Γιώργος Γεωργίου: Έτος προκλήσεων για τα malls το 2023

Το υψηλό κόστος ενέργειας, η αύξηση στα επιτόκια, τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής και ανεφοδιασμού, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα εμπορικά κέντρα.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023» ο Γενικός Διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου χαρακτηρίζει έτος προκλήσεων για τα malls το 2023, όπως ακριβώς ήταν και τα τελευταία τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο κ. Γεωργίου εκφράζει την εκτίμηση ότι στην χειρότερη περιπτωση, το λιανικό εμπόριο θα κινηθεί το 2023 στα ίδια επίπεδα με το 2022, χωρίς να αποκλείεται αύξηση του σε περίπτωση που ο τουριστικός τομέας επανέλθει στα νούμερα του 2019.

Παράλληλα, εξηγεί ότι στόχος του Nicosia Mall δεν είναι απλά να παραμείνει στην κορυφή, αλλά να συνεχίσει να βελτιώνει υπηρεσίες και προϊόντα, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους συνεργάτες/καταστήματα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πώς αναμένεται να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, η κυπριακή οικονομία αναμένεται ότι, έστω και οριακά, θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Είναι γεγονός ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας αναμένεται ότι εντός του 2023 θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν και αρκετοί άλλοι, π.χ. ξενοδοχειακός, υπηρεσίες, κατασκευαστικός, οι οποίοι αναμένω να κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα. Προσωπικά πιστεύω ότι παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως υψηλός πληθωρισμός, σημαντική αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης, κυρώσεις κατά της Ρωσίας κτλ. η κυπριακή οικονομία έχει όλα τα φόντα για να κινηθεί θετικά μεταξύ 3%-4%.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα του λιανεμπορίου για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Παρόλες τις μεγάλες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκεια του έτους, ο τομέας του λιανικού εμπορίου κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά το 2022, τουλάχιστον για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στα Malls. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα υφίστανται και κατά το 2023. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι, στην χειρότερη, το λιανικό εμπόριο θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022, χωρίς να αποκλείω και την αύξηση του σε περίπτωση που ο τουριστικός τομέας επανέλθει στα νούμερα του 2019.

Τζίρος €0,5 δισ. στα πέντε malls

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Είναι γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα στην Κύπρο εξυπηρετούν την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τον αριθμό των πελατών που επισκέπτονται τα malls (22 εκατ. ετησίως) όσο και από τον συνολικό τζίρο που πραγματοποιείται εντός των πέντε malls (πέραν των €500 εκατ.).

Όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια, έτσι και το 2023 θα είναι έτος προκλήσεων για τα Malls. Το υψηλό κόστος ενέργειας, η αύξηση στα επιτόκια, τα προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής και ανεφοδιασμού, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας. Όλες οι ενέργειες μας θα πρέπει να έχουν στόχο στην βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας ως επίσης και την μετρίαση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων. 

Στόχος δεν είναι μόνο η κορυφή

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας Οργανισμό το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Το Nicosia Mall αποτελεί τον ηγέτη στον τομέα δραστηριοποίησης του. Παρόλο που μετρά μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας είναι πρώτο σε όλους τους συγκριτικούς δείκτες, όπως 1ο σε επισκεψιμότητα, 1ο σε συνολικό τζίρο, 1ο σε αριθμό καταστημάτων, 1ο σε αριθμό τ.μ..

Ο στόχος μας δεν είναι απλά να παραμείνουμε στην κορυφή, αλλά να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις προσφερθείσες υπηρεσίες και προϊόντα προς όφελος του καταναλωτή ενώ παράλληλα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να στηρίζουμε τους συνεργάτες/καταστήματα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Επίσης ένας από τους πιο βασικούς μας στόχους είναι η συνεχής διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού μας. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι πρόσφατα το Nicosia Mall έχει εξασφαλίσει Πιστοποιητικό Τελικής Έγκρισης κάτι που αποδεικνύει την αυστηρή προσήλωση μας στην πιστή ακολουθία της κείμενης νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ
Pepsis Asphalt: Στα σκαριά η επαναλειτουργία ανενεργού εργοστασίου στη Βάσα Κελλακίου
Εξαγωγές ύψους €508,39 εκ. προς χώρες της Ε.Ε. και €1,84 δισ. προς τρίτες χώρες από Κύπρο το 2023
Απόφαση-ορόσημο για το χαλλούμι με πενταετή παράταση της δυνατότητας για την ποσόστωση
Πήρε μπρος το νέο εργοστάσιο παραγωγής της Kassatly στον Ύψωνα-Τι δηλώνει ο Nayef Kassatly (videos & pics)