Ο πρωτοποριακός αλγόριθμος του TikTok

Το TikTok είναι το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σήμερα. Ποιο είναι όμως το δυνατό του όπλο, το οποίο του έχει δώσει την ώθηση ώστε να φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται πλατφόρμες που γεννήθηκαν πολύ πιο πριν;

Η τεράστια επιτυχία της πλατφόρμας οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον πρωτοποριακό αλγόριθμο της σελίδας For You, ο οποίος αποφασίζει το εξατομικευμένο περιεχόμενο που θα σερβίρει στον κάθε χρήστη, ακολουθώντας τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά του μέσα στην πλατφόρμα. Έτσι καταφέρνει να παρέχει στον κάθε ένα το “σωστό” περιεχόμενο που τους κάνει να scrollάρουν ακατάπαυστα μέσα στην εφαρμογή.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το πρωτοποριακό γεγονός ότι η αρχική σελίδα της εφαρμογής είναι το For You, και όχι το Following σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έτσι, δεν χρειάζεται η σύνδεση στην πλατφόρμα με φίλους ή γνωστούς ώστε να υπάρχει feed, σε αντίθεση με ένα νέο χρήστη του Facebook που θα έβλεπε ένα κενό news feed αν δεν ακολουθούσε φίλους ή σελίδες στην πλατφόρμα. Ακόμη, η σελίδα For You εμφανίζει περιεχόμενο σχετικό με τις δικές σου προτιμήσεις, σε αντίθεση με τα άλλα Social Media όπου βλέπεις δημοσιεύσεις των λογαριασμών που είσαι συνδεδεμένος, οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα κοινά ενδιαφέροντα με εσένα.

Πως λειτουργεί το For You

Η σελίδα For You ουσιαστικά προτείνει στον χρήστη αυτά που θεωρεί ο αλγόριθμος ότι ενδιαφέρουν τον χρήστη. Ο αλγόριθμος φτιάχτηκε για να σερβίρει υψηλά εξατομικευμένο περιεχόμενο σχετικό με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη στη σελίδα For You, ώστε όχι μόνο να τους κρατά μέσα στην εφαρμογή, αλλά σχεδόν να τους εθίζει. Δεν ξενίζει καθόλου το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος παραμονής στο TikTok έχει πλέον ξεπεράσει το YouTube, ενώ, τη λογική της σελίδας For You, την έχει αντιγράψει πρόσφατα το Twitter όχι μόνο ως αρχική σελίδα, αλλά και ως αλγόριθμο εισήγησης περιεχομένου.

Τα προτεινόμενα video αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο, σχεδόν ταυτόχρονα με την αλλαγή της διάθεσης του καθενός. Για παράδειγμα π.χ. αν παρακολουθούσες βιντεάκια σχετικά με το ποδόσφαιρο, αλλά πλέον έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου, συνήθως αρκεί να scroll-άρεις παρακάτω ή να τα σημειώσεις ως “Not Interested” ώστε ο αλγόριθμος να σταματήσει να προτείνει βίντεο για τη συγκεκριμένη θεματική και να προτείνει βίντεο σχετικά με τα νέα σου ενδιαφέροντα. 

Σύμφωνα με το TikTok, υπάρχουν 3 κατηγορίες σημάτων με τα οποία η πλατφόρμα αποφασίζει ποια βίντεο θα εμφανίσει στη σελίδα For You των χρηστών:

1.       Η αλληλεπίδραση του Χρήστη

2.       Πληροφορίες από το Βίντεο

3.       Συσκευή και ρυθμίσεις του λογαριασμού

Αλληλεπίδραση του Χρήστη

Η πρώτη κατηγορία έχει σχέση με την αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά του χρήστη με το περιεχόμενο και την πλατφόρμα, όπως π.χ. Video τα οποία γίνονται liked ή commented, κοινοποιούνται μέσω μηνυμάτων ή αποθηκεύονται στα Αγαπημένα. 

Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν περιμένει παθητικά το χρήστη να πατήσει Like ή Comment για να κρίνει ότι ο χρήστης ικανοποιείται από το συγκεκριμένο περιεχόμενο, αλλά παρακολουθεί και άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τις ομοιότητες συμπεριφοράς με άλλους χρήστες ώστε προτείνει περιεχόμενο.

Ένα από τα πιο σημαντικά σήματα τα οποία μπορεί να δώσει κάποιος στον αλγόριθμο, είναι η ολοκλήρωση του video. Η πλατφόρμα θεωρεί ότι το περιεχόμενο είναι “καλό”, αφού κράτησε το ενδιαφέρον των χρηστών μέχρι την ολοκλήρωση του βίντεο. Μάλιστα, θεωρείται σημαντικότερης βαρύτητας το περιεχόμενο με το οποίο ο χρήστης αλληλοεπιδρά ή ολοκληρώνει τη θέαση του video, σε σχέση με το περιεχόμενο λογαριασμού ο οποίος είναι followed αλλά το περιεχόμενό του παραμελείται.

Η ολοκλήρωση ενός video έχει βαρύνουσα σημασία για 2 παράγοντες:

1.       Για να ξαναδείξει video του ίδιου λογαριασμού ή παρόμοιο περιεχόμενο στον ίδιο χρήστη

2.       Για να προτείνει σε άλλους χρήστες το ίδιο βίντεο στη σελίδα For You.

Bέβαια, βλέποντας το από την πλευρά των δημιουργών, σημαίνει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία περιεχομένου που όχι μόνο ελκύει άμεσα το ενδιαφέρον, αλλά μπορεί κιόλας να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του χρήστη καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο.

Πληροφορίες από το Βίντεο

1.       Ο αλγόριθμος ανασύρει πληροφορίες όπως τον τίτλο ή τα Hashtags που έχουν χρησιμοποιηθεί ως Λεζάντα στο Video. Οι πληροφορίες αυτές θα καθορίσουν την κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί το βίντεο.

2.       Λέξεις κλειδιά από τους υπότιτλους του Video.

3.       Η μουσική / ηχητικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στο Video, ώστε να καθοριστεί αν είναι Trending ήχος και να το δείξει στο ανάλογο κοινό που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο Trend.

Συσκευή και ρυθμίσεις του λογαριασμού

1.       Τύπος Συσκευής π.χ. κινητό, Tablet ή Desktop

2.       Τύπος Σύνδεσης (Wi-Fi, Δεδομένα, καθώς επίσης και αν έχεις επιλέξει τη ρύθμιση Data-Saver)

3.       Χώρα στην οποία βρίσκεσαι

4.       Γλώσσα εφαρμογής

Η κατηγορία αυτή έχει χαμηλότερη βαρύτητα εν συγκρίσει με τις άλλες 2, καθώς δεν έχουν άμεση συσχέτιση με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

Τι δεν εμφανίζει στο For You;

Ο αλγόριθμος δεν θα εμφανίσει στη σελίδα For You περιεχόμενο το οποίο έχει ήδη δει ο χρήστης, διπλότυπο περιεχόμενο (δηλ. Ίδιο περιεχόμενο που έχει δει σε άλλο λογαριασμό), και περιεχόμενο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως “Not Interested”. Εδώ χρειάζεται να τονιστεί και η ανάγκη του χρήστη να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο, δίνοντας feedback στον αλγόριθμο με το κουμπί “Not interested”, ώστε μελλοντικά να μας προσφέρει περιεχόμενο το οποίο μας ενδιαφέρει.

Αυτές οι πληροφορίες, είναι κάποιες από αυτές που έχουν γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για να εξατομικεύσει ο αλγόριθμος το προτεινόμενο περιεχόμενο στον κάθε χρήστη και να καταφέρει να τον κρατήσει μέσα στην εφαρμογή.

H Δημοκρατία του virality

 

Ο τρόπος με τον οποίο διαμοιράζεται το περιεχόμενο, δίνει μια κατα κάποιο τρόπο δίκαιη ευκαιρία στον καθένα να γίνει viral αν το περιεχόμενό του “αξίζει”. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κτίσει κοινό χιλιάδων followers για να δικαιούται το Virality.

Κάθε video διαμοιράζεται αρχικά μερικές φορές στη σελίδα For You, και βάσει του πως αλληλεπιδρούν με αυτό οι χρήστες, τότε συνεχίζεται η διάδοση σε δέσμες, για να δοκιμάσει αν αρέσει σε ακόμα περισσότερο κόσμο. Έτσι, όσο ο αλγόριθμος παίρνει την ανατροφοδότηση ότι το περιεχόμενο συνεχίζει να τραβάει το ενδιαφέρον, τόσο περισσότερο το προωθεί. Να σημειωθεί ότι πολλές φορές, videos έχουν γίνει viral εβδομάδες μετά την αρχική δημοσίευσή τους.

Συμπερασματικά, όπως γράφει και το ίδιο το TikTok “Κάθε νέα αλληλεπίδραση βοηθά το σύστημα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα σου … άρα ο καλύτερος τρόπος να εξατομικεύσεις τη σελίδα For You είναι να χρησιμοποιείς την εφαρμογή” εκπαιδεύοντας τον αλγόριθμο.

*Digital Marketer στη Knowledge Training & Consulting.

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό