Υπό τον έλεγχο της Κομισιόν ξένες επενδύσεις στην Κύπρο

Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν στις Βρυξέλλες διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν για τον έλεγχο ξένων επενδύσεων, εξουσιοδοτώντας στην ουσία την ΕΕ να επιβάλει ενιαίο πλαίσιο κανονισμών που θα αποτρέπουν επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια ξένες επενδύσεις. Μάλιστα, με βάση τον κανονισμό η Κομισιόν θα εκφράζει τη γνώμη της υπό τη μορφή συμβουλών προς τα κράτη μέλη όπου κρίνει κατά πόσον μια επένδυση, η οποία είτε προγραμματίζεται να γίνει είτε έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να επηρεάσει την δημόσια ασφάλεια σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα η Προεδρία της ΕΕ κατέληξε την Τρίτη (20 Νοεμβρίου) μετά από πέντε μήνες διαβουλεύσεων σε προκαταρτική συμφωνία για ένα πλαίσιο κανονισμών για τον έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων. Η συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί για πολιτική έγκριση από πρεσβευτές της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι το Central Park Residence Nicosia

Διαβάστε ακόμα: Αγκαστινιώτης: Έμφαση στους νέους τομείς της Οικονομίας

Μάλιστα μετά την επίτευξη της συμφωνίας η Αυστριακή υπουργός που προεδρεύει το Συμβούλιο, Margarete Schramböck, ανέφερε πως η εν λόγω συμφωνία θα παράσχει καλύτερη προστασία στην Ευρώπη και τους πολίτες της, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για το κλείσιμο των αγορών αλλά για υπεύθυνη στάση. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους τομείς τεχνολογίας και τις βασικές υποδομές μας ασφαλείς. Τώρα ενθαρρύνω τα κράτη μέλη να εγκρίνουν αυτή τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΕ είναι ο νούμερο ένας προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς είναι ανοικτή αγορά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων που σχετίζονται με τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ, τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα κανονικών δυνάμεων της αγοράς. Για παράδειγμα, αδιαφανείς κρατικές επιχειρήσεις ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με στενούς κρατικούς δεσμούς αγοράζουν επιχειρήσεις της ΕΕ που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής ή διπλής χρήσης (όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική ή νανοτεχνολογίες) και περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής υποδομής που θα μπορούσαν να έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της ΕΕ.

Επί του παρόντος, λιγότερα από τα μισά κράτη μέλη διαθέτουν νομοθεσία που τους επιτρέπει να αναθεωρούν ξένες επενδύσεις. Βάσει των κανόνων που συμφωνήθηκαν, τα κράτη μέλη θα διατηρήσουν την εξουσία να επανεξετάζουν και ενδεχομένως να εμποδίζουν άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν θα απαιτείται από αυτούς να υιοθετήσουν ή να διατηρήσουν μηχανισμό ελέγχου. Ωστόσο, οι υφιστάμενοι και οι νέοι μηχανισμοί θα πρέπει να πληρούν ορισμένα χαρακτηριστικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως η τήρηση της αρχής της μη διάκρισης, η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών, το δικαίωμα προσφυγής στις αποφάσεις των εθνικών αρχών.

Το κείμενο προβλέπει επίσης ένα μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν το ένα το άλλο και την Επιτροπή σχετικά με κάθε ξένη άμεση επένδυση που υποβάλλεται σε έλεγχο από την εθνική αρχή. Κατόπιν αιτήματος, θα πρέπει επίσης να διαθέτουν ορισμένες πληροφορίες, όπως η δομή ιδιοκτησίας του ξένου επενδυτή και η χρηματοδότηση της επένδυσης.

Σημειώνεται πως η ΕΕ προχωρεί στη θέσπιση του εν λόγω κανονισμού καθώς οι εξαγορές στοιχείων ενεργητικού από την Κίνα προκαλούν πολιτικές ανησυχίες. 

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα