Γ. Μάτσης: Ξεκάθαρο όραμα για Ελληνική και αξιοκρατία

Ειλικρίνεια, καθαρότητα σκέψης και ξεκάθαρη στρατηγική ήταν το τρίπτυχο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Cyprus Banking Forum. Ο λόγος για τον CEO της Ελληνικής Τράπεζας Γιάννη Μάτση ο οποίος απέδειξε με την καθαρότητα του λόγου τους τις χαρισματικές και ηγετικές του ικανότητες.

Διαβάστε ακόμα: Α. Πίττας: Η Medochemie ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό

Ο Γιάννης Μάτσης μίλησε σε απλή γλώσσα και ξεκάθαρα, με χωρίς κανένα δισταγμό να υποδεικνύει ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Βάζοντας τα πράγματα στο τραπέζι δεν αποφεύγει τον διάλογο και την συζήτηση των πιο καυτών ζητημάτων.

4 προκλήσεις για τράπεζες
Ο χαρισματικός CEO της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε ενώπιον του συνεδρίου στα τέσσερα μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο είναι ο μεγάλος όγκος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ). Δεύτερο ζήτημα αφορά την ψηφιακή μεταμόρφωση των ιδρυμάτων και την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας τόσο στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και στην μορφή των προϊόντων που προσφέρουν και συνολική εμπειρία που προσφέρουν στους πελάτες τους. Το τρίτο ζήτημα που ήγειρε ο κ. Μάτσης αφορά την μείωση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών ή ακόμη καλύτερα, όπως το έθεσε ο ίδιος, στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω ενός περισσότερο παραγωγικού προσωπικού και ενός προσωπικού με περισσότερα κίνητρα για δουλειά. Τέλος, ο CEO της Ελληνικής αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υποδεικνύουν και οι εποπτικές αρχές και αφορά τον υπερπληθυσμό τραπεζικών καταστημάτων στην Κύπρο και στην ανάγκη για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις (consolidation).

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Άνοδος 17% λίγο πριν το τέλος του 2018

Αναχρονιστικό εργασιακό καθεστώς
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ειλικρίνεια με την οποίαν αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των τραπεζικών υπαλλήλων στην Κύπρο, αναδεικνύοντας, παράλληλα, ένα διαχρονικό πρόβλημα που επικρατεί στα τραπεζικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η ανελαστικότητα στις αμοιβές και γενικότερα το υφιστάμενο σύστημα εργασιακών σχέσεων που, όπως τόνισε ο κ. Μάτσης, μπορεί μεν να ήταν ορθό όταν υιοθετήθηκε και να εξυπηρετούσε τις ανάγκες των παλιών εποχών, όμως σήμερα το εν λόγω σύστημα είναι αναχρονιστικό και επιζήμιο για τις τράπεζες, διότι εγκλωβίζει τις τράπεζες, θέτοντας εμπόδια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους. Ένα σύστημα το οποίο χρήζει άμεσα αλλαγές.

Επεξηγώντας τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την μισθολόγια των τραπεζικών υπαλλήλων, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας παρουσίασε ενώπιον του συνεδρίου την «κάρτα αμοιβών» όπου αναγράφονται οι μισθολογικές κλίμακες των τραπεζικών υπαλλήλων που αποτελεί όπως φαίνεται ευαγγέλιο για τις συντεχνίες, διότι επιμένουν πως οι εν λόγω κλίμακες θα πρέπει να υιοθετούνται κατά γράμμα.
 
  
Δύο μεγάλα στοιχήματα για Μάτση
Ο Γιάννης Μάτσης ανέλαβε το πηδάλιο της Ελληνικής Τράπεζας πριν από περίπου δύο χρόνια και από την πρώτη ημέρα κλήθηκε να διεκπεραιώσει δύο μεγάλα στοιχήματα.

Πρώτον, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Ελληνικής επωμίστηκε την μεγάλη πρόκληση ώστε ο τραπεζικός όμιλος να καταστεί βιώσιμος μέσω μιας μεγάλης εξαγοράς. Ο στόχος αυτός στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού για πάνω από ένα χρόνο εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για εξαγορά του καλού κομματιού του Συνεργατισμού, πετυχαίνοντας έτσι ένα α εξαιρετικό deal για την Ελληνική Τράπεζα, καθιστώντας την ως την μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση- στοίχημα αφορά την εσωτερική οργάνωση της Ελληνικής Τράπεζας. Δηλαδή, η συγχώνευση των δύο τραπεζών, Ελληνικής και «καλής» Συνεργατικής κατά τρόπο ομαλό, να επενδύσει στην τεχνολογία και να μετατρέψει την Ελληνική Τράπεζα σε ένα μοντέρνο οργανισμό με παραγωγικό προσωπικό που θα αμείβεται και θα ανελίσσεται στη βάση αξιοκρατικών διαδικασιών και στη βάση ικανοτήτων και απόδοσης.

Δειτε Επισης

Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά