Συνεχίζεται η "αιμορραγία" του Ομίλου Adani

Η προσπάθεια του Ινδού δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι, μέσω της 413 σελίδων απάντησης που εξέδωσε την Κυριακή για τις κατηγορίες της Hondenburg Research, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του δεν φαίνεται να έπεισε τους επενδυτές, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή "αιμορραγία” του ομίλου συνεχίζεται και κρίσιμα ομολογιακά δάνειά του βυθίζονται σε νέα χαμηλά.

Οι μετοχές των περισσότερων επιχειρήσεων του Ομίλου Adani συνέχισαν την "ελεύθερη πτώση” τους τη Δευτέρα, παρά τη μακροσκελή διάψευση από τη διοίκηση του ομίλου των κατηγοριών της Hindenburg ότι ο ινδικός όμιλος χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να διογκώνει τα έσοδά του και τις τιμές των μετοχών των εταιρειών του, την ώρα που συσσώρευε χρέη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το τριήμερο ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα στις μετοχές του ομίλου έχει ήδη διαγράψει περισσότερα από 68 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία του, εν μέσω της επιχειρούμενης προσφοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. δολαρίων από τη ναυαρχίδα του ομίλου, Adani Enterprises, που είχε στόχο να εδραιώσει τη θέση του Ινδού μεγιστάνα στην παγκόσμια σκηνή.

Παρότι ο Όμιλος Adani χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Hindenburg αβάσισε και επίθεση κατά της ίδιας της Ινδίας, η κόντρα αναζωπυρώνει τις επί μακρόν ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εταιρική διακυβένηση του πολυσχιδούς ομίλου. Παράλληλα, απειλεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη ως προς την Ινδία, η οποία μέχρι προσφάτως αποτελούσε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για τα κεφάλαια της Wall Street, επιταχύνοντας τη διαφαινόμενη στροφή προς την Κίνα, που ανοίγει και πάλι.

"Δεν είμαι σίγουρος εάν η διάψευση του Adani αρκεί για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Ακριβώς γιατί αποκαλύπτονται πράγματα και είναι γνωστό ότι δεν πράττει ορθά”, σημειώνει ο Biran Freitas, αναλυτής στη Smartkarma. "Πώς εξηγεί ένας τόσο μεγάλος όμιλος ότι δεν καλύπτεται από αναλυτές ούτε έχει αμοιβαίες συμμετοχές;”, διερωτάται ο Freitas.

Υπενθυμίζεται ότι η Hindenburg δημοσίευσε μια έκθεση την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία κατηγορεί τον Όμιλο Adani για "θρασεία” χειραγώγηση της αγοράς και λογιστικές απάτες. Στην έκθεσή της η Hindenburg κατηγορεί τον όμιλο για αθέμιτες εταιρικές πρακτικές μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών-"βιτρινών” που ελέγχει η οικογένεια Adani σε φορολογικούς παραδείσους, σε Καραϊβική, Μαυρίκιο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Hindenburg μάλιστα δήλωσε ότι έχει σορτάρει τις εταιρείες του Ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και παραγώγων που διαπραγματεύονται εκτός Ινδίας. Μεταξύ άλλων, η Hindenburg κατηγορεί τον ινδικό όμιλο ότι διαθέτει 38 οντότητες στον Μαυρίκιο που ελέγχονται από τον αδελφό του Γκαουτάμ Αντάνι, Βινόντ, ή στενούς συνεργάτες τους, καθώς και άλλες οντότητες που ελέγχει ο ίδιος σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Hindenburg υποστηρίζει ότι το δίκτυο που απαρτίζουν οι εν λόγω εταιρείες-"βιτρίνες” χρησιμοποιείται για χειραγώγηση της κερδοφορίας, ενώ προσθέτει ότι στο παρελθόν ο Όμιλος Adani έχει βρεθεί στο επίκεντρο τεσσάρων μεγάλων κυβερνητικών ερευνών στο πλαίσιο καταγγελιών περί απάτης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Adani Enterprises, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ινδικού ομίλου, και η Adani Total Gas Ltd φαίνεται να ελέγχονται από μια μικροσκοπική εταιρεία, χωρίς τρέχουσα διαδικτυακή παρουσία, με μόλις τέσσερις εταίρους και υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι η εν λόγω ελεγκτική εταιρεία έχει πελάτη μόνο μία ακόμη εισηγμένη εταιρεία.

Η ελεγκτική εταιρεία "δύσκολα μοιάζει ικανή για πολύπλοκους ελέγχους”, την ώρα που μόνο η Adani Enterprises διαθέτει 156 θυγατρικές και έχει συστήσει ακόμη περισσότερες κοινοπραξίες, προσθέτει.

Κόντρας συνέχεια

Στην πολυσέλιδη διάψευση που εξέδωσε την Κυριακή ο Όμιλος Adani υποστηρίζει ότι περίπου 65 από τα 88 ερωτήματα που θέτει η Hindenburg έχουν απαντηθεί στις γνωστοποιήσεις που έχει δημοσιεύσει ο όμιλος, περιγράφοντας τη συμπεριφορά της εταιρείας ως "τίποτα λιγότερο από μια υπολογισμένη μετοχική απάτη στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας”. Ο ινδικός όμιλος επανέλαβε μάλιστα, την πρόθεσή του "να ασκήσει το δικαίωμά του να ασκήσει ένδικα μέσα ενώπιον όλων των αρμόδιων αρχών προκειμένου να προστατεύσει τους μετόχους του”.

Ανταπαντώντας η Hindenburg τόνισε ότι η αντίκρουση του Ομίλου Adani αγνοεί όλες τις βασικές κατηγορίες και ότι "διέπεται από εθνικισμό που συσκοτίζει” την υπόθεση. Η ανακοίνωση του ομίλου δεν έδωσε απαντήσεις σε 62 από τα 88 ερωτήματα που θέτει η Hindenburg, ανέφερε η εταιρεία τη Δευτέρα, που συσχέτισε την "αστρονομική άνοδο” της εταιρείας και του Αντάνι στη θέση του πλουσιότερου άνδρα της Ασίας "με την επιτυχία της ίδιας της Ινδίας”.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι μετοχές των εταιρειών του Ομίλου Adani, που έγραψαν ορισμένες από τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι όχι μόνο στην ινδική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και μεταξύ των εταιρειών του δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, συνέχισαν να "αιμορραγούν” και σήμερα, με την Adani Total Gas και την Adani Green Energy να σημειώνουν τη Δευτέρα πτώση έως και 20% και την Adani Enterprises να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα πριν κλείσει τελικά με άνοδο 4,8%.

Συνεχίζεται η "αιμορραγία" του Ομίλου Adani - Έχασε κεφαλαιοποίση $68 δισ. λόγω της Hindenburg

Και πάλι όμως, η μετοχή της Adani Enterprises παραμένει χαμηλότερα της κατώτατης τιμής που είχε οριστεί για την έκδοση νέων μετοχών με στόχο την άντληση κεφαλαίων 2,5 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, μέχρι τις 16,27 ώρα Μουμπάι της Δευτέρας το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην προσφορά μετοχών της Adani Enterprises, η οποία ολοκληρώνεται την Τρίτη, κινούνται μόλις στο 2%. Οι μικροεπενδυτές υπέβαλαν προσφορές μόλις για το 4% των μετοχών που τους προσφέρθηκαν, ενώ οι εργαζόμενοι για το 12% των μετοχών που προορίζονταν γι’ αυτούς. Οι μη θεσμικοί επενδυτές, όπως εύποροι ιδιώτες, υπέβαλαν προσφορές μόλις για το 1% των μετοχών που τους αναλογούν, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές κατέθεσαν προσφορές για 4.576 μετοχές, ήτοι για ένα μικρό κλάσμα των 12,8 εκατομμυρίων μετοχών που προέβλεπε η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

Παρότι οι επενδυτές στην Ινδία συνήθως περιμένουν μέχρι την τελευταία ημέρα της δημόσιας προσφοράς προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, τα ανωτέρω στοιχεία εγείρουν φόβους ότι η έκθεση της Hindenburg Research έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές του ινδικού πολυσχιδούς ομίλου.

Δειτε Επισης

TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.