Αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού έναντι της ΕΤΥΚ οι τράπεζες

Τους όρους του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση των εργασιακών ζητημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και δη τις κατά καιρούς συζητήσεις με την ΕΤΥΚ έρχονται να αλλάξουν οι τράπεζες μέσα από την επανασύσταση του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, επτά χρόνια έπειτα από την αναστολή της λειτουργίας του.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε μια εποχή κατά την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με την αδήριτη αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού τους κόστους, η επανασύσταση Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου-που αξίζει να σημειωθεί πως ενεγράφη ήδη ως συντεχνία στο Μητρώο Συντεχνιών από τις 19 Δεκεμβρίου 2022-επί της ουσίας έρχεται για να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική ισχύ των τραπεζών και να προσδώσει εν πολλοίς στα μέλη του, μέσα από τη συλλογικότητα, ενιαία και σαφώς πιο δυνατή φωνή στις κατά καιρούς συζητήσεις με την ΕΤΥΚ, πρωτίστως σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων και επί μέρους πτυχές τους(π.χ. ταμείο προνοίας, ταμείο υγείας, προσαυξήσεις κτλ), αλλά και άλλα κορυφαία εργασιακά ζητήματα που εκτιμάται ότι σίγουρα θα προκύψουν.

 

Η ιδέα επανασύστασης του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως θα λειτουργεί ως παρακλάδι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου(ACB), τέθηκε όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε στο τραπέζι κατά τον τελευταίο ένα χρόνο και υπό το πρίσμα ακριβώς των νέων πραγματικοτήτων επί τη βάσει των οποίων καλούνται να οικοδομήσουν την επόμενη μέρα τους οι τράπεζες, έχοντας στο πλαίσιο αυτό να διαχειριστούν παράλληλα τις αξιώσεις- σε κάποιες των περιπτώσεων υπέρμετρες και εκτός πραγματικοτήτων- της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με την ιδέα με την παρέλευση του χρόνου και των εξελίξεων να ωριμάζει, η επανασύσταση του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου πήρε τελικά σάρκα και οστά, έχοντας ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα εργασιακά θέματα και τις διαβουλεύσεις με την ΕΤΥΚ. Εξ ου άλλωστε, και το γεγονός ότι ενεγράφη ως συντεχνία-όπως και Καταστατικό του- στο Μητρώο Συντεχνιών, σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου που από το 2000 είναι εγγεγραμμένος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σύμφωνα με τον Περί Εταιρειών Νόμο.

Στον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου θα συμμετέχουν οι τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, οι εργαζόμενοι των οποίων εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από την ΕΤΥΚ. Θα συμμετέχουν συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Astrobank, η Εθνική Τράπεζα και η cdb bank, με τις δύο πρώτες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοδοτικού Συνδέσμου αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να καταρτιστεί σε Σώμα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση των τελευταίων άλλων διαδικαστικών θεμάτων που απομένουν για την πρακτική του δραστηριοποίηση. Αρκούντως υποβοηθητικά προς τούτο, λειτούργησε και λειτουργεί το γεγονός ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για επανασύσταση, η απαραίτητη τεχνογνωσία προϋπάρχει, όπως και το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις του ACB.     

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)