Μ.& Ρ. Ανδρέου: Θαυμάζουν τον Ray Kroc

Για τις ηγετικές τους ικανότητες στην Κατηγορία Τουρισμός, Εστίαση και Ψυχαγωγία βραβεύτηκαν οι Μιχάλης Ανδρέου, διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Κύπρου και ο Ρένος Ανδρέου, γενικός διευθυντής της McDonald’s Κύπρου, στο πλαίσιο της 4ης απονομής των ΚΕΒΕ Business Leader Awards. 


Σε συνέντευξή τους, στο περιοδικό Gold τόσο ο Μιχάλης όσο και ο Ρένος Ανδρέου δηλώνουν ότι θαυμάζουν τον ιδρυτή της αλυσίδας εστιατορίων McDonald’s Ray Kroc, ενώ και οι δύο υπογραμμίζει πως ο ηγέτης γεννιέται και δείχνουν τις ιδιότητες τους από νεαρή ηλικία. 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Τι θεωρείτε ως το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα;
Καταφέραμε να φέρουμε τα McDonald's στην Κύπρο πριν από 20 χρόνια.

Ηγέτης είναι ...
Αυτός που καταφέρνει να διατηρήσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της επιχείρησής του
 
Διαβάστε ακόμα: Μιχάλης Μιχαήλ ο νέος Πρόεδρος του CIPA

Οι καλοί ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται;
Τείνω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι ηγέτες γεννιούνται για να είναι ηγέτες και δείχνουν τις ιδιότητές τους από νεαρή ηλικία.

Υπάρχει κάποιο άτομο που έχει επηρεάσει έντονα το στυλ ηγεσίας σας;
Ναι, υπάρχει: ο πρώτος μου προϊστάμενος, όταν εργαζόμουν ως μέλος του πληρώματος σε ένα εστιατόριο McDonald’s στο Weisberg της Γερμανίας. Με ενέπνευσε με το ηγετικό του στυλ, την όρεξη για δουλειά, το πάθος του, την ενέργειά του, την αφοσίωσή του και την αγάπη του για τον λαό του. Με βοήθησε αργότερα να γίνω Franchisee στη Γερμανία και πάντα αναφέρομαι σ’ αυτόν ως τον «Τέλειο Ηγέτη».

Μπορείτε να αναφέρετε έναν εξαιρετικό επιχειρηματικό ηγέτη που θαυμάζετε; Τι τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό;
Δεν μπορώ να αναφέρω κανέναν άλλον εκτός από τον Ray Kroc, τον ιδρυτή των McDonald's. Σε μια ώριμη ηλικία, ανέλαβε την επιχείρηση της πώλησης χάμπουργκερ και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία του κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ταχείας εξυπηρέτησης με περισσότερα από 36.000 εστιατόρια σε περισσότερες από 120 χώρες, με έσοδα άνω των 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Το σύνθημά του "QSC & V" (Ποιότητα, Εξυπηρέτηση, Καθαριότητα και Αξία) εξακολουθεί να αποτελεί τον πυλώνα της επιτυχίας της εταιρείας, η οποία εξυπηρετεί περισσότερους από 60 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως κάθε μέρα.

Ποιες είναι οι βασικές ικανότητες/δεξιότητες ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού ηγέτη;
Ένας αποτελεσματικός επιχειρηματικός ηγέτης πρέπει να έχει πάθος για το έργο του, να είναι ειλικρινής με τους συνεργάτες του, να σέβεται τους ανθρώπους που δουλεύουν γι 'αυτόν και πάνω απ' όλα να είναι ηθικός σε όλες τις συναλλαγές του.

ΡΕΝΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Οι καλοί ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται;
Η ηγεσία σίγουρα δεν μπορεί να αποκτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για κάποιον να εξελιχθεί και να ωριμάσει ως ηγέτης και είναι σημαντικό να έχουμε το σωστό περιβάλλον, τους σωστούς συμβούλους και, το σημαντικότερο, να διαθέτει το σωστό χαρακτήρα και ήθος. Πιστεύω επίσης ότι οι ηγέτες δείχνουν τις ικανότητές τους από νεαρή ηλικία. Είναι στο DNA τους! Τα παιδιά που έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, τη φυσική και την επιστήμη έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ηγέτες όταν μεγαλώσουν.
 
Διαβάστε ακόμα: Bitcoin embassy από Hello Group στη Λεμεσό

Μπορείτε να αναφέρετε έναν εξαιρετικό επιχειρηματικό ηγέτη που θαυμάζετε; Τι τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό;
Τον επιχειρηματικό ηγέτη που θαυμάζω είναι ο Ray Kroc, ο ιδρυτής των McDonald’s στις ΗΠΑ το 1954. Στην ηλικία των 52 ετών αγόρασε ένα μικρό κατάστημα που πωλούσε μπιφτέκια από τους δύο αδελφούς McDonald και κατάφερε να το μετατρέψει σε κολοσσιαία παγκόσμια αλυσίδα, η οποία είναι πλέον η πιο επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης στον κόσμο. Εισήγαγε την τυποποίηση και την εξορθολογισμένη λειτουργία, επιτρέποντας στα εστιατόρια να αυξήσουν δραματικά την ταχύτητα εξυπηρέτησης και να κατακτήσουν νέες αγορές με οικεία τρόφιμα σε χαμηλές τιμές.

Ποιες είναι οι βασικές ικανότητες/δεξιότητες ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού ηγέτη;
Για να είναι κανείς επιτυχημένος ηγέτης, πρέπει να διαθέτει αποφασιστικότητα και να καθοδηγεί. Πρέπει να βασίζεστε στις δυνάμεις σας, να έχει θέληση αλλά ταυτόχρονα και υπομονή. Η επιτυχία δεν έρχεται άμεσα! Ένα άλλο χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου ηγέτη είναι η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια, τα οποία πιστεύω είναι οι σημαντικότερες ιδιότητες σε όσους επιθυμούν να γίνουν σεβαστοί ηγέτες. Τέλος, πρέπει να έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και τους συνεργάτες του με σεβασμό και ταυτόχρονα να είναι καλός ακροατής.




Ο Μιχάλης Ανδρέου γεννήθηκε στις Αγγλισίδες. Υπηρέτησε την πατρίδα κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής κι ακολούθως έφυγε για σπουδές στη Γερμανία.  Εκεί παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα, όμως ο πόθος του επαναπατρισμού, που δεν είχε σβήσει ποτέ, φούντωσε όταν η McDonald’s International εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την Κύπρο. Άδραξε την ευκαιρία, μετά από δεκάδες συνεντεύξεις κατάφερε τον άθλο της επιλογής κι επέστρεψε στην πατρίδα, όπου από το 1997 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με τον αδελφό του Ρένο, μέσω της Family Restaurants Andreou. Επισημαίνεται ότι η άριστη σχέση του Μιχάλη Ανδρέου με τη McDonald’s Ιnternational, που συνέβαλε σημαντικά στην εν Κύπρω αδειοδότητη, πάει πολλά χρόνια πίσω στη Γερμανία, όπου  επί σειρά ετών συνεργαζόταν με την εταιρεία ως εργαζόμενος αρχικά στο Wurzburg, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου μετά στο Konstanz και άλλων τριών στη συνέχεια.

Ο Ρένος Ανδρέου γεννήθηκε στις Αγγλισίδες. Το Πραξικόπημα και η Τουρκική Εισβολή τον βρήκαν στην πρώτη γραμμή να υπηρετεί ως καταδρομέας. Το 1976 έφυγε για σπουδές στην Αγγλία, τις οποίες εγκατέλειψε, για να εισέλθει στον τομέα των εστιατορίων του Birmingham. Στο μεσοδιάστημα παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά. Το 1981 μετακόμισε σε ιδιόκτητο εστιατόριο στο Coventry και σύντομα άνοιξε και δεύτερο.

Το 1992 ήταν η χρονιά της μεγάλης απόφασης για επιστροφή στην Κύπρο, όπου τέσσερα χρόνια μετά ίδρυσαν, με τον αδελφό του Μιχάλη, τη Family Restaurants Andreou. Την εταιρεία που το 1997 έφερε στην κυπριακή αγορά τα McDonald’s, μετά από αδειοδότηση την οποία εξασφάλισε ο Μιχάλης.             

Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί στην Κύπρο 18 εστιατόρια, απασχολεί γύρω στους 1.000 υπαλλήλους και στηρίζει την κυπριακή αγορά, συνεργαζόμενη με ντόπιους προμηθευτές.

Τόσο ο Μιχάλης όσο και ο Ρένος Ανδρέου διακρίνονται για τα αλτρουιστικά τους αισθήματα, αλλά και για την αγάπη τους για προσφορά, η οποία κατέστησε την εταιρεία τους από τις ηγέτιδες στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μέσω και του φιλανθρωπικού ιδρύματος της McDonald’s, RMHC. Με τις δράσεις της επιστρέφει ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη στην κοινωνία υπό μορφή χορηγιών, βοηθημάτων, υποτροφιών, αγορών εξοπλισμού για νοσοκομεία και δωρεάν γευμάτων σε άπορα παιδιά. Πρώτο έργο της ήταν η δημιουργία Παιδοκαρδιολογικης Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Έκτοτε ακολούθησαν πολλά, χάρη στην κουλτούρα των αδελφών Ανδρέου. Των ηγετών που ξεχωρίζουν για την εντιμότητα, την προσήνεια, το πάθος τους για τη δουλειά και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, οι οποίοι τους ανταμείβουν καθημερινώς με την επιλογή των εστιατορίων τους.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα