Α. Πίττας: Η Medochemie ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η αγορά φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα γενόσημα φάρμακα να οδηγούν την κούρσα λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής σε σχέση με τα πρωτότυπα σκευάσματα. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Medochemie Ανδρέα Πίττα, δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά γενόσημων φαρμάκων για το 2019 στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις αγορές της Ασίας και Λατινικής Αμερικής όπου οι αγορές διευρύνονται με ρυθμούς πέραν του 5%.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Μάτσης: Ξεκάθαρο όραμα για Ελληνική και αξιοκρατία

Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας μιλά στο InBusinessNews για τις τάσεις που θα επικρατήσουν το 2019, τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου, ενώ καταθέτει την δική του εκδοχή για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά όσον αφορά τα φθηνά φάρμακα.

Τι αλλαγές/τάσεις να αναμένουμε το 2019 στην παγκόσμια αγορά γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων;
Δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Προσδοκούμε ότι χώρες που έχουν εισάξει άδικο σύστημα ‘’Clawback’’ (Ένα εντελώς άδικο σύστημα για να εισπράττει ο οργανισμός υγείας της χώρας τα ποσά που δαπανήθηκαν εκτός και πέραν του προϋπολογισμού) θα το αποσύρουν για τα γενόσημα φάρμακα που εξάλλου δεν είναι και ο λόγος που υπερσκελίζονται οι προϋπολογισμοί.

Θα πρέπει επίσης οι κυβερνήσεις να φροντίσουν για την αποφυγή δημιουργίας μονοπωλίων ή ημιμονοπωλίων που σαφέστατα δημιουργούν οι μεγάλες ‘αλυσίδες φαρμακείων σε ορισμένες χώρες της ΕΕ (π.χ. Βαλτικές).

Εν πάση περιπτώσει, οι αγορές των γενόσημων διευρύνονται περισσότερο στις ασιατικές χώρες όπως και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ρυθμούς που ξεπερνούν το 5%.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Άνοδος 17% λίγο πριν το τέλος του 2018
 
Γενικό σχόλιο για την πορεία της εμπορίας γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων για το 2018. Πως κινήθηκε το 2018 για την Medochemie και ποια γεγονότα ξεχωρίζετε;
Η παγκόσμια αγορά μεγαλώνει με όχι ευκαταφρόνητο ρυθμό. Ένας από τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής είναι η ευχέρεια που προσφέρουν τα γενόσημα, ώστε να διαμορφώνονται πιο ικανοποιητικοί προϋπολογισμοί φαρμάκων επειδή τα γενόσημα είναι ασφαλώς πιο φθηνά από τα πρωτότυπα σκευάσματα.

Εδώ πρέπει να πω όμως ότι ορισμένοι πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, συμπιέζουν πολλές φορές τις τιμές τόσο πολύ, ώστε να «εξαλείφουν» ορισμένα κυρίως πολύ φθηνά φάρμακα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ελλείψεις σε πολλές αγορές.

Το 2018 για μας ήταν ακόμη ένα πολύ καλός χρόνος.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Medochemie για ο 2019;
Φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω το στρατηγικό μας σχέδιο για το 2019. Μπορώ όμως να πω ότι προσβλέπουμε σε αύξηση πωλήσεων και ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε ορισμένες παραγωγικές γραμμές στην Κύπρο για να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση σε ορισμένα φάρμακα.

Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε γραφεία μας σε γειτονικές αγορές, μεταξύ άλλων της Αιγύπτου και μαζί με αυτά αυξάνεται ο αριθμός εργαζομένων που θα φτάσει παγκόσμια περίπου τους 1.800.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα