Γιώργος Χρυσοχός: Αύξηση των τιμών των ακινήτων το 2022

Την εκτίμηση ότι το 2022 θα υπάρξει άνοδος των τιμών στον τομέα των ακινήτων λόγω της αύξησης του κόστους των κατασκευαστικών υλικών, εκφράζει ο CEO του ομίλου εταιρειών Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Χρυσοχός, αναφέρεται στις σημαντικότερες τάσεις και στα γεγονότα που θα καθορίσουν το μέλλον του τομέα των ακινήτων, παραθέτοντας τις προβλέψεις του για το 2022.

«Οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται κυρίως από το κόστος των ναύλων με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε εξέλιξη στον τομέα της ναυτιλίας να τις επηρεάζει άμεσα», τονίζει ο Γιώργος Χρυσοχός.

Διαβάστε ακόμα:

Τα τρία έργα που αλλάζουν την εικόνα της Λευκωσίας

Metropolis Mall: Νέες αφίξεις με παιδότοπο και... car wash

Παίρνει σάρκα και οστά το μεγάλο θεματικό πάρκο στη Λεμεσό

Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Cyfield Group:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Πιστεύουμε ότι το 2022 με την έξοδό μας από την πανδημία η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί ραγδαία. Παρόλες τις δυσκολίες που επέφερε ο covid-19 και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό, στον πληθωρισμό, στην αύξηση των τιμών και την ενεργειακή κρίση, υπάρχει αισιοδοξία από διεθνείς εταιρείες για το μέλλον και την σταθερότητα της Κύπρου.

Αυτό δικαιολογεί  και την μαζική κάθοδο ξένων εταιρειών για headquartering στην Κύπρο. Υπάρχει μεγάλη εισροή κεφαλαίων, αλλά και υψηλού επιπέδου εργατικού προσωπικού στην Κύπρο από πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα Ισραήλ, Λίβανο, Ρωσία και Ευρώπη. Η αστάθεια που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι γειτονικές μας χώρες, επωφελεί ακόμα περισσότερο την Κύπρο.

Αυτό θα συμβάλει πολύ θετικά και στον τουρισμό. Με τα ενθαρρυντικά νέα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών, αναμένουμε περισσότερες επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως υγεία, εκπαίδευση και υπηρεσίες. Οι κυπριακές τράπεζες απομόχλευσαν τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), άρα είναι υγιείς για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια πιθανή ανάπτυξη.

Ο τομέας των ακινήτων 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Όσον αφορά τον τομέα ακινήτων θα υπάρξει μια αύξηση τιμών λόγω της αύξησης του κόστους των κατασκευαστικών υλικών. Όμως, δεν αναμένουμε να μειωθεί η ζήτηση λόγω του ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με χαμηλά επιτόκια υποψήφιους αγοραστές, αλλά και οι ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται με την έλευση ξένου εργατικού δυναμικού. Εξάλλου, οι ξένες εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο για headquartering αυξάνουν την ζήτηση για γραφεία και άλλα εμπορικά ακίνητα.

Όσον αφορά την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, το κράτος υπόσχεται και έχει εξαγγείλει μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών. Αναμένουμε ο ήδη βεβαρημένος όγκος εργασίας των εργοληπτικών εταιρειών να αυξηθεί. Με την ολοκλήρωση πολλών ιδιωτικών έργων που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια θα υπάρχει μια μετακίνηση από έργα οικοδομών σε τεχνικά έργα από τις εργοληπτικές εταιρείες.

Το πολυσυζητημένο θέμα της ενέργειας θα συνεχίσει να απασχολεί την οικονομία και την κοινωνία έντονα το 2022. Ο λόγος είναι η ραγδαία αύξηση τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ανά το παγκόσμιο, που εν μέρει οφείλεται στην πρόωρη και χωρίς πλάνο απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

Δυστυχώς η αύξηση  του κόστους ενέργειας είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και βαρίδι στα νοικοκυριά.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Ο τομέας των ακινήτων επηρεάζεται άμεσα από την αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής, άρα το 2022 θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πού τελικά θα καταλήξουν και πού θα σταθεροποιηθούν αυτές οι τιμές. Διαμορφώνονται κυρίως από το κόστος των ναύλων με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε εξέλιξη στον τομέα της ναυτιλίας να επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων. Επίσης, οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την παραγωγή πολλών εργοστασίων τα οποία έχουν πληγεί από τον covid-19.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, τα οποία επηρεάζουν το κόστος δανειοδότησης άρα και την αγορά ακινήτων.

Το 2022, όπως είπαμε προηγουμένως, θα εξαγγελθούν πολλά έργα υποδομών, άρα αναμένουμε με ενδιαφέρον τον τελικό προϋπολογισμό. Όσον αφορά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, κλειδί είναι οι αποφάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσής για το «green new deal»  και την απανθρακοποίηση της Ηπείρου.

Για την Κύπρο σημαντικότατη είναι η πρόοδος εργασιών του έργου υποδομών φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στο βασιλικό από την ΔΕΦΑ και αναμένεται να ρίξει αισθητά το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού.

Τα πλάνα της Cyfield

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Συνεχίζουμε με την ανάπτυξη του πρώτου συμβατικού ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην Κύπρο, έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις εμπλουτισμού του στόλου μηχανημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου με στόχο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς στα μεγάλα έργα υποδομής που έρχονται. Έχουμε ήδη κερδίσει κάποιους σημαντικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι ανεβάζουν το τεχνικό επίπεδο της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Με αυτή την τεχνική εμπειρία θα ενισχύσουμε  την παρουσία μας σε περιφερειακό επίπεδο  αναλαμβάνοντας έργα σε γειτονικές χώρες.

Στον τομέα ανάπτυξης γης θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για να καλύπτουμε κυρίως τις εγχώριες ανάγκες τόσο των ενδιαφερόμενων αγοραστών όσο και των επιχειρήσεων.

Τέλος, μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ο όμιλός μας στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση των έργων του, κυρίως στην Αθήνα.

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις από κουρεμένους καταθέτες-Η καταληκτική ημερομηνία
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
Ο υπέροχος κύριος John Malkovich στην Κύπρο
Ανησυχία Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για λιμάνι και μαρίνα-Ζητά ενημέρωση από Βαφεάδη
Παίρνει σάρκα και οστά η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό-Μπήκε ο θεμέλιος λίθος
Ξεκαθαρίζει η Primetel: Ανανέωση της συμφωνίας διανομής αθλητικού περιεχομένου με τη Cyta
Κ. Ιωάννου: Σύντομα διυπουργική σύσκεψη για Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών-«Παράδειγμα προς μίμηση ο Καλοπαναγιώτης»
Σε τροχιά υλοποίησης γραμμικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον ποταμό Γιαλιά(pics)
Cali Resort & Spa: Ανακοίνωσε opening το νέο πεντάστερο για ενήλικες, μέλος της Louis Hotels
«Μια από τις ιστορίες επιτυχίας της MUFG το κυπριακό γραφείο»-Η αλματώδης ανάπτυξη και τα επόμενα πλάνα