Ανάκαμψη στις τιμές ακινήτων

Σύμφωνα με τον δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ μέχρι το 4 τρίμηνο του 2017 κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,4%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,4% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων με αγοραστές κατόχους Κυπριακής υπηκοότητας κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 ετήσια αύξηση 10%, φθάνοντας τα 1.328, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός με αγοραστές αλλοδαπούς κατέγραψε αύξηση 37,6%, φθάνοντας τα 585.  Ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων με αγοραστές κατόχους Κυπριακής υπηκοότητας ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε ετήσια αύξηση 10%, φθάνοντας τα 1.328, ενώ με αγοραστές αλλοδαπούς κατέγραψε αύξηση 37,6%, φθάνοντας τα 585. 

Τα πωλητήρια έγγραφα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 32,7%. Η μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε, κυρίως κατά το μήνα Δεκέμβριο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι από το 2018 και μετά θα ισχύει η επιβολή ΦΠΑ στη γη, παρ’ όλο που οι πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη και η επίδραση στον κλάδο των ακινήτων είναι αβέβαιη. 
Άδειες Οικοδομής 
Οι εγκεκριμένες άδειες οικοδομής, οι οποίες θεωρούνται πρόδρομη ένδειξη για την οικοδομική δραστηριότητα, σημείωσαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 ετήσια αύξηση 9,4%. 
Από το σύνολο των εγκεκριμένων αδειών:
•    Οικιστικά κτίρια:  72% 
•    Μη-οικιστικά : 17% 
•    Γραφεία : 1% 
•    Διαχωρισμούς οικοπέδων : 6%
•    Έργα και κατασκευές δρόμων: 5% 
•    Δείκτης παραγωγής στις κατασκευές:  12,8% 

Δείκτης Προσδοκιών
Ο δείκτης προσδοκιών για τις τιμές πώλησης ακινήτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έφθασε κατά μέσο όρο στο 6,9 σε σύγκριση με -1,4 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. 

Επιτόκιο Οικιστικών Δανείων
Σύμφωνα με την έρευνα Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Στατιστικών της ΚΤΚ το επιτόκιο οικιστικών δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,7%, το οποίο είναι και το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο. 

Συμπέρασμα 
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών, επιβεβαιώνουν ότι ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Φυσικά, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για τον τομέα, όπως το υψηλό επίπεδο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η εφαρμογή του εναρμονιστικού νόμου για ΦΠΑ στα οικόπεδα. Εντούτοις, η αναμενόμενη ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία θεωρείται ότι θα είναι υποστηρικτική για τον τομέα. Οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων διαγράφονται ευοίωνες, αφού η τάση για ανάκαμψη φαίνεται να συνεχίζει. 

Πηγή ΚΤΚ

Ο Πασχάλης Θεοφάνους είναι Master of Science in Real Estate (MSc RE) 

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες