Δυνατότητα παράταση λειτουργίας γερμανικών πυρηνικών σταθμών

Μια δοκιμή αντοχής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έδειξε ότι η παράταση της διάρκειας ζωής δύο πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας θα μπορούσε να αποτρέψει μια έλλειψη ενέργειας αυτό τον χειμώνα, ανέφεραν πηγές στο Reuters την Παρασκευή, αν και η Κυβέρνηση είπε ότι τα αποτελέσματα των τεστ δεν είχαν οριστικοποιηθεί.

Η Γερμανία έχει τρεις πυρηνικούς σταθμούς που εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο συνασπισμός του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει προβληματιστεί κατά πόσο θα τους κρατήσει σε λειτουργία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και του υψηλού πληθωρισμού δεκαετιών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το stress test έδειξε ότι δύο εργοστάσια στο νότο θα βοηθούσαν στην αποφυγή μιας ενεργειακής κρίσης εάν, για παράδειγμα, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας άνθρακα δεν παρήγαγαν αρκετά και υπήρχε υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική Γαλλία, ανέφεραν οι πηγές.

Ένα τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στο Έμσλαντ στην Κάτω Σαξονία - που λειτουργεί από την RWE και επίσης προγραμματίζεται να κλείσει - δεν ήταν απαραίτητο, ανέφεραν οι πηγές.

Η προκάτοχος του Σολτς, Άγκελα Μέρκελ, είχε δρομολογήσει νομοθεσία για τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία. Η διατήρηση των εργοστασίων σε λειτουργία δεν θα ήταν δημοφιλής στους Πράσινους, τον εταίρο του συνασπισμού του Σολτς, των οποίων η αντίθεση στην ατομική ενέργεια είναι βαθιά ριζωμένη.

Ερωτηθείς για το stress test σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας είπε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα και ότι το τεστ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο συνασπισμός του Σολτς αναμένεται να συζητήσει το θέμα το Σάββατο.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της εταιρείας κοινής ωφέλειας E.ON είπε ότι δεν είδε τεχνικά εμπόδια για την ασφαλή συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Isar 2 του ομίλου του, ενός από τους δύο που ξεχώρισαν στο stress test, μετά το τέλος του έτους.

"Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε το εργοστάσιο με τεχνικά ασφαλή τρόπο. Ελέγχεται συνεχώς", δήλωσε ο CEO Leonhard Birnbaum στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο Neckarwestheim 2, ο άλλος σταθμός που σύμφωνα με το stress test θα μπορούσε να υποστηρίξει την ασφάλεια του εφοδιασμού, λειτουργεί από την EnBW.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές ακραίων καταστάσεων στο σύστημα μεταφοράς για να αξιολογήσουν τους κινδύνους μιας κλιμάκωσης της κρίσης εφοδιασμού με ρωσικό αέριο στο δίκτυο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και τη χρησιμότητα της παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, παράλληλα με τις χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μιας άλλης σημαντικής οδού, οδήγησαν τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να δυσκολεύονται να ξαναγεμίσουν δεξαμενές αποθήκευσης για τον χειμώνα και ώθησαν πολλούς να ενεργοποιήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό της ενέργειας .

Στο παρελθόν η Γερμανία εξαρτιόταν ιδιαίτερα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες