Αγκαστινιώτης: Έμφαση στους νέους τομείς της Οικονομίας

Αδιάλειπτη η δράση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου για προώθηση της Οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Με επιχειρηματικές και εμπορικές αποστολές το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει και το 2019 να προβάλλει την Οικονομία της Κύπρου στο εξωτερικό και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, ενώ με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα προωθεί τα συμφέροντα του επιχειρείν της Κύπρου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου επισημαίνει πως το ΚΕΒΕ ως ο μεγαλύτερος βραχίονας του ιδιωτικού επιχειρείν με 10.000 μέλη και 150 επιχειρηματικούς συνδέσμους είναι με βάση την κυπριακή νομοθεσία σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα Οικονομίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, προάγει το κυπριακό επιχειρείν στην Κύπρο και το εξωτερικό, συμμετέχει σε πολλά σώματα στην Κύπρο και το εξωτερικό και συμβουλεύει την κυβέρνηση και παίρνει θέση σε όλα τα θέματα που αφορούν την Οικονομία.

Διαβάστε ακόμα: Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν ξένες επενδύσεις στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το Central Park Residence Nicosia

Θετική η συμβολή ΚΕΒΕ για το κυπριακό επιχειρείν το 2018
Με την συμβολή του ΚΕΒΕ και ως σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα Οικονομίας, σημείωσε ο κ. Αγκατστινιώτης, το 2018 ιδρύθηκαν τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού κάτι που αποτελούσαν από τις πάγιες θέσεις του Επιμελητηρίου. «Οι νέες ανάγκες της οικονομίας μας επιβάλλουν αυτές τις συνταγματικές ανακατατάξεις προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε ξεπερασμένες δομές του κράτους που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγκαστινιώτης.

Παράλληλα, μετά από πιέσεις και συστάσεις του ΚΕΒΕ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, συστάθηκε το Εμπορικό Δικαστήριο, ενώ το Επιμελητήριο θα συνεχίζει να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάγκη δημιουργίας και άλλων εξειδικευμένων Δικαστηρίων, διότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργούν σωρεία προβλημάτων για τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη ψηφιοποίησης της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Αγκαστινιώης, το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων και με χρηματοδότηση από τη Logicom, την ΑΤΗΚ και την Τράπεζα Κύπρου, ανέθεσαν στην εταιρεία Accenture τη διεξαγωγή μελέτης με τίτλο: «Ψηφιακή Στρατηγική της Κύπρου». Η μελέτη ανέδειξε την Ψηφιακή Ωριμότητα της Κύπρου συνολικά καθώς και επιλεγμένων τομέων της οικονομίας και να προδιαγράψει το Ψηφιακό Όραμα και τη Στρατηγική για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την βιομηχανία, το ΚΕΒΕ υπέβαλε προς το Υπουργείο Βιομηχανίας ολοκληρωμένη πρόταση-μελέτη για μια νέα βιομηχανική πολιτική. Η πρόταση, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης, αποσκοπούσε στην αναγέννηση των υφιστάμενων βιομηχανικών κλάδων αλλά και στην ανάπτυξη καινούργιων τομέων και τεχνολογιών μέσα από την ουσιαστική προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής αναβάθμισης και της καινοτομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΚΕΒΕ συμμετείχε ενεργά στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο Υπουργείο για δημιουργία της Νέας Βιομηχανικής Πολίτικης της Κύπρου 2018 – 2030.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΒΕ όπως επίσης και μεγάλος αριθμός των μελών του που βρίσκονται εγκατεστημένα στις Βιομηχανικές Περιοχές συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της τελικής μελέτης για αξιολόγηση του θεσμού των βιομηχανικών περιοχών που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εκπονήθηκε από την εταιρεία PWC. Στόχοι της μελέτης μεταξύ άλλων ήταν η γενικότερη αξιολόγηση του θεσμού των Βιομηχανικών Περιοχών, η διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες και το κράτος, η εξεύρεση των καταλληλότερων τρόπων επίλυσης τους, ο εκσυγχρονισμός των Βιομηχανικών Περιοχών και η ετοιμασία σχεδιασμού για την καλύτερη διαχείριση και τη μελλοντική ανάπτυξή τους.

Την ίδια ώρα, μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΚΕΒΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, επετεύχθη η παγοποίηση των ενοικίων στις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές και για την επόμενη πενταετία. Χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις βιομηχανικές περιοχές.

Το 2018, το ΚΕΒΕ είδε επίσης να ικανοποιείται το αίτημα του για εφαρμογή του συστήματος Net Billing στις επιχειρήσεις το οποίο αναμένεται να μειώσει το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις που έχουν εφαρμόσει ή θα εφαρμόσουν συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού η πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται στις μονάδες τους θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο της ΑΗΚ και θα αποζημιώνεται στο εκάστοτε κόστος αποφυγής.
 
Υπογραμμίζεται πως το 2018 το ΚΕΒΕ εισήγαγε το θεσμό των βραβείων Επιχειρηματικού Ήθους στην Κύπρο που σκοπό έχει την ενθάρρυνση αναγνώριση και επιβράβευση εξαιρετικής προσπάθειας που αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενδυνάμωση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας από επιχειρήσεις και Οργανισμούς στην Κύπρο.

Τέλος, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πως το 2018 υπήρξε σειρά επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του ΚΕΒΕ και της στρατηγικής αξιοποίησης της οικονομική διπλωματίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  μεταξύ των εθνικών επιμελητηρίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.

Έντονη δράση και το 2019
Σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά, ο κ. Αγκαστινιώτης υπογραμμίζει ότι το ΚΕΒΕ προγραμματίζει σειρά επιχειρηματικών αποστολών σε παραδοσιακούς αλλά και άλλους προορισμούς όπως Ιαπωνία, Βιετνάμ και άλλες χώρες, ενώ δραστηριοποιείται έντονα ώστε η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του Brexit. Παράλληλα, αναμένεται να επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και να φροντίσει ώστε το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί όπως αυτό έχει συμφωνηθεί κατά την συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό.

Ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να δοθεί από το ΚΕΒΕ, σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, στην εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο θεωρεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε πως με «σύγχρονες και φρέσκιες ιδέες θα δώσουμε έμφαση στους νέους τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι η ενέργεια, η καινοτομία, η υψηλή τεχνολογία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ιδιωτική εκπαίδευση και ιατρική, η έρευνα και άλλοι».

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame