading
Ο Χριστόδουλος Παπανικολάου, από το 1992 είναι διευθυντής και μέτοχος στην εταιρεία Amalthia Trading Ltd. Η εταιρεία εισάγει, εξάγει κι εμπορεύεται φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
 
Παπαχριστοδούλου Σόλων
Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου
Από εκπαιδευτικός στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, εργάστηκε στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Από το 1973 αυτοεργοδοτείται στο χώρο του βιβλίου, πρώτα με το βιβλιοπωλείο Bridge House. Το 1995 ίδρυσε το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, το οποίο διευθύνει με τη οικογένειά του. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών και Φίλων Αγρού (ΣΑΦΑ), ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αναπτύξεως Αγρού «Η Πρόοδος Δημόσια Λτδ».
 
Παπαχριστοφόρου Χάρης
Αλλαντικά Αγρού «του Δασκάλου»
Συνεχίζει την παράδοση ενός αιώνα στον Αγρό, που ξεκίνησε από τον προπάππου Νικόλα Αυγουστή, μετέπειτα στον παππού Παπαχριστόδουλο και στους γονείς του Μαγδαληνή και Χριστόφορο. Τα αλλαντικά είναι γνήσια και πιστοποιημένα με τα συστήματα Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων.
 
Πισσαρίδης Αντώνης
Εκτελεστικός πρόεδρος «Η Πρόοδος Λτδ»
Γεννήθηκε στον Αγρό. Ίδρυσε μια σειρά από ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες με επενδυτικές, κτηματικές και τουριστικές δραστηριότητες. Πρωτοστάτησε το 1979 στη ίδρυση της τουριστικό-κτηματικής Εταιρείας Αναπτύξεως Αγρού «Η Πρόοδος» Λτδ. Ξεκίνησε ως οικονομικό και διοικητικό στέλεχος και συνέχισε ως διευθύνων σύμβουλος. Για πολλά χρόνια διετέλεσε εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας, θέση την οποία ανέλαβε εκ νέου τον Νοέμβριο του 2018.
 
Πισσαρίδης Χριστόφορος
Τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντ. Μόρτενσεν και Π. Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Κατέχει την έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στο London School of Economics. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.
 
Στεφανή Χριστόδουλος
Γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Στεφανής & Σία Λτδ
To 1960, ο Αλέξανδρος Στεφανή ξεκίνησε από ένα  μικρό μαγαζί επιδιορθώσεων ηλεκτρονικών συσκευών και εν συνεχεία με επικεφαλής τον γιο του, Χριστόδουλο Στεφανή, η εταιρεία εξελίχθηκε σε αλυσίδα  καταστημάτων τεχνολογίας (Στεφανής), η οποία αποτελείται από έξι καταστήματα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με εξειδικευμένο προσωπικό 180 ατόμων.
 

Χριστοφίδης Μάριος
Διευθύνων σύμβουλος ACM Christofides Ltd

Η ACM Christofides Ltd ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 σαν μια οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα είναι από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρίες στον τομέα της εισαγωγής και διανομής αλκοολούχων ποτών στη κυπριακή αγορά. Η εταιρία αποτελεί το παλαιότερο διανομέα του The Famous Grouse εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση από όλες τις αγορές (μερίδιο αγοράς 40%). Είναι επίσης επίσημος αντιπρόσωπος σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά αλκοολούχων ποτών και κρασιών.

 
Νίκος Γ. Συρίμης
KPMG Κύπρου
Από το 1998 μέχρι το 2012 διετέλεσε πρόεδρος της KPMG Κύπρου. Η KPMG είναι μια από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
 
Χριστάκης Τσολάκης
Εργοστάσιο Τριανταφύλλων και Βιολογικών Καλλυντικών
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1948 από τον Νικόδημο Ι. Τσολάκη και το 1987, ανέλαβε ο γιος του, Χριστάκης Τσολάκης. Σήμερα, παράγονται προϊόντα από τα τριαντάφυλλα όπως βιολογικό ροδόσταγμα, αιθέρια έλαια, λικέρ-απεριτίφ, κρασί, κεριά, τσάι, ροδόξυδο, μαρμελάδα και τα βιολογικά καλλυντικά Venus Rose.
 
Χατζηπετρής Αιμίλιος
GC School of Careers
Ο κ. Χατζηπετρής ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του σχολείου το 2001. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1973 από τον Στέλιο Χατζηπετρή και λειτουργεί ως επτατάξιο σχολείο με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική, με έμφαση στην εκμάθηση των Νέων Ελληνικών. Λειτουργεί ελληνικό νηπιαγωγείο και δημοτικό.
 
Οικογένεια Κληρίδη
Η οικογένεια Κληρίδη, η οικογένεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, έχει τις καταβολές της από τον Αγρό. Θεωρείται μοναδική, καθώς έχει δώσει το μεγαλύτερο ίσως αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων στην κυπριακή κοινωνία. Παρουσιάζουμε τέσσερα από τα μέλη της οικογένειας.
Κληρίδης Κώστας
Γενικός Εισαγγελέας
Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Κατάγεται από τη γνωστή οικογένεια Κληρίδη από τον Αγρό. Για 10 χρόνια διετέλεσε δικηγόρος ως συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο «Λεύκος Κληρίδης και Υιοί». Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 27 Απριλίου 2009 και από τις 16 Σεπτεμβρίου 2013 στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
 
Κληρίδης Μάριος
Οικονομολόγος
Προσωπικότητα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής ζωής της Κύπρου, με πολυσχιδείς εμπειρίες σε διάφορες θέσεις όπου υπηρέτησε. Διετέλεσε Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Ομίλου, Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων & Στρατηγικής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ μεταξύ 2001 και 2006 ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής της Συνεργατική Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία παραιτήθηκε 2 χρόνια αργότερα. Είναι απόφοιτος του London School of Economics and Political Science στα Οικονομικά (B.Sc. / M.Sc.) και το 1982 πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα από το ίδιο Πανεπιστήμιο (Ph.D. in Labour Economics).
 
Κληρίδης Πέτρος
Τέως Γενικός Εισαγγελέας
Υπηρέτησε τα νομικά δρώμενα της Κύπρου για 40 χρόνια, με τελευταίο το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013.
 
Κληρίδης Τάκης
Πρώην Υπουργός Οικονομικών
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Logicom και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Κληρίδης διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών για την περίοδο 1999 μέχρι 2003. Απέκτησε το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι κάτοχος του επαγγελματικού  τίτλου ACCA. Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε στην Αγγλία και Ελλάδα. Το 1981 εντάχτηκε ως συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο Metaxas Loizides Syrimis & Co (KPMG) με εξειδίκευση στα τραπεζικά, χρηματοδοτικά και ασφαλιστικά.
 
 

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο