Οι επενδυτές και το κυπριακό πρόγραμμα

Πάνος Δανός  14/10/2020 12:01
Οι επενδυτές και το κυπριακό πρόγραμμα

Οι επενδυτές και το κυπριακό πρόγραμμα

Πάνος Δανός  14/10/2020 12:01

Ο σημαντικότερος λόγος που ωθεί επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων να τοποθετηθούν σε ξένες αγορές είναι η προσδοκία αποκόμισης αποδόσεων υψηλότερων αυτών της εγχώριας αγοράς.

RELATED ARTICLES

 

Οι επενδυτικές εταιρείες  και τα επενδυτικά ταμεία εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί έναντι των διασυνοριακών επενδύσεων, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. 
 
Δυστυχώς, η Κύπρος, αν και αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά για τον κλάδο του real estate, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός του «ραντάρ» των μεγάλων θεσμικών ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Δανό, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΑΝΟΣ/BNPPRE, οι βασικοί λόγοι που αποθαρρύνουν τους ξένους να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο  είναι η έλλειψη ρευστότητας και βάθους της αγοράς. Οι αγοροπωλησίες ακινήτων σαν ένα οργανωμένο και δομημένο επενδυτικό προϊόν με την πρέπουσα διαφάνεια αποτελεί κάτι νέο για τη χώρα μας. 
 
Τώρα, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσφήμιση, και η επίθεση που δέχεται η Κύπρος στο ότι έχει να κάνει με τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες και τη συμπεριφορά τους έναντι υπόπτων δυνητικών επενδυτών .
 
O Κυριάκος Κούσιος έχει ανακοινώσει ότι επισήμως θα τερματιστεί το Πρόγραμμα την 1η Νοεμβρίου του 2020, στον απόηχο των τελευταίων δημοσιεύσεων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera.

Η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής "To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για κατάργηση του παρόντος επενδυτικού προγράμματος από 1/11/20. Η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του προγράμματος".
 
Η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί αισθητά στο άμεσο μέλλον. H πολιτική εναρμόνιση παροχής υπηκοοτήτων στα πρότυπα της E.E, η απλοποίηση του φορολογικού και πολεοδομικού συστήματος και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μαζί με την διαφάνεια και την σωστή διαδικασία, μπορούν να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Άλλωστε, οι Κύπριοι επιχειρηματίες στη μεγάλη πλειονότητα τους είναι έντιμοι και διαθέτουν εξωστρέφεια εμπειρία και τεχνογνωσία. Είναι, οι κατάλληλοι συνεργάτες των ξένων επενδυτών. Είναι οι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Καλό πρόσφατο παράδειγμα είναι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, όπως και της Amazon πριν 4 χρόνια. Αισιοδοξία για τη Κύπρο δίνουν τα έργα που αφορούν το City of Dreams Mediterranean  και η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνει στη χώρα μας η Invel και με την επένδυση στο πρώην Hilton νυν Landmark. Η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει ένα καινούργιο brand που να της προσδίδει επιπλέον κύρος και ελκυστικότητα.  


Πάνος Δανός B.Sc., FRICS, CEnv., VRS, IPF,
CEO του Ομίλου ΔΑΝΟΣ An Alliance of BNP Paribas Real Estate και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας