ΗΠΑ: Ανοίγει η "αυλαία" των εταιρικών αποτελεσμάτων

Με τις ανακοινώσεις των τραπεζικών κολοσσών JPMorgan Chase, Wells Fargo, Morgan Stanley και Citigroup ξεκινά σήμερα η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες στο μικροσκόπιο των αγορών καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να αξιολογήσουν την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και των ισχυρών κλυδωνισμών από την ταυτόχρονα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

JP Morgan Chase: Μειώθηκαν 16,7% τα κέρδη στο τρίμηνο

Χαμηλότερα διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ΄ τριμήνου της JP Morgan Chase, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μείωσε τη διάθεση για συμφωνίες και επηρέασε τον επενδυτικό τραπεζικό κλάδο.

Τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 9,74 δισ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 11,69 δισ. δολάρια ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Οι αναλυτές ανέμεναν 2,88 δολάρια ανά μετοχή.

Η μετοχή ενισχύεται 0,7% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Η τράπεζα εξοικονόμησε 808 εκατ. δολάρια για αποθεματικό, καθώς η προσπάθεια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει την οικονομία μέσω αύξησης των επιτοκίων, έχει εντείνει τους φόνους για μια οικονομική ύφεση.

Συγκριτικά, στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, η τράπεζα είχε απελευθερώσει 2,1 δισ. δολάρια σε αποθεματικά, που είχε εξοικονομήσει για πιθανές ζημιές λόγω κορονοϊού.

Η σύναψη συμφωνιών σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις έγιναν πιο επιφυλακτικές παρά το ισχυρό δολάριο, που ενισχύει την ελκυστικότητα των διεθνών συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η έλλειψη δραστηριότητας οδήγησε σε πτώση των προμηθειών των τραπεζών από την αναδοχή και την παροχή συμβουλών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, και τις αρχικές δημόσιες προσφορές, σε αντίθεση με το ρεκόρ του προηγουμένου έτους.

Τα έσοδα από το investment banking μειώθηκαν 43% στα 1,7 δισ. δολάρια.

Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε έσοδα για το τρίμηνο 32,72 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τα 29,65 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος.

Wells Fargo: Υποχώρησαν τα κέρδη το γ' τρίμηνο, αυξήθηκαν οι προβλέψεις

Πτώση κερδών ανακοίνωσε η Wells Fargo & Co για το γ' τρίμηνο καθώς η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για τον πιθανό αντίκτυπο από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες καθώς η Federal Reserve θα συνεχίζει τη σύσφιξη της πολιτικής της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές ενισχύθηκαν στα 784 εκατ. δολ. Ένα χρόνο νωρίτερα η τράπεζα είχε μειώσει τις προβλέψεις της κατά σχεδόν 1,4 δισ. δολ. καθώς τα έκτακτα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει με ισχυρό ρυθμό από την πανδημία. 

Τα κέρδη της Wells Fargo το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 3,53 δισ. δολ. ή 85 cents ανά μετοχή σε σύγκριση με 5,12 δισ. δολ. ή 1,17 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,09 δολ. σε δημοσκόπηση της FactSet.

Τα έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 19,505 δισ. δολ. από 18,834 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 18,775 δισ. δολ.

Η επιβράδυνση των συναλλαγών παγκοσμίως μείωσε τα κέρδη της Morgan Stanley

Πτώση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε την Παρασκευή η Morgan Stanley καθώς η επιβράδυνση των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο έπληξε τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τράπεζας.

Οι προοπτικές για συμφωνίες επιδεινώνονται σταθερά φέτος καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, θολώνοντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης. Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές έχασαν έδαφος για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με τους όγκους στις ΗΠΑ να υποχωρούν σχεδόν 63%.

Σε αυτο το κλίμα, τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 12% στα 13 δισ. δολ. 

Παράλληλα, τα κέρδη ανήλθαν σε 2,49 δισ. δολ. ή 1,47 δολ. ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 3,58 δισ. δολ. ή 1,98 δολ. ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδος 1,49 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Citigroup: Πτώση 25% στα κέρδη του γ' τριμήνου

Πτώση κερδών κατά 25% ανακοίνωσε η Citigroup Inc. για το γ' τρίμηνο καθώς οι δραστηριότητες της στην επενδυτική τραπεζική συνεχίζουν να γνωρίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο από την "καθίζηση" στις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται. 

Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. δολ. ή 1,63 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 4,6 δισ. δολ. ή 2,15 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη της τράπεζας στα 1,42 δολ. ανά μετοχή σύμφωνα με δημοσκόπηση της Refinitiv IBES. 

Τα έσοδα της Citigroup το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 18,51 δισ. δολ. από 17,45 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η Citi, με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve, αύξησε τα αποθεματικά της κατά 370 εκατ. δολ. Ένα χρόνο νωρίτερα τα είχε μειώσει κατά 1,16 δισ. δολ. 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες